Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2021, 17:47
Čas čítania 1:00
Ema Stanovská TASR

Reštaurácie a hotely by sa mohli otvoriť už 25. decembra. Boris Kollár reaguje na otvorený list podnikateľov

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ak sa po 9. – 10. januári ukáže, že počty prípadov budú pribúdať, prevádzky sa znovu zavrú.

Podnikatelia v pondelok odovzdali na Úrade vlády SR otvorený list, v ktorom vyzývali vládu na dialóg. Najzásadnejšou požiadavkou je podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka otvoriť prevádzky.

Predseda parlamentu Boris Kollár iniciatívu prevádzok víta. Vraví, že gastrosektoru a cestovnému ruchu sa dá pomôcť otvorením od 25. decembra. 

„Tento sektor bol najdlhšie zavretý a je najviac postihnutý. Pomoc zo štátu nebola taká, aby ich bola schopná zachrániť,“ povedal Kollár. „Mali päť hlavných požiadaviek, za seba môžem povedať, že v prvých dvoch ich okamžite vieme podporiť.“ Ostatné je na rokovaní medzi jednotlivými rezortmi.

kollár boris
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Otvorené prevádzky po 25. decembri by mali byť v režime OP. „Chcú iba OP, sú pripravení sa k tomu zodpovedne postaviť a prísne kontrolovať,“ dodal Kollár s tým, že v prípade, že sa po 9. – 10. januári ukáže, že počty prípadov budú pribúdať, prevádzky znovu zavrú podľa vzoru Rakúska, Česka či Poľska.

Nenaplnené sľuby

Medzi požiadavkami bolo naplnenie verejného prísľubu, že „vakcína je sloboda“, a otvorenie všetkých prevádzok 18. decembra v rovnakom režime, ako sú otvorené ostatné prevádzky v iných segmentoch. Ďalej záchrana pre cestovný ruch okamžitým zvýšením podpory z rezortu dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Okrem toho aj obnovenie schémy prvej pomoci „Plus plus“ od momentu uzatvorenia prevádzok v tomto roku na udržanie a záchranu pracovných miest v cestovnom ruchu a tiež schválenie a zavedenie zníženej sadzby 10 % DPH na gastroslužby od 1. apríla budúceho roka. Poslednou požiadavkou boli jasné pravidlá fungovania pre gastro a hotely a celý cestovný ruch bez diskriminácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia