Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2021, 20:46
Čas čítania 2:37
Viktor Kniš

Nový šéf polície: Oktagon sledujem. Na mieste Vémolu by som nežiadal odvetu (Videorozhovor)

NEWS ŠTEFAN HAMRAN
Uložiť Uložené

Štefan Hamran tvrdí, že dlhé roky sa mnohí funkcionári aj politici schvávali za výsledky vyšetrovateľov NAKA, ktorých zadržala inšpekcia.

Najnovším hosťom v diskusnej relácii Face to Face s Adelom Ghannamom je dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran. 

V tomto videu sa dozvieš:
  • Ako viedol Policajný zbor Tibor Gašpar a ako sa snažil nominant Roberta Kaliňáka potopiť Štefana Hamrana, keď viedol Lynx Commado.
  • Či Hamran vymení policajných funkcionárov a ako sa momentálne k nemu správajú.
  • Prečo ho Milan Lučanský ako policajný prezident sklamal.
  • Ako vníma slová Borisa Kollára o „čurillovskej mafii“.
  • Akú rolu hrá SIS v konflikte medzi bezpečnostnými zložkami.
  • Ako Hamran ešte ako kukláč zasahoval proti piťovcom počas známej akcie, pri ktorej použili aj vrtuľník.

 

Ako ho Gašpar napádal

Vojnu v polícii nemáme, ale vedieme politický zápas o charakter štátu, myslí si dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran. „Neverím tomu, že zložky polície cítia potrebu bojovať medzi sebou,“ povedal v rozhovore pre Refresher s tým, že problémom sú politickí nominanti v rôznych zložkách. Problém nevidí len v Úrade inšpekčnej služby, ale aj na policajnom prezídiu. 

Odporúčané
Štefan Hamran: Temné sily sa mobilizujú (Rozhovor) Štefan Hamran: Temné sily sa mobilizujú (Rozhovor) 27. apríla 2022, 13:40

Hamran bol súčasťou zboru aj v čase, keď ho viedol policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je dnes obvinený z viacerých trestných činov a sedí vo väzbe.

Dnes Hamran spomína na invektívy a snahu bývalého vedenia polície navodiť dojem, že práve on je ten neschopný. „Gašpar ma verejne pred kolegami vyzval, aby som opustil svoju funkciu. Bolo to nepríjemné, ale kolektív sa za mňa vtedy ako za svojho veliteľa postavil. Dodalo mi to energiu a silu do ďalšieho boja,“ spomína Hamran v rozhovore pre Refresher. Zažil aj niekoľko účelových kontrol. 

Súčasný policajný prezident zatiaľ nevie, do akej miery obmení tím svojich podriadených, vníma však snahu funkcionárov zapáčiť sa mu a „prežiť vo funkcii“. 

Ak sú policajti toxickí, treba sa ich zbaviť

Štefan Hamran tvrdí, že dlhé roky sa mnohí funkcionári aj politici schovávali za výsledky vyšetrovateľov NAKA, ktorých zadržala inšpekcia. 

„Je na nich, aby vinu v rámci trestného konania preukázali a zadovážili také dôkazy, aby súd potvrdil vinu. Kým nemám rozsudok, na mojich vyšetrovateľov hľadím ako na nevinných. Hodnotím ich len na základe minulosti, z môjho pohľadu bola ich práca profesionálna a znamenitá,“ dodal Hamran na adresu vyšetrovateľov Čurillu, Ďurku a ďalších. 

Policajný prezident nevylučuje, že by v rámci operatívnej činnosti mohli vyšetrovatelia NAKA naraziť na informáciu, ktorá ich zmiatla. Hamran na druhej strane súhlasí s tým, že ak sa preukáže, že sú niektorí vyšetrovatelia toxickí, treba sa ich zbaviť. „Okolo tohto prípadu je veľmi rušno, presne títo ľudia stíhajú najvyššie poschodia a v minulosti to boli čestní policajti, ktorých naprieč celým politickým spektrom nikto nespochybňoval,“ dodal policajný prezident. 

Hamranovi sa veľmi zle počúvali vyjadrenia o „čurillovskej mafii“. Slová Borisa Kollára označil za hanebné a neskutočne prestrelené, a to bez ohľadu na to, ktorý politik by ich vypustil z úst. 

Štefan Hamran je za rozpustenie policajnej inšpekcie, ktorá má dnes obzvlášť pošramotenú povesť. 

Policajný prezident vníma spravodajskú hru, ktorú rozohráva v bezpečnostných zložkách Slovenská informačná služba, a vníma aj toxických ľudí, ktorí smerujú do SIS. Tvrdí však, že tento problém tu bol vždy a majú ho aj v zahraničí. 

Hamran očakáva, že zadržanie štyroch kolegov NAKA ešte viac nakopne vyšetrovateľov, ktorí riešia závažné kauzy. 

Na mieste Vémolu by som nežiadal odvetu

Štefan Hamran tvrdí, že pravidelne sleduje MMA, videl aj zápas storočia medzi najväčšími domácimi menami. „Vnímam to ako šport s regulárnymi pravidlami, aj keď je to navonok veľmi tvrdé a krvavé,“ skonštatoval s tým, že sledoval aj zápas Végha a Vémolu, ale nie je si istý, či si „Terminátor“ po svojom výkone zaslúži odvetu, pretože zápas bol podľa neho veľmi presvedčivý v prospech slovenského šampióna. Hamran má rád aj Connora McGregora. 

Policajný prezident tvrdí, že aj policajti z Lynx Commanda majú skúsenosť s bojovými športmi, jeden z členov bol dokonca MMA bojovník a absolvoval aj zápasy v klietke. 

Hamran má rád vážnu hudbu, filmové soundtracky a popovú hudbu. Z filmov má najradšej romantické komédie. „Nechcel som to povedať, lebo to bude predmetom posmeškov,“ povedal šéf kukláčov s úsmevom.

Refresher pripravil podrobnú časovú os, ktorá mapuje údajnú vojnu v polícii na Slovensku 

Domov
Zdieľať
Diskusia