Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2022, 11:51
Čas čítania 1:01
Eduard Starkbauer

Šéf OSN Guterres: Svet je chaotickejší ako počas studenej vojny. Na vine je klimatická kríza aj covid

Šéf OSN Guterres: Svet je chaotickejší ako počas studenej vojny. Na vine je klimatická kríza aj covid
Zdroj: Flickr/UNclimatechange/volně k užití
NEWS OSN
Uložiť Uložené

Počas tlačovej konferencie vyjadril dôveru v diplomatické riešenia. Na rozdiel od Joea Bidena nepredpokladá ani eskaláciu vojenského konfliktu na Ukrajine.

Antonio Guterres bol počas tlačovej konferencie pri príležitosti začiatku jeho druhého päťročného funkčného obdobia v pozícii generálneho tajomníka OSN otvorený. Súčasnú geopolitickú situáciu označil ako menej predvídateľnú v porovnaní s tou počas studenej vojny, informuje Business Standard. K napätiu podľa neho okrem postupujúcej klimatickej krízy výrazne prispieva aj pandémia covidu-19. V rámci zvládania pandémie covidu-19 vyjadril ľútosť nad mierou nerovnosti a sociálnej nespravodlivosti ekonomického systému, ktorý ohrozuje predovšetkým chudobných.

V Indii pre koronavírus vznikali masové hroby.
V Indii pre koronavírus vznikali masové hroby. Zdroj: TASR/AP/Aijaz Rahi

Náplňou práce generálneho tajomníka OSN je predovšetkým vyvíjanie snahy o dialóg v rámci konfliktov na celom svete. Antonio Guterres si je vedomý, že „OSN nemá žiadnu silu, môže sa len snažiť sprostredkovať, vplývať a presviedčať“. 

Studená vojna mala podľa Guterresa presné kontúry, keďže proti sebe stáli dva jasne definované bloky s jasne definovanými mechanizmami na odvrátenie konfliktov. „Studená vojna sa nestala horúcou, keďže existovala istá miera predvídateľnosti.

boje na Ukrajině
Zdroj: Flickr/okop555/na voľné použitie

Guterres napriek geopolitickým nezhodám verí v silu diplomacie a je presvedčený, že k vojenskému konfliktu na Ukrajine nepríde. Súčasnú situáciu by neoznačoval za studený či teplý konflikt a preferuje označenie „nová forma vlažnej konfrontácie“.

Odporúčané
6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov 6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov 14. novembra 2022, 13:30

Generálny tajomník OSN vyjadril znepokojenie aj nad rozdielnymi postojmi v rámci Bezpečnostnej rady OSN, ktorej úloha je udržiavanie medzinárodného mieru pomocou sankcií či mobilizácií. Ako príklad použil situáciu zo štvrtka, keď sa proti návrhu nových sankcií proti Severnej Kórei postavila Čína aj Rusko.

Kim Jong Un
Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Scenár, pri ktorom by sa svet opäť uzatvoril do dvoch súperiacich blokov, tentoraz okolo USA a Číny, považuje Guterres za mimoriadne nebezpečný a medzinárodná komunita by mala spraviť všetko, aby nerástla rivalita blokov, ktoré disponujú vlastnými menami, ekonomickým systémom, internetom, technológiami a umelou inteligenciou.

Domov
Zdieľať
Diskusia