Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 21:21
Čas čítania 0:35
Viktor Kniš TASR

Český prezident Zeman odovzdá vyznamenanie prezidentovi Ukrajiny Zelenskému. Kedysi podporoval Putina, ale priznal, že sa mýlil

NEWS VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

Český prezident Miloš Zeman chce oceniť odvahu svojho ukrajinského náprotivku.

Český prezident Miloš Zeman udelí v pondelok večer najvyššie štátne vyznamenanie ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Zeman to oznámil počas úvodného prejavu na slávnostnom odovzdávaní štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade. 


„Jedna z našich poslankýň vystúpila s návrhom, aby som udelil najvyššie štátne vyznamenanie ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. A ja som sa tomu rozhodol vyhovieť,“ povedal český prezident.


Vo svojom prejave zdôraznil, že ukrajinský prezident prejavil v ostatnom čase odvahu a statočnosť, a hoci mu Spojené štáty ponúkali evakuáciu, zostal v hlavnom meste krajiny, odkiaľ riadi jej obranu.


Zeman v pondelok večer na Pražskom hrade odovzdáva štátne vyznamenania za minulý a predminulý rok. Vo Vladislavskej sále ocení vyše 60 ľudí. Predchádzajúce termíny museli byť zrušené pre pandémiu či chorobu samotného Zemana, pripomína portál Novinky.cz, ktorý slávnostné udeľovanie ocenení vysiela naživo.

Zeman dlhé roky podporoval proruskú politiku, krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine však agresiu Kremľa odsúdil a priznal, že sa mýlil. 

Česko Zeman
Zdroj: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia