Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 7:15
Jakub Paulík

Pápež František: exvyhadzovač z klubu či fanúšik Pána prsteňov. Týchto 10 vecí si o ňom možno nevedel

Pápež František: exvyhadzovač z klubu či fanúšik Pána prsteňov. Týchto 10 vecí si o ňom možno nevedel
Zdroj: Kancelář prezidenta SR
OSOBNOSTI PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Svätý Otec a jeho mladosť i súčasnosť.

Stál pred dverami klubu, kontroloval vstupenky, a keď niekto začal byť agresívny, zasiahol. Aj takto si v mladosti Svätý Otec František privyrábal na svoje živobytie. Pápežom sa pritom nikdy stať nechcel, s čím sa zveril aj svojej sestre. Keď vstúpil do rímskokatolíckej cirkvi ako duchovný, láska k dievčatám musela ísť preč. Sám pritom zažil, aký je to pocit, keď sa zaľúbi.

Z bežného života pápežovi najviac chýba to, že už nie je relatívne neznámym kardinálom, ktorý si môže v pokoji skočiť na pizzu a nikto ho nebude vyrušovať. Ako milovník tanga by si zrejme veľmi rád zatancoval niekde v klube, no povinnosti pápeža majú prednosť. A tak aspoň vydal rockový album, ktorým sa prihovára veriacim.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dohnal migrantov k slzám.
  • Čo povedal dievčaťu, ktoré ľúbil.
  • Prečo nechcel byť hlavou rímskokatolíckej cirkvi.
  • Ako do kázne zakomponoval Froda a Bilba z Pána prsteňov.
  • Čo spravil pre boj proti sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi.

V mladosti bol zaľúbený a pracoval ako vyhadzovač

Ešte než sa stal pápež František duchovným predstaviteľom cirkvi, žil obyčajný život mladého argentínskeho chlapca. A tak ako jeho rovesníci, aj on si potreboval privyrobiť. V roku 2013 verejnosti prezradil, že v študentských časoch pracoval ako nočný vyhadzovač v jednom z barov v Buenos Aires, píše News Sky, a istý čas robil aj upratovača, ktorý zametal podlahy. 

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

Okrem toho pracoval aj ako laboratórny technik. Bohužiaľ, k vyššie menovaným prácam sa bližšie nevyjadril. Viac sa však rozhovoril o svojej neskoršej práci učiteľa literatúry a psychológie. Tá ho vraj „naučila, ako ľudí prinavrátiť do cirkvi“. 

Ešte než vystriedal tieto povolania, v 12 rokoch sa zaľúbil do dievčiny menom Amalia. Tej vraj povedal, že „ak si ju nemôže vziať za ženu, stane sa kňazom“, uvádza The Guardian s odkazom na Telegraph.

Nechcel byť pápežom

Pre množstvo ľudí je prirodzené, že túžia po kariérnom raste. Aj v bežnej pracovnej sfére sa však nájdu zamestnanci, ktorí neprahnú po tom, aby sa stali lídrami. Kardinál Jorge Mario Bergoglio, dnes známy ako pápež František, patril zrejme medzi nich. Svojej sestre Marii Elene Bergogliovej sa zveril, že o pozíciu pápeža nemá záujem.

„Nechcel byť pápežom, a keď sme sa o tom súkromne rozprávali a žartovali sme o tejto možnosti, povedal: Nie, prosím, nie,“ cituje jej slová RSVP Live s odkazom na Daily Telegraph. Z výrazu jeho tváre v televízii si však myslí, že je šťastný.

Postavenie pápeža musí byť pre jedinca veľmi náročné. The Guardian uvádza, že podľa pápeža Františka by po takomto mieste túžil len masochista. „Každému, kto chce byť pápežom, na sebe príliš nezáleží,“ odpovedal na otázku žiačky z jezuitskej školy. Množstvo povinností, strata súkromia... Nie je to skrátka žiadna „sranda“.

Odporúčané
Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ Boli sme čakať pápeža Františka na letisku: privítala ho aj prezidentka, ponúkli mu chlieb a soľ 12. septembra 2021, 15:55

Školákom navyše vysvetlil, že nechce bývať v honosnom pápežskom sídle, pretože by mu nerobilo dobre, keby sa izoloval od ľudí. Človek býva označovaný za spoločenského tvora a pápež František nie je výnimkou.

 

Fanúšik J. R. R. Tolkiena

Nadšenci sveta Stredozeme dobre vedia, že slávny spisovateľ John Ronald Reuel Tolkien vyznával kresťanské hodnoty, ktoré vkladal aj do svojej tvorby. Jeho príbehy využil v kázni z roku 2008 vtedy ešte kardinál Jorge Mario Bergoglio.

Web Theonering.net (medzi čitateľmi a divákmi Pána prsteňov veľmi populárna fanúšikovská stránka) s odkazom na portál Tolkienbrasil informoval, že Svätý Otec patrí medzi fanúšikov J. R. R. Tolkiena. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103031 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nepozerá televíziu.
  • Komu drží palce vo futbale.
  • Prečo nie je jeho postoj k LGBT+ ľuďom úplne čierno-biely.
  • Čo mu chýba na súkromnom živote.
  • Prečo ľudí motivuje k pitiu vína.
Domov
Zdieľať
Diskusia