Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2022, 17:39
Čas čítania 1:13
Eduard Starkbauer

Saudská Arábia oznámila, že za jediný deň popravila 81 ľudí. Ide o nový národný rekord

Saudská Arábia oznámila, že za jediný deň popravila 81 ľudí. Ide o nový národný rekord
Zdroj: Flickr/Palácio do Planalto/volně k užití
NEWS SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Väčšina popravených bola odsúdená za členstvo v teroristických organizáciách a prípravu útokov.

Saudská Arábia oznámila, že počas verejnej popravy jej autority stihli popraviť až 81 ľudí za rôzne trestné činy súvisiace s terorizmom. Extrémne vysoký denný počet obetí dokonca prekročil celkový počet popráv vykonaných za rok 2021.

Podľa CBS News nedávno poklesol počet popráv v monarchii v dôsledku pandémie koronavírusu, hoci režim pod vedením kráľa Salmána a korunného princa Mohameda bin Salmána s popravami nikdy úplne neprestal. 

Oficiálna Saudskoarabská tlačová agentúra uviedla, že odsúdení kriminálnici boli väčšinou priamo spojení s teroristickými organizáciami ako Islamský štát či al-Káida. Odsúdení boli popravení hlavne za zločiny prípravy teroristických útokov, vraždy či pašovania zbraní do krajiny. Okrem obyvateľov Saudskej Arábie sa medzi popravenými nachádzalo aj sedem Jemenčanov a jeden Sýrčan. 

Saudskoarabská tlačová agentúra sa nevyjadrila k forme popravy, hoci najpopulárnejšou formou v krajine je už tradične sťatie hlavy. V oficiálnom stanovisku napísala: „Odsúdení mali právo na advokáta a počas súdneho procesu im boli zaručené plné práva v rámci saudského právneho systému. Ten ich uznal za vinných z nenávistných zločinov, v dôsledku ktorých prišlo o život množstvo civilistov i štátnych príslušníkov. (...) Kráľovstvo bude aj naďalej pokračovať v prísnom postoji voči terorizmu a extrémistickým ideológiám, ktoré narúšajú stabilitu celého sveta.“

Odporúčané
Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli 25. januára 2024, 9:30

Najviac ľudí za jeden deň v Saudskej Arábii doteraz popravili v roku 1980, keď o život prišlo 63 osôb obvinených z plánovaného útoku na najposvätnejšiu budovu islamu, Veľkú mešitu v Mekke. Masová poprava sa odohrala aj v roku 2016, keď umrelo 47 ľudí vrátane opozičného šiitského klerika, organizujúceho protesty proti praktikám kráľovského režimu. Členovia šiitskej menšiny patrili k hlavným obetiam masovej popravy aj v roku 2019, pri ktorej zabili 37 odsúdených.

Korunný princ Mohamed bin Salmán.
Korunný princ Mohamed bin Salmán. Zdroj: Flickr/Palácio do Planalto/volně k užití

Podľa informácií amerických tajných služieb je korunný princ Mohamed bin Salmán zodpovedný aj za objednanie vraždy a rozštvrtenie tela novinára Washington Postu Džamála Chášakdžího z roku 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia