Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 11:19
Čas čítania 2:31
Viktor Kniš TASR

Krv aj slzný plyn: v Paríži zasahovalo 3 000 policajtov proti demonštrantom, ktorí odmietajú zvýhodňovanie zaočkovaných

NEWS OČKOVANIE PROTEST
Uložiť Uložené

Pochody sa už tretí víkend po sebe konali vo viacerých mestách po celom Francúzsku. V samotnom Paríži sa konali štyri samostatné protesty. Úrady rozmiestnili v meste približne 3 000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Tisíce ľudí pochodovali v sobotu francúzskou metropolou Paríž na protest proti zavedeniu tzv. covidových pasov. Polícia proti niektorým zasahovala, pričom použila aj slzotvorný plyn.

Odporúčané
Policajt, ktorý nerozozná turistu od demonštranta, je nedôstojný, niektorí príslušníci môžu sympatizovať s protestmi (Reportáž) Policajt, ktorý nerozozná turistu od demonštranta, je nedôstojný, niektorí príslušníci môžu sympatizovať s protestmi (Reportáž) 31. júla 2021, 10:15

3 000 policajtov v celom Paríži

Pochody sa už tretí víkend po sebe konali vo viacerých mestách po celom Francúzsku. V samotnom Paríži sa konali štyri samostatné protesty. Úrady rozmiestnili v meste približne 3 000 príslušníkov bezpečnostných síl.


Napätie panovalo pred známym nočným klubom Moulin Rouge v severnej časti Paríža, kde bola najväčšia demonštrácia. Polícia niekoľkokrát zasahovala. Keď demonštranti zamierili na východ, polícia vystrelila do davu slzotvorný plyn. V následnom chaose bolo vidieť demonštrujúceho muža s krvácajúcou hlavou, uviedla agentúra AP.


Podľa agentúry bolo pre demonštrantov sloganom dňa heslo „Sloboda“. Hager Ameurová, 37-ročná zdravotná sestra, uviedla, že dala výpoveď zo zamestnania, a obvinila vládu z „vydierania“.

„Myslím si, že nám nemôžu hovoriť, čo máme robiť,“ povedala s tým, že so zdravotníkmi sa počas prvej vlny pandémie koronavírusu spôsobujúceho ochorenie covid-19 zle zaobchádzalo. „A teraz nám zrazu oznámili, že ak sa nedáme očkovať, tak je to naša chyba, že ľudia sú infikovaní. Myslím si, že je to odporné,“ dodala.

protest parížprotest parížprotest parížprotest paríž
Zobraziť galériu
(7)

Protestujú proti zákonu, ktorý zvýhodňuje zaočkovaných ako na Slovensku

Vo Francúzsku budú od 9. augusta očkovacie preukazy povinné pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, pri cestovaní v medzimestských vlakoch či v leteckej doprave. Uviedol to v stredu hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. Poznamenal, že stúpajúci počet prípadov nákazy – v priemere 19 000 prípadov denne – znamená, že situácia sa naďalej zhoršuje a je znepokojujúca. Vplýva na to najmä šírenie variantu delta, dodal.


Covidový pas je vo Francúzsku od 21. júla povinný pre návštevníkov múzeí, kín a kultúrnych centier s kapacitou nad 50 osôb.


Nový zákon prijatý minulý víkend oboma komorami parlamentu zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami alebo prekonaní nákazy koronavírusom či negatívny výsledok testu.


Zákon týkajúci sa zavedenia covidových pasov vyvolal v krajine masové protesty. Prezident Emmanuel Macron minulý víkend uviedol, že odmietanie očkovania sa rovná „nezodpovednosti a egoizmu“.

protest paríž
Zdroj: TASR/AP Photo/Adrienne Surprenant

Slovenských policajtov v sobotu bránil Kovařík: Demonštranti neboli agresívni 

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík je presvedčený, že polícia pri protestoch v hlavnom meste svoju úlohu zvládla, so svojimi podriadenými sa stotožňuje aj pri hodnotení priebehu a stratégie zásahu. „Názor ostatných vnímam tiež, majú naň právo, ale ovplyvniť sa ním nenechám,“ odkázal policajný šéf v súvislosti so spŕškou kritiky, ktorá sa zniesla na adresu polície i jeho samotného.


„Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku,“ zdôraznil Kovařík. Pripomenul, že polícia je na mieste zhromaždení, ktorých možnosť je garantovaná ústavou, práve preto, aby zabránila protiprávnemu konaniu. „V žiadnom prípade jej postup nesmie byť iniciátorom eskalácie, ktorá môže vyústiť do násilností,“ upozornil. 

Dav sa podľa policajného prezidenta správal „bez prejavov agresivity“.

Tvrdí to aj napriek dostupným záznamom, z ktorých vyplýva, že účastníci protestu útočili na novinárov. Mediabrífing upozornil, že im dokonca ničili kamery. Jedného novinára postriekali kečupom, inému chceli zobrať kameru a ďalšieho chceli ohadzovať vajcami. Demonštranti nazývali novinárov „hajzlami“ a posielali ich „do riti“.  

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

Paradoxne, kým Kovařík tvrdí, že sa agresia nediala, policajný facebookový profil vyzýva Slovákov, aby posielali fotky a videá agresívnych demonštrantov s tým, že pre niektorých účastníkov príde aj dohra v podobe trestnoprávnych postihov. „Materiály nám posielajte priamo tu formou súkromnej správy,“ napísali. 

Pátrajú napríklad po identite muža, ktorý kričal na vodiča bieleho BMW a následne ho bezdôvodne opľul. Nešlo o účastníka protestu, len okoloidúceho, ktorý sa snažil prejsť cez zablokovanú cestu. Refresher má k dispozícii aj minimálne jedno ďalšie video, ktoré zachytáva, ako sa niekoľko účastníkov protestu zavesilo na okoloidúce auto a rozkývalo ho. 

Nevhodné správanie protestujúcich odsúdila aj strana Sloboda a solidarita. Ani premiér Heger políciu nešetril. Situácia zo štvrtkového protestu v centre Bratislavy, keď demonštrujúci zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia a polícia voči nim zakročila až po niekoľkých hodinách, sa podľa neho nesmie opakovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia