Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2021, 14:05
Čas čítania 5:07
Viktor Kniš

PREHĽAD: Takto by mal fungovať nový covid automat

ZDRAVIE COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s odborníkmi vypracovalo nový systém, ktorý bude znamenať pomalší návrat do horších farieb v prípade eskalujúcej tretej vlny.

Aktualizované 19:20 – vláda schválila covid automat v pôvodnom znení, podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského len s minimálnymi technickými úpravami. 

Vláda bude v utorok podvečer rokovať o novom covid automate, ktorý by mal pružnejšie reagovať na tretiu vlnu pandémie. Na rozdiel od predchádzajúcej verzie bude brať do úvahy mieru zaočkovanosti populácie (najmä starších ľudí) a zároveň prichádza s niekoľkými zmenami.

Tie by mohli zabrániť plošným lockdownom a príliš prudkému návratu do horších fáz v prípade rýchlorastúcich čísel. Nebezpečenstvo prináša najmä nový variant delta, ktorý sa šíri efektívnejšie. 

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského už pripravujú aj aplikáciu, ktorú budú môcť Slováci používať, aby mali prehľad o opatreniach. „Sú okresy, ktoré nikdy nevyjdú zo zelenej farby,“ naznačil minister zdravotníctva Lengvarský v súvislosti s tým, že covid automat má aj nové parametre, ktoré doteraz nezohľadňovali. 


V stupni ostražitosť budú od pondelka 16.8. okresy: Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Všetky ostatné okresy budú v najlepšiej zelenej fáze monitoringu. 
V tomto článku si prečítaš:
  • Kde si budeš môcť spraviť test, ak nie si zaočkovaný, a koľko ťa bude stáť.
  • Či budú zatvárať školy a či budú rozdeľovať žiakov na zaočkovaných a nezaočkovaných.
  • Aké alternatívy majú na výber prevádzky, keď chcú pustiť zaočkovaných alebo ľudí s testom, alebo kohokoľvek.
  • V akých prípadoch bude nevyhnutné schválenie núdzového stavu.
  • Prečo je dôležité, koľko ľudí nad 50 rokov je v konkrétnych okresoch zaočkovaných.

Podľa ministra zdravotníctva je len zhodou náhod, že v čase, keď na Slovensko prichádza pápež, chce vláda extrémne uvoľniť hromadné podujatia pre zaočkovaných. Tvrdí, že covid automat pripravujú už dva mesiace a jeho hlavným cieľom bolo umožniť ľuďom s dvomi dávkami navštevovať podujatia. Lengvarský si uvedomuje, že návšteva pápeža v Šaštíne bude najväčšou hromadnou udalosťou počas pandémie v celej Európe. 

Vstup do dvoch najhorších fáz by si vyžadoval aj zavedenie núdzového stavu v celej krajine. 

Covid automat je opäť politická otázka s otvoreným sporom

Zatiaľ nie je isté, či bude medzi ministrami zhoda, Denník N upozorňuje na konflikt medzi koaličnými stranami SaS a Sme rodina. Kameňom úrazu sú výhody pre zaočkovaných. Kým strana Richarda Sulíka chce výrazne zvýhodniť zaočkovaných, Boris Kollár podľa svojich slov nechce rozdeľovať spoločnosť na skupiny. Strany Za ľudí a OĽaNO deklarujú, že jednak podporujú ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a jednak veria odborníkom.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Koaličné strany sa sporili ešte v čase, keď bol predsedom vlády Igor Matovič. Najznámejšie sú konflikty z decembra minulého roka, keď vláda najprv neuposlúchla odborníkov. 

Nový covid automat je dielom konzília vedcov, infektológov a odborníkov v spolupráci s rezortom zdravotníctva. Zatiaľ ide len o návrh, o ktorom bude rokovať vláda. Najzásadnejšími novinkami sú:

  • zvýhodňovanie ľudí, ktorí majú očkovanie alebo negatívny výsledok testu,
  • zrušenie celoplošných lockdownov,
  • zohľadňovanie zaočkovanosti populácie nad 50 rokov v jednotlivých okresoch,
  • zníženie počtu fáz na päť.

Majitelia prevádzok sa sami rozhodnú, či chcú mať otvorené

Majitelia prevádzok, obchodov, ale aj služieb a taktiež organizátori kultúrnych a iných hromadných podujatí si budú môcť vybrať, ako sa v jednotlivých fázach covid automatu zachovajú. Podľa odborníkov si môžu zvoliť, či budú:

– púšťať len zaočkovaných alebo
– púšťať zaočkovaných, otestovaných, tých, ktorí prekonali covid, alebo 
– nebudú zohľadňovať covid pas vôbec.

V prípade, že si prevádzkar vyberie tretiu možnosť, bude musieť dodržiavať veľmi prísne hygienické opatrenia. Pri druhej možnosti prísne opatrenia neplatia, isté obmedzenia však budú musieť prevádzky zabezpečiť. Pri prvej fáze neplatia žiadne obmedzenia.

V jednoduchosti to zároveň znamená, že čím prísnejšiu formu vstupu si prevádzka zvolí, tým viac zákazníkov bude môcť mať. 

Toto rozhodnutie nemusí prevádzka hlásiť úradom, stačí ho mať na viditeľnom mieste pri vstupe. Odborníci zároveň navrhujú, aby mohli majitelia prevádzok (obchodov, reštaurácií, služieb) tieto formáty striedať. Napríklad na obed pustia len zaočkovaných, večer aj otestovaných. 

Už len päť farieb

Z pôvodných sedem farieb zostáva už len päť: zelená, oranžová, červená, bordová a čierna. 

Do covid automatu vstupuje nová premenná, ktorou je počet zaočkovaných ľudí nad 50 rokov.

  • Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy, ako by bol pôvodne.
  • Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne oproti tomu, ako by bol pôvodne. 
Momentálne majú zaočkovanosť nad 50 percent ľudí tieto okresy:

Bratislava, Dunajská Streda, Senec, Pezinok, Trnava, Šaľa, Galanta, Žilina, Komárno, Trenčín, Prešov, Dolný Kubín, Sabinov, Skalica, Myjava, Piešťany, Banská Bystrica, Námestovo

Bratislava, Dunajská Streda, Senec a Pezinok majú zároveň zaočkovaných dostatok ľudí nad 50 rokov na to, aby sa už nikdy nedostali do čiernej fázy covid automatu. 

Flexibilné uvoľňovanie aj sprísňovanie opatrení

Vedci a odborníci vymysleli systém, ktorý umožní oveľa flexibilnejšie reagovať na zmeny. Regióny už nebudú musieť čakať do nasledujúceho pondelka, keď sa uprostred týždňa výrazne zlepší situácia.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Platí to aj opačne – ak variant delta v niektorom okrese udrie intenzívnejšie, prísnejšie opatrenia budú platiť skoro okamžite. Dôvodom je snaha zabrániť eskalácii situácie, pretože ak by objavili ohnisko napríklad v utorok, podľa pôvodného covid automatu by sa čakalo na sprísnenie 6 dní. 

S prihliadnutím na to, že variant delta sa vyznačuje najmä vysokým reprodukčným číslom (pretože je vysoko nákazlivý), je dynamika rastu a poklesu veľká. 

„Zmena fázy (do rastovej, resp. poklesovej) je definovaná na národnej úrovni ako robustný trend poklesu alebo nárastu incidencie o aspoň 10 percent týždenne po dobu aspoň dvoch po sebe nasledujúcich týždňov,“ uvádza sa v automate.

Otvorené školy

Nový covid automat už neplánuje automaticky zatvárať základné a stredné školy, obmedzenia budú platiť len pre vysoké školy, ktoré majú lepšiu prípravu na online výučbu. Školské zariadenia a škôlky nebudú rozdeľovať zaočkovaných a nezaočkovaných žiakov. 

Školy by podľa nového covid automatu mali ostať otvorené, obmedzené počty budú mať len vysoké školy. Navyše, školy by nemali iné pravidlá pre očkovaných a iné pre neočkovaných.

Covid automat ráta aj s obmedzením pohybu osôb v okresoch v horšej fáze. Od červenej fázy (tretia fáza) budú musieť byť prevádzky zatvorené už o 21.00 h, obmedzenie pohybu sa však nepredpokladá. Vo štvrtej fáze bude zákaz cestovania okrem nevyhnutných ciest a zákaz vychádzania medzi 21.00 h a 5.00 h. V najhoršej, čiernej fáze bude platiť aj zákaz cestovania medzi okresmi. 

Štvrtá a piata fáza covid automatu momentálne budú vyžadovať aj zavedenie núdzového stavu. 

Reagujú Za ľudí aj OĽaNO

Koaličná strana OĽaNO tvrdí, že vždy stála a bude stáť na strane odborníkov. Hnutie Igora Matoviča bude podporovať riešenia, ktoré ochránia životy a zdravie ľudí na Slovensku bez ohľadu na to, či im to „prinesie alebo uberie politické body“.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Koaličná strana Za ľudí žiada, aby nový covid automat reflektoval aj špecifické prípady ľudí, ktorí sa z potvrdených zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať. Práve túto skutočnosť už dnes koalícii vyčítal Richard Raši zo strany Hlas-SD. 


„Aktualizovaný covid automat zohľadňuje nový delta variant, ako aj regionálnu mieru zaočkovanosti a zaočkovanosť seniorov, čo vítame,“ uviedla Veronika Remišová ako predsedníčka strany. 


Pri základných životných situáciách, ako sú obchody, služby alebo školy, dáva podľa jej slov ľuďom na výber, či sa zaočkujú alebo otestujú, a v ostatných situáciách dáva na výber prevádzkovateľom alebo organizátorom, ktorí sa na základe situácie v regióne môžu rozhodnúť, či chcú mať vyššiu kapacitu a uplatňovať prísnejšie podmienky alebo nižšiu kapacitu a voľnejšie podmienky.


Remišová dodala, že strana Za ľudí od začiatku pandémie očkovanie konzistentne podporuje a považuje ho za najlepšiu cestu, ako človek môže ochrániť seba, svoju rodinu a fungovanie ekonomiky a spoločnosti.

Antigénové testy pre nezaočkovaných budú robiť za 5 eur

Antigénové testy za cenu päť eur by sa mali začať robiť v 68 nemocniciach už v priebehu najbližších dní. Záujemca ich bude môcť absolvovať bez obmedzenia počtu, vždy však za manipulačný poplatok. Uviedol to počas stretnutia s novinármi minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).


„Vydal som pokyn pre nemocnice na prípravu antigénových testov s manipulačným poplatkom päť eur. Ide o neobmedzený počet testov,“ spresnil minister. Indikované testy zostávajú aj naďalej zadarmo. Ide napríklad o testy pred operáciou či pre ľudí, ktorí sa stali úzkym kontaktom nakazeného novým koronavírusom. „Naďalej budú fungovať aj mobilné odberové miesta, ale testy budú drahšie, ide o komerčnú cenu,“ upozornil Lengvarský.

Domov
Zdieľať
Diskusia