Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2022 o 21:39
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš

Na Slovensku budú pôsobiť nemeckí vojaci z NATO. Majú nasadiť protilietadlový raketový systém

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Slovákom pomôžu vojaci z NATO. Budú z Nemecka.

Na Slovensku budú v rámci posilnenia východného krídla NATO pôsobiť nemeckí vojaci a nasadiť by mali aj protilietadlový raketový systém Patriot, informuje Denník N s odvolaním sa na zahraničné agentúry. Zriadenie bojovej skupiny už prediskutovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová so slovenským ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Severoatlantická aliancia vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

Odporúčané
ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Čaká nás rušná noc, oznámil starosta hlavného mesta Kyjev, Rusi chcú zlikvidovať elektráreň ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Čaká nás rušná noc, oznámil starosta hlavného mesta Kyjev, Rusi chcú zlikvidovať elektráreň 25. februára 2022 o 21:07

Krajiny NATO aktivovali obranné plány, vysielajú súčasti jednotiek síl rýchlej reakcie na súš, na more i do vzduchu. Vysvetlil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Vyslané posily podľa neho zahŕňajú tisíce vojakov a viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach.


Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO celkovo pozostávajú z približne 40 000 vojakov. Stoltenberg však uviedol, že Aliancia ich na svoje východné krídlo nevyšle všetkých.


V súvislosti s bojmi na Ukrajine šéf NATO poznamenal, že tamojšie ozbrojené zložky statočne bojujú proti útočiacim ruským silám.

Domov
Zdieľať
Diskusia