Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022, 19:37
Čas čítania 1:09
Tímea Krauszová TASR

Prieskum: 62 % Slovákov viní z vojny Rusko. Že za ňu môžu USA, si myslí už len štvrtina

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny.

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1 000 respondentov v piatok 25. februára.

Vinia USA aj NATO

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje 8,9 percenta Slovákov medzinárodnej organizácii NATO. Vinníkmi sú aj Ukrajina (7,8 percenta) a Európska únia (5 percent). Respondenti mohli súčasne označiť aj viac odpovedí, vyše 16 percent z nich sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť.

Zodpovednosť za vojnu Rusku pripisuje 79 percent respondentov z Bratislavského kraja. Vysokú mieru zodpovednosti prisudzujú Kremľu aj ľudia z Trnavského (71 percent) a Trenčianskeho kraja (66 percent). Rusko ako vinníka vidia viac v Košickom kraji (66 percent), v Nitrianskom kraji to tak vidí 59 percent ľudí.

Viac ako štvrtina ľudí je presvedčená, že dôsledkom vojny na Ukrajine nebude v blízkej budúcnosti vojna na Slovensku. Takmer polovica respondentov si myslí, že vojna „asi nebude“. Trinásť percent ľudí uviedlo, že vojna „asi bude“, a len tri percentá ju očakávajú s určitosťou.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ešte v januári podľa prieskumov Slováci z rusko-ukrajinského konfliktu vinili NATO a USA v podstatne väčšej miere. Podľa prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo túto odpoveď označilo viac ako 44 percent opýtaných. Len 34,7 percenta vinilo z konfliktu priamo Rusko.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. V skorých ranných hodinách začalo Rusko pozemnú, vzdušnú a námornú inváziu na Ukrajinu, ktorá je najväčším útokom na európsky štát od druhej svetovej vojny.

Najaktuálnejšie informácie sledujeme na Refresheri naživo, článok aktualizujeme minútu po minúte. Správy o situácii na Ukrajine si môžeš pozrieť tu a všetky správy o prebiehajúcej vojne aj tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia