Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 13:45
Čas čítania 9:32
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna na Ukrajine: Zelenskyj sa chce rozprávať priamo s Putinom

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dôležité informácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

• Z Ukrajiny už utieklo viac ako 1,7 milióna ľudí, ide o najväčšiu utečeneckú krízu od 2. svetovej vojny, upozorňuje OSN.

• Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyhlásil, že Ukrajina si želá priame rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

• Ani tretie kolo rokovaní neprinieslo zásadný posun.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: refresher


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


22:10 – Zelenskyj chce komunikovať s Putinom. „Už dlho chceme priame rozhovory medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, lebo vieme, že je to on, kto robí konečné rozhodnutia, obzvlášť teraz,“ povedal minister zahraničných vecí Kuleba.

„Náš prezident sa ničoho nebojí, vrátane priameho stretnutia s Putinom... Ak sa nebojí ani Putin, nech príde na stretnutie, aby si spolu sadli a porozprávali sa,“ dodal šéf ukrajinského rezortu diplomacie. 

22:02 – Hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach s Ukrajinou Vladimir Medinskij očakáva, že takzvané humanitárne koridory na Ukrajine začnú fungovať od utorka. Medinskij sa takto podľa agentúry AP vyjadril po tom, ako sa v pondelok večer skončilo v Bielorusku tretie kolo rokovaní s Ukrajinou. (tasr)

21:40 – Český prezident Zeman odovzdá vyznamenanie prezidentovi Ukrajiny Zelenskému. Ukrajinský prezident prejavil v ostatnom čase odvahu a statočnosť a hoci mu Spojené štáty ponúkali evakuáciu, zostal v hlavnom meste krajiny, odkiaľ riadi jej obranu.

Zeman dlhé roky podporoval proruskú politiku, krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine však agresiu Kremľa odsúdil a priznal, že sa mýlil. 

Odporúčané
Český prezident Zeman odovzdá vyznamenanie prezidentovi Ukrajiny Zelenskému. Kedysi podporoval Putina, ale priznal, že sa mýlil Český prezident Zeman odovzdá vyznamenanie prezidentovi Ukrajiny Zelenskému. Kedysi podporoval Putina, ale priznal, že sa mýlil 7. marca 2022, 21:21

21:15 Politickí lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a Nemecka sa počas pondelkových rokovaní prostredníctvom videokonferencie dohodli na potrebe ďalších krokov, ktoré majú potrestať Rusko za inváziu na Ukrajinu. Následne Rusko vyzvali, aby z Ukrajiny stiahlo svoje jednotky. 


Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz potvrdili svoje odhodlanie pokračovať vo zvyšovaní nákladov pre Rusko za jeho nevyprovokovanú a neoprávnenú inváziu na Ukrajinu" píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.


Agentúra AFP pripomína, že západní spojenci od začiatku ruskej invázie deklarovali jednotu ohľadne sankcií, avšak tú v pondelok naštrbilo Nemecko, ktoré je proti prerušeniu dodávok ropy a zemného plynu z Ruska do Európy. Scholz ešte pred rokovaním označil dodávky energetických surovín z Ruska za nevyhnutné pre Európu. USA dovážajú z Ruska len malé množstvá ropy.


Vo vyhlásení nemeckej vlády po videokonferencii sa sankcie nespomínali.  (tasr) 

20:25 – Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok oznámil zavedenie nových sankcií voči desiatim ľuďom, ktorých označil za spolupáchateľov neoprávnenej invázie Ruska na Ukrajinu. Sankcie ohlásil na tlačovej konferencii v Londýne, ktorú absolvoval s britským premiérom Borisom Johnsonom a holandským premiérom Markom Ruttem po spoločných rokovaniach, uvádza agentúra AFP.


Medzi sankcionovanými jednotlivcami sú bývalí i súčasní vládni predstavitelia, oligarchovia a podporovatelia ruského vedenia, uviedol kanadský premiér. Ich mená vzišli podľa Trudeauových slov zo zoznamu, ktorý zostavil väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. (tasr)

19:30 – Tretie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom na pôde Bieloruska zásadný posun neprinieslo. Na svojom účte na Twitteri to oznámil šéf ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoľak, podľa ktorého bude agresia na Ukrajine pokračovať a okupanti neustúpia. 

Čiastkovým posunom je malá dohoda na zmenách v organizácii humanitárnych koridorov, cez ktoré chce Ukrajina evakuovať civilistov. Dvakrát už Rusi túto snahu narušili, podľa Podoľaka sa v tomto smere dostali na rokovaniach k pozitívnym výsledkom pre Ukrajinu. Kokrétne zmeny nie sú známe.

„Ak ide o kľúčovú politickú otázku, ktorá zahŕňa prímerie a ukončenie útokov, intenzívne konzultácie budú pokračovať. K dnešnému dňu nemáme žiadne výsledky, ktoré by výrazne zlepšili situáciu,“ povedal Podoľak.

18:57 – Niekoľkým civilistom sa podarilo úspešne opustiť mesto Mariupol, ktoré je od začiatku vojny pod paľbou ruských stíhačiek aj pozemných jednotiek. Pre BBC to potvrdila miestna novinára Anna Romanenková, ktorá potvrdila, že kolóna áut utiekla z mesta aj vďaka tomu, že sa konečne zotmelo. Už sa nachádzajú na území kontrolovanom Ukrajinou. 

18:29 –  Vraždia civilistov, znásilňujú ženy, ťažia diamanty a nerobia si ťažkú hlavu z pravidiel vojny. Aj keď Vagnerova skupina žoldnierov na papieri oficiálne neexistuje, momentálne podľa spravodajských informácií zo Západu pobehujú stovky ruských žoldnierov po Ukrajine s cieľom zavraždiť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vagnerovci si za roky svojej existencie vybudovali mystickú povesť, pretože zasahovali v konfliktoch na ukrajinskom Kryme aj v Donbase ako zelení mužíčkovia bez označenia, bojovali v občianskej vojne v Sýrii po boku prezidenta Baššára al-Asada, ale svoje stopy zanechali aj v mnohých afrických krajinách ako Stredoafrická republika či Mali.

Prečítaj si príbeh skupiny, ktorá dostala za úlohu zavraždiť prezidenta Zelenského. 

Odporúčané
Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú 7. marca 2022, 16:30

18:01 – Krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku spustili v pondelok občianske združenie IPčko, nezisková organizácia Človek v ohrození a Orange. Pre volajúcich sú k dispozícii prví psychológovia. Linku chcú postupne rozširovať aj o ďalšie formy pomoci. TASR o tom za operátora Orange informovala Zuzana Lampartová.


Krízová linka na čísle 0800 500 888 je bezplatná, anonymná a funguje každý deň od 8.00 do 20.00 h. (tasr)

17:29 – Prezident Zelenskyj tvrdí, že všetky požiadavky, ktoré má Vladimir Putin, majú teoretické východisko, ale aby sa dohodli, musí vyjsť zo svojej bubliny. „Prezident Putin musí s nami začať rozprávať a musí nadviazať dialóg namiesto existencie v informačnej bubline bez kyslíka, v ktorej žije. Dostáva informácie a nevieme, nakoľko reálne tieto informácie sú,“ uviedol Zelenskyj pre ABC.

16:45 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok obvinil svojho ruského náprotivka Vladimira Putina z pokrytectva a cynizmu v súvislosti s tým, že Rusko umožnilo civilistom z Ukrajiny evakuáciu pomocou humanitárnych koridorov iba do Ruska alebo Bieloruska. 


Francúzsky prezident dodal, že nepozná veľa Ukrajincov, ktorí by chceli ísť do Ruska.


Moskva informovala, že vytvorí humanitárne koridory z Kyjeva, Charkova, Mariupolu a Sumy na osobnú žiadosť Macrona, ktorý s Putinom v nedeľu telefonoval. Elyzejský palác informáciu o tejto žiadosti v pondelok poprel a obvinil Kremeľ, že z jeho strany ide o PR ťah. (tasr)

16:28 – Ukrajinské úrady pravidelne informujú o tom, ako Rusko bombarduje aj civilné budovy vrátane škôl a nemocníc. Podľa štatistík, ktoré zverejnil poradca prezidenta, od začiatku vojny okupanti zničili 202 škôl, 34 nemocníc a približne 1500 obytných domov.

15:45 – Americký prezident Joe Biden bude v pondelok prostredníctvom videokonferecie hovoriť s lídrami Francúzska, Británie a Nemecka o vývoji situácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. (tasr)

15:10 – Ruská vláda zverejnila zoznam cudzích štátov, o ktorých sa domnieva, že sa dopúšťajú nepriateľských činov proti Rusku, ruským spoločnostiam a občanom, je medzi nimi aj Slovensko. Informoval o tom v pondelok denník The Jerusalem Post.


Medzi krajiny, medzinárodné organizácie a územia považované za nepriateľské voči Rusku podľa Moskvy patria: Austrália, Albánsko, Andorra, Spojené kráľovstvo vrátane Jersey, Anguilly, Britských Panenských ostrovov a Gibraltáru, členské štáty Európskej únie, Island, Kanada, Lichtenštajnsko, Mikronézia, Monako, Nový Zéland, Nórsko, Kórejská republika, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, USA, Taiwan, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko a Japonsko.


Doplnková legislatíva z nedele stanovuje, že ruskí občania a firmy musia požiadať o špeciálne povolenie na styk s nepriateľskými zahraničnými subjektmi.


Zoznam bol vytvorený ako súčasť série zákonov v nadväznosti na sobotňajší dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina o dočasných ekonomických opatreniach na zabezpečenie finančnej stability Ruskej federácie. (tasr)

14:55 –  Poslanci Národnej rady z hnutia OĽaNO Kristián Čekovský a Andrej Stančík podávajú trestné oznámenia na osoby vystupujúce na sociálnej sieti pod menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.

Ich vyjadrenia o vojne na Ukrajine môžu podľa nich napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru. Informovali o tom v pondelok.


„Keďže ich príspevky na sociálnych sieťach už prekročili hranicu vyjadrenia vlastných postojov alebo názorov a myslíme si, že napĺňajú skutkové podstaty trestných činov, cítime zákonnú a morálnu povinnosť upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní,“vyhlásil Čekovský. Hovorí, že postaviť sa v súčasnosti na stranu agresora je nielen šialené, ale musí byť aj trestné.

Odporúčané
Poslanci OĽaNO podali na Blahu, Harabina a Jakubca trestné oznámenie. Hovoria o vlastizrade a sabotáži Poslanci OĽaNO podali na Blahu, Harabina a Jakubca trestné oznámenie. Hovoria o vlastizrade a sabotáži 7. marca 2022, 14:43

13:39 – Ukrajinský prezident Zelenskyj žiada ďalšie sankcie voči Rusku.

V rámci pravidelných tlačových brífingoch Zelenskyj hovorí, že pokračujúca invázia ukazuje, že Rusko neopustilo svoje plány proti Ukrajine.

Zelenskyj vyzýva na bojkot ruského exportu, najmä odmietnutie ropy a ropných produktov z Ruska. (cnn)

12:45 – Ruské sily zabili starostu ukrajinského mesta Hostomeľ, oznámilo v pondelok miestne zastupiteľstvo, informujú agentúry AFP a DPA.


Zastupiteľstvo na sociálnej sieti Facebook napísalo, že Jurij Illič Prylypko zomrel, keď sa ľuďom pokúšal pomôcť „chlebom a liekmi“. Zastupiteľstvo však neuviedlo, kedy sa tak stalo. Prylypka vo svojom vyhlásení označilo za hrdinu. Informácie nebolo možné bezprostredne overiť, píše DPA. Ruská strana sa k incidentu nevyjadrila. (tasr)

11:53 – Ruskí vyjednávači v pondelok predpoludním prileteli z Moskvy do bieloruského mesta Brest. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z leteckého portálu Flightradar24.


Stroj typu Tupolev Tu-204-300 priletel do Brestu o 10.56 h SEČ. Presné miesto a čas plánovaného stretnutia však naďalej nie je známe. 

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak oznámil, že tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začne v pondelok o 15.00 h SEČ.

11:07 – Medzinárodný súdny dvor sa začal v pondelok zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko za tvrdenia, že v dvoch neuznaných republikách na svojom území páchala genocídu. Kyjev žiada súd OSN, aby okamžite prikázal Rusku prerušiť vojenské operácie na Ukrajine. Ruská federácia pojednávanie bojkotovala. Do Haagu nevyslala žiadnych zástupcov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.


„Súd s poľutovaním prijal rozhodnutie Ruska nezúčastniť sa na (pojednávaní),“ povedala predsedajúca sudkyňa Joan Donoghueová na začiatku procesu.


Hovorca ruského veľvyslanectva v Holandsku neodpovedal na žiadosť o vyjadrenie pre médiá.


Prípad sa sústreďuje na výklad zmluvy o predchádzaní genocíde z roku 1948, ktorú podpísali obe krajiny. Zmluva označuje MSD za arbitra pre riešenie sporov medzi signatármi tohto dokumentu, pripomenula agentúra Reuters. (tasr)

10:32 – Za posledných 24 hodín Rusi zabili v Charkove 8 ľudí, celkovo 21 budov bolo pod intenzívnou paľbou ruských leteckých síl, tvrdí lokálna polícia, ktorá zverejnila aj niekoľko záberov zo zbombardovaných budov. Minimálne 200 ľudí sa podarilo zachrániť, úrady však zároveň pripúšťajú aj ďalšie obete, píše CNN

Deväť ľudí zahynulo pri nedeľňajšom raketovom útoku na letisko v ukrajinskom meste Vinnycia, 200 kilometrov juhozápadne od metropoly Kyjev, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské záchranné služby.

charkov
Zdroj: National Police of Ukraine

9:51 – Rusko tvrdí, že dnes dopoludnia umožní otvorenie humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách, avšak nemali by viesť na západ, ale na východ. BBC o tom informuje z odvolaním na štátne médiá.

Podľa ruského ministerstva obrany sa prímerie uskutoční od 10:00 moskovského času, pričom evakuačné cesty budú zadefinované v hlavnom meste Kyjev, ako aj v Charkove, Mariupole a Sumy. Všetky tieto mestá Rusi ostreľovali aj v noci. Kremeľ už dvakrát znemožnil evakuáciu civilistov a spustil paľbu, pri ktorej zahynuli desiatky ľudí vrátane detí. 

Ukrajina označila v pondelok ruský návrh týkajúci sa humanitárnych koridorov, ktoré vedú do Bieloruska alebo Ruska, za úplne nemorálny, informovala stanica BBC.
Ukrajinským občanom by malo byť umožnené opustiť svoje domovy cez ukrajinské územie, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

9:25 – Americká spoločnosť Netflix v nedeľu oznámila, že pozastavuje poskytovanie svojej služby v Ruskej federácii. Pridáva sa tak k dlhému zoznamu spoločností, ktoré pozastavujú svoju činnosť kvôli agresii Vladimira Putina. 


Vzhľadom na okolnosti na mieste sme sa rozhodli pozastaviť našu službu v Rusku,“ uviedla vo vyhlásení pre portál Variety hovorkyňa Netflixu Emily Feingoldová.


Rozhodnutie prišlo dva dni po tom, ako streamovacia služba uviedla, že zastaví všetky budúce projekty v Rusku vrátane akvizícií filmov a seriálov. (tasr)

8:55 – Hackerský tím Anonymous sa nabúral do ruskej streamovacej služby a mnohých sledovaných TV kanálov, na ktorých vysielal zábery z vojnou spustošenej Ukrajiny. 

8:01 – Rusko verbuje sýrskych bojovníkov skúsených v boji v mestských oblastiach, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine. Informoval o tom v nedeľu americký denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje. Moskva v posledných dňoch naverbovala bojovníkov zo Sýrie v nádeji, že pomôžu pri dobytí Kyjeva, povedali podľa agentúry AFP denníku štyria americkí predstavitelia.


Rusko vstúpilo do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 na strane režimu prezidenta Bašára Asada. Krajina sa už viac ako desať rokov zmieta v konflikte poznačenom mestskými bojmi.


Jeden zo zdrojov povedal, že niektorí bojovníci sú už v Rusku pripravení zapojiť sa do boja na Ukrajine, hoci nebolo bezprostredne jasné, koľko bojovníkov bolo dosiaľ naverbovaných. Ďalšie podrobnosti predstavitelia USA neuviedli. Do ukrajinského konfliktu už vstúpili zahraniční bojovníci na oboch stranách, všíma si AFP.


Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorého podporuje Kremeľ, zverejnil videá čečenských bojovníkov, ktorí sa pripojili k útoku a Ukrajinu, a potvrdil, že niektorí z nich boli zabití v bojoch. Čečensko je autonómna republika Ruskej federácie v severnom Kaukaze. (tasr)

7:17 –Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu kritizoval západných lídrov za to, že nereagovali na vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že zasiahne ukrajinský vojensko-priemyselný komplex. Takisto vyzval na uvalenie prísnejších  sankcií voči Moskve. Informovali o tom agentúra AP a stanica Sky News.

„Na zajtra Rusko oficiálne oznámilo ostreľovanie nášho územia. Našich podnikov komplexu obrany,“ povedal Zelenskyj v príhovore podľa televízie CNN. „Pracujú tam tisíce ľudí. Neďaleko žijú státisíce.... Toto je vražda. Úmyselná vražda,“ uviedol.

„Nepočul som ani jediného svetového lídra na toto reagovať,“ povedal Zelenskyj. „Táto drzosť agresora je jasným signálom pre Západ, že sankcie uvalené na Rusko nie sú dostatočné,“ vyhlásil.

Ukrajinský prezident zároveň vyzval na zorganizovanie tribunálu, ktorý by postavil pred súd tých, ktorí nariaďujú a páchajú takéto zločiny. (tasr)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

6:55 – Británia poskytne ďalších 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na pomoc Ukrajine. V nedeľu to oznámil britský premiér Boris Johnson. (tasr)

6:30 – Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na niektoré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 


„Posledná vlna raketových útokov prišla po zotmení,“ povedal vo vysielaní ukrajinskej televízie. Silnému ostreľovaniu boli vystavené predmestia hlavného mesta Kyjeva, ďalej mestá Černihiv, Mykolajiv a Charkov.

Charkovské úrady uviedli, že v meste bola poškodená televízna veža a ťažké delostrelectvo zasiahlo obytné oblasti. Podľa Arestovyča mesto odráža ruský útok. V Černihive sú podľa tamojších úradov všetky oblasti vystavené raketovému útoku.

Arestovyč nazval situáciu na kyjevských predmestiach Buča, Hostomeľ a Irpiň, kde snahy o evakuáciu obyvateľov v nedeľu zlyhali, za "katastrofálnu".

Domov
Zdieľať
Diskusia