Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2021, 15:30
Čas čítania 1:07
Richard Balog

Stavba roka 2021 v Českej republike alebo dvojpodlažná vila s dokonalým átriom uprostred dvora

Stavba roka 2021 v Českej republike alebo dvojpodlažná vila s dokonalým átriom uprostred dvora
Zdroj: se svolením BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Titul porota udelila za dokonalú ukážku individuálneho bývania s vysokou funkčnosťou, pôsobivú architektúru, kultivované prostredie a nápadité materiálové spracovanie.

V uplynulých týždňoch sme videli viacero výnimočných projektov z Českej republiky a dnes budeme v tomto trende pokračovať. Prostredníctvom detailných fotografií od BoysPlayNice nazrieme do stavby roka 2021Novom Jičíne. Nadčasová dvojpodlažná vila je dielom architekta Mareka Jana Štěpána a jej realizácia trvala dlhých osem rokov. Ide o miesto, kde sa človek aj svetlo pohybujú ako ryba vo vode.  

Keď som prišiel na prvú návštevu do už hotovej vily, moja 11-ročná dcéra tam neplánovane zostala ďalšie tri dni. Proste sa jej tam páčilo. (architekt Marek Jan Štěpán)

Odporúčané
Oblé stropy, množstvo dreva a jednoduchosť. Pri pohľade na túto rekonštrukciu zabudneš na všetky novostavby v okolí Oblé stropy, množstvo dreva a jednoduchosť. Pri pohľade na túto rekonštrukciu zabudneš na všetky novostavby v okolí 15. októbra 2021, 15:31

Nehnuteľnosť je umiestnená v mierne svahovitom teréne a nachádza sa pár stoviek metrov od historického centra mesta. Hlavnou požiadavkou klienta bolo, aby spoločne s rodinou mohli čo najviac času tráviť v exteriéri. Vzhľadom na malý a urbanisticky zložitý pozemok išlo o náročné zadanie, s ktorým si architekt nakoniec poradil.   

Vila má tri výškové platformy: v úrovni ulice je vstupné betónové podlažie, kde sa nachádza zázemie. Hlavná obytná časť so spoločenskými priestormi je vyvýšená o necelé podlažie nad úrovňou ulice, zatiaľ čo oddychová (nočná) zóna je o ďalšieho pol metra vyššie. Obe úrovne sú z dreva a priamo nadväzujú na trávnaté átrium, ktoré je jadrom celého bývania. Na átrium sa viaže aj objekt sauny s ochladzovacím bazénom. 

Fasáda domu je jednoduchá, abstraktná a vyjadruje celkovú materiálovú podstatu. Podľa slov architekta Štěpána je táto vila variáciou na antický átriový dom, konkrétne atrium displaviatum – átrium bez stĺpov, z ktorého strešná voda odteká mimo stavby. 

Interiér s podlažnou plochou na úrovni 350 štvorcových metrov sa nesie na rovnakých vlnách ako exteriér, pričom dominantnými prvkami sú drevo, betón a sklo. Za pozornosť určite stoja aj vonkajšie priehľady a dizajnérske kusy nábytkov. 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News

Nový JičínNový JičínNový JičínNový Jičín
Zobraziť galériu
(30)
Domov
Zdieľať
Diskusia