Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2021, 14:40
Čas čítania 2:03
Tímea Krauszová

Prečo všade na Instagrame vidíš komentáre „nah he tweakin“? Šialenstvo odštartovala krv v produktoch

NEWS INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Všimol si si opakujúce sa komenty? Vysvetlíme ti, čo je za tým.

Instagram zasypali komentáre s textom „nah he tweakin“. Nájdeš ich pod príspevkami známych osobností, napríklad Hayley Williams z kapely Paramore alebo Drakea, tiež pod príspevkami zahraničných médií a postupne sa dostávajú aj do komentárov pod slovenskými stránkami.

V rámci príspevku vetu použili aj na komunikačnom oddelení Instagramu, keď položartom informovali o technických problémoch, na ktorých pracujú.

Čo spustilo toto šialenstvo? Krvopotná hádka medzi raperom a skaterom.

rap, nah he tweaking, Lil Nas X
Zdroj: Instagram/@rap

Až do krvi

Za všetko môže skater Tony Hawk, píše britský Independent. Prednedávnom oznámil, že bude predávať limitovanú edíciu skateboardov: 500 kusov za cenu 500 dolárov za kus. Chce ich nafarbiť načerveno a využije pritom aj vlastnú krv. Dal si odobrať sto ampuliek plných vlastnej krvi, ktorú primiešava do farby.

Na novinku zareagoval raper Lil Nas X, ktorý prirovnal produkt k svojim „Satan Shoes“. Raper vytvoril botasky, ktoré mali vo výplňovom materiáli tiež použitú krv. Preto ho pobúrilo, že ľudia sa tentoraz nehnevajú za využitie tabuizovanej tekutiny.

Independent pripomína rozdiely: zatiaľ čo myšlienka za Hawkovými doskami je „darovať kúsok zo seba fanúšikom“ a ide o jeho vlastný produkt, Lil Nas X nepoužil v topánkach svoju krv. Navyše spoločnosť Nike sa od topánok aj dištancovala a žiadala o stiahnutie Satan Shoes z obehu vzhľadom na porušenie autorských práv.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

MSCHF, značka, pod ktorou topánky predával, napokon musela gigantu ustúpiť a dokonca podľa BBC ľuďom vrátiť ich peniaze. MSCHF sa bránili, že topánkami chceli len zareagovať na kultúru spoluprác a limitovaných ponúk, a tvrdili, že keďže topánky sú jasne označené a šlo o limitovanú edíciu (ktorá sa vypredala za menej než jednu minútu), zreteľne sa tak odlíšili od Nike. 

nah he tweakin

Lil Nas X sa vyjadril aj na Instagrame, pod príspevkom stránky Rap by RAPTV, ktorá oznamovala nový produkt Tonyho Hawka. Na otázku „Y'all rockin with it?“ (vo voľnom preklade Páči sa vám to?) odpovedal vetou „nah he tweakin“. Znie to tak, že naznačuje, že Hawk len vylepšil jeho pôvodný nápad a zarába na tom, bez podobnej drámy, aká sa zomlela pri „satanských topánkach“.

Avšak portál ABC dodáva, že v hiphopovej kultúre sa táto fráza často využíva na označenie niekoho, kto je pod vplyvom omamných látok. Takisto tým môžeš opisovať niekoho, kto sa nespráva racionálne. Zrejme nikdy nebudeme presne vedieť, čo tým chcel básnik povedať, no je pravdepodobné, že Lil Nas X sa z nápadu krvi na skateboardoch len vysmieva. „Je to blázon“ alebo „Určite je zhulený“ by zrejme boli vhodnejšie preklady.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rap by RAPTV (@rap)

Fráza sa veľmi rýchlo uchytila. Využil ju aj samotný Instagram:

Okrem toho sa čoskoro rozšírila aj v komentároch, a to bez ohľadu na obsah príspevkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia