Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Dôvera
7. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 1:37
Sponzorovaný obsah

21-ročná Slovenka ťa dojme svojim príbehom, v ktorom si sa stal hrdinom možno aj ty

ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Viki môže žiť život ako každý iný tínedžer aj vďaka odvážnym Slovákom.

Možno sa aj ty bojíš ihiel a z krvi sa ti robí nevoľno. Darovanie krvi je však veľmi dôležité. Zoznám sa s 21-ročnou Viki, ktorej príbeh ťa presvedčí, že prekonať svoj strach stojí za to. Aj darcovia krvi jej zachránili život. V spolupráci s neziskovým projektom Moja krvná skupina ti priblížime jej príbeh. 

Modriny upozorňovali na vážne ochorenie

Prvé zdravotné problémy sa začali už pred rokmi. Neskôr si Viki všimla, že sa jej na tele začali robiť veľmi ľahko modriny. Stačil obyčajný dotyk; modriny sa jej tvorili aj z nosenia školskej tašky. Vyhľadala lekársku pomoc, prešla sériou rôznych testov, až skončila na klinike detskej hematológie a onkológie v Národnom ústave detských chorôb. Diagnostikovali jej vážne onkologické ochorenie

Liečba bola náročná. Podstúpila chemoterapiu, nasledovala transplantácia kostnej drene. Mala šťastie, že darca sa našiel rýchlo. Jeho meno zatiaľ nepozná, vie iba to, že je muž a žije v Poľsku. Po transplantácii však nastali ďalšie vážne komplikácie. Práve v tejto fáze jej v boji s ochorením pomohli krvné transfúzie od darcov krvi, ktoré jej doslova zachránili život. Dostávala ich denne viac ako mesiac. „Ľudská krv je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť. Aj vďaka darcom krvi som to zvládla,“ povedala Viki.

Archívne fotky Viki počas liečby.
Archívne fotky Viki počas liečby. Zdroj: archív Viki

Aj napriek tomu, že Viki bola 3 mesiace izolovaná v nemocnici, podarilo sa jej vyliečiť, vrátiť do života a ukončiť hotelovú akadémiu. Zaujímavosťou je, že darca kostnej drene, ktorú jej transplantovali, mal inú krvnú skupinu ako ona, a tak sa aj jej zmenila krvná skupina.

Tvoja krv môže niekomu zachrániť život  

Ty a tvoja darovaná krv môžete byť tiež za podobným šťastným koncom niekoho, kto bojuje o život. Klikni na web Moja krvná skupina, ktorého garantom je zdravotná poisťovňa Dôvera a Slovenský Červený kríž. Na webe sa dozvieš všetky dôležité informácie o darovaní krvi.

Na Facebooku nájdeš aj konkrétne skupiny rozdelené podľa krvných skupín. Keď sa do niektorej z nich pridáš, budeš vedieť, kto z tvojich priateľov a blízkych má rovnakú krvnú skupinu ako ty, a zároveň budeš vedieť, či niekto nepotrebuje krv tvojej krvnej skupiny.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

Pridaj sa k darcom krvi

Zachrániš životy a môžeš získať výhody

Neexistuje jednoduchší spôsob, ako niekomu zachrániť život, než práve darovaním krvi. Má to však aj ďalšie výhodyak si viacnásobný darca, môžeš dostať rôzne zľavy alebo získať výhody od zdravotných poisťovní. No a hlavne získaš dobrý pocit.

 

Ak stále váhaš, či darovať krv, je načase urobiť krok vpred a dať tomu šancu. Ani nevieš ako a možno aj ty sa staneš hrdinom podobného príbehu, aký prežila Viki. 

Domov
Zdieľať
Diskusia