Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021 o 17:54
Čas čítania 0:53
Ivan Koribanič

Majitelia humenskej palacinkárne mali otvorené aj napriek zákazu. Okrem nich sa pokute nevyhnú ani ďalšie dve prevádzky

Majitelia humenskej palacinkárne mali otvorené aj napriek zákazu. Okrem nich sa pokute nevyhnú ani ďalšie dve prevádzky
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

V Humennom si mohli ľudia ešte nedávno zájsť na palacinky. Palacinkáreň bola otvorená aj napriek tomu, že sa celý okres nachádzal v rámci covidového semaforu v čiernej farbe, čo otvorenie podnikov zakazuje.

Majitelia prevádzky chceli porušením protipandemických opatrení poukázať na zúfalstvo, v ktorom sa vraj nachádzajú nielen oni, ale aj ďalšie prevádzky. Ľudí tak chceli upozorniť na to, že ich štát v čase krízy nedostatočne podporuje.

Za porušenie vyhlášky dajú palacinkárni pokutu, povedala Viktória Havrilková z humenského regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Úrad palacinkáreň skontroloval ešte začiatkom novembra. Humenskí hygienici vykonali v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce ďalšie kontroly. Všetky okresy boli v tom čase v čiernej farbe. Aj napriek tomu hygienici narazili na ďalšie dve otvorené prevádzky. Tie sa rovnako ako palacinkáreň nachádzali v Humennom.

Na Slovensku v súčasnosti platí dvojtýždňový lockdown. Ten v dôsledku vysokých čísel pozitívne testovaných schválila vláda. Zároveň je v platnosti aj núdzový stav a zákaz nočného vychádzania. Okrem toho sú zatvorené všetky prevádzky až na základné, takzvané esenciálne obchody. Výnimku majú napríklad ľudia na cestu do práce.

Konzílium odborníkov zároveň varuje, že prípadné uvoľňovanie opatrení po vypršaní lockdownu (9. decembra) sa bude týkať iba zaočkovaných. V tejto súvislosti informuje, že zaočkovanosť je potrebné zvýšiť aspoň o 30 %. „Cesta z lockdownu je náročná a nevieme nikomu zaručiť, že za dva týždne sa z lockdownu dostaneme von a budeme žiť ako predtým. V konzíliu veríme, že po tomto lockdowne, ktorý sa týka všetkých, príde uvoľnenie len pre zaočkovaných a ľudí s prekonaním covidu, ktorí neprispievajú k záťaži zdravotníckeho systému,“ skonštatovali zástupcovia odborníkov na tlačovej konferencii.

Domov
Zdieľať
Diskusia