Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 14:43
Čas čítania 1:06
Daniel Mikolášik TASR

Poslanci OĽaNO podali na Blahu, Harabina a Jakubca trestné oznámenie. Hovoria o vlastizrade a sabotáži

POLITIKA ĽUBOŠ BLAHA OĽANO ŠTEFAN HARABIN
Uložiť Uložené

Ich statusy vraj môžu napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru.

Poslanci Národnej rady z hnutia OĽaNO Kristián Čekovský a Andrej Stančík podávajú trestné oznámenia na osoby vystupujúce na sociálnej sieti pod menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.

Ich vyjadrenia o vojne na Ukrajine môžu podľa nich napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru. Informovali o tom v pondelok.


„Keďže ich príspevky na sociálnych sieťach už prekročili hranicu vyjadrenia vlastných postojov alebo názorov a myslíme si, že napĺňajú skutkové podstaty trestných činov, cítime zákonnú a morálnu povinnosť upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil Čekovský. Hovorí, že postaviť sa v súčasnosti na stranu agresora je nielen šialené, ale musí byť aj trestné.

Ľuboš Blaha.
Ľuboš Blaha. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Autori obhajujú ruskú agresiu na Ukrajine

Stančík verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka bude konať. Trestné oznámenie sa má týkať napríklad príspevkov na profile s menom Ľuboš Blaha, v ktorých autor obhajuje ruskú agresiu na Ukrajine, viní prezidentku Zuzanu Čaputovú zo šírenia nenávisti voči ruskému národu či zastrašovania jadrovou vojnou.

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

Poslanci hovoria o podozreniach z vlastizrady, sabotáže a šírenia poplašnej správy. Tvrdia, že znenia statusov vzbudzujú obavy, že môže ísť o konanie v spolupráci s cudzou mocou, keďže dané konanie je zjavne v prospech Ruska ako agresora.

Štefan Harabin.
Štefan Harabin. Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Štefan Harabin na sociálnej sieti podľa poslancov OĽaNO schvaľoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom či podnecoval na nenávisť a diskrimináciu na základe národnosti. Mohol tak podľa nich naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohrozenia mieru, apartheidu a diskriminácie osôb.

Z rovnakých trestných činov podozrievajú poslanci aj Martina Jakubca. Na sociálnej sieti podľa nich schvaľoval a ospravedlňoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, podnecoval na nenávisť a diskrimináciu na základe národnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia