Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 19:43
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš TASR

Policajný prezident Štefan Hamran predstavil nové vedenie NAKA. V jeho tíme je aj obvinený vyšetrovateľ Čurilla

NEWS ŠTEFAN HAMRAN
Uložiť Uložené

Štefan Hamran vymenoval nové vedenie Národnej kriminálnej agentúry. Budú ju viesť ľudia, ktorým verí.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v stredu predstavil nové vedenie Policajného zboru. Zdôraznil, že noví viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre i riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko boli ustanovení do funkcií na základe jeho nominácie, bez politického vplyvu.

Odporúčané
Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť 22. septembra 2021, 12:30

Potvrdil, že vyšetrovateľ Ján Čurilla sa stal zástupcom riaditeľa NAKA Bratislava. Peter Juhás je zástupcom riaditeľa odboru na NAKA západ.

„Táto zostava môže produkovať výsledky, na ktoré naša spoločnosť dlhé roky čaká,“ uviedol šéf polície na adresu nového vedenia. Okrem morálneho kompasu a odbornosti vyzdvihol, že viceprezidenti sú jazykovo vybavení a celé vedenie má diplom z Akadémie Policajného zboru. Svojich najbližších spolupracovníkov si majú vyberať sami.

NAKA bude viesť šéf tímu Očistec

Prvého viceprezidenta Branka Kišša predstavil Hamran ako dlhoročného policajta s vyše 26-ročnými skúsenosťami. Posledné mesiace viedol NAKA ako riaditeľ. Ako vyšetrovateľ pôsobil aj na Úrade boja proti organizovanej kriminalite.


Viceprezident Damián Imre je Hamranovým dlhoročným spolupracovníkom. „Nemám o ňom žiadne pochybnosti,“ skonštatoval šéf polície. Pracoval na Úrade hraničnej a cudzineckej polície ako národný expert pre azyl a migráciu. Neskôr pôsobil v útvare osobitného určenia.

Odporúčané
ČASOVÁ OS: Takto sa vyvíjala vojna v polícii ČASOVÁ OS: Takto sa vyvíjala vojna v polícii 23. septembra 2021, 15:30

Ľubomíra Daňka, nového riaditeľa NAKA, označil Hamran za odchovanca Úradu boja proti organizovanej kriminalite a NAKA. Pôsobil ako šéf tímu Očistec. Daňko plánuje rozbehnúť finančné vyšetrovanie a spolupracovať s rezortom spravodlivosti na zjednodušení prípravného konania.


Čurilla má Hamranovu dôveru napriek pretrvávajúcemu obvineniu. Podotkol, že o vine či nevine majú rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní. Poukázal na rozhodnutie krajského súdu, ktorý hovorí o neopodstatnenom trestnom stíhaní.

Hamran
Zdroj: TASR

Čistenie bude pokračovať

Bývalí policajní viceprezidenti Jana Maškarová a Róbert Bozalka podľa Hamrana odišli do výsluhového dôchodku.


Hamran avizoval aj ďalšie zmeny v prezídiu a krajských riaditeľstvách. Chce dať šancu funkcionárom, ktorí splnia podmienku morálneho kompasu, odborníkov a musia mať manažérske schopnosti.


Jeho prípadné vymenovanie za riadneho policajného prezidenta môže byť podľa Hamrana otázkou týždňov. Ak sa stane policajným prezidentom, musí vyriešiť aj svoju pozíciu v organizácii ATLAS.

Domov
Zdieľať
Diskusia