Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2021, 15:16
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

Kulturista, wellness bloger či náboženský fanatik. Väčšinu bludov o covide šíri na celom svete 12 ľudí

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Aj na Slovensku máme svojich šíriteľov hoaxov a dezinformácií, tí ich však nevymýšľajú, len preberajú od nedôveryhodných zdrojov tváriacich sa ako odborníci.

Nebyť intenzívnej dezinformačnej kampane, záujem o očkovanie a ochranu verejného zdravia by pravdepodobne nebol taký nízky. Viac ako vyhľadávanie extrémov však zrejme pociťujeme neschopnosť overiť si zdroje informácií a následnú prehnanú potrebu zdieľať nové šokujúce informácie.

Portál Infosecurity upozorňuje, že väčšinu hoaxov o koronavíruse a vakcínach vyprodukovalo na sociálnych sieťach 12 ľudí. Opiera sa pritom o analýzu neziskovej organizácie Center for Countering Digital Hate. Už skôr správu citoval aj denník The Guardian

Odporúčané
Raperka Sima pridala na Instagram fotku, kde jej otec ako malej dáva pusu. Sociálna sieť jej za to dala shadowban Raperka Sima pridala na Instagram fotku, kde jej otec ako malej dáva pusu. Sociálna sieť jej za to dala shadowban 27. júla 2021, 11:26

„Profily sleduje na viacerých platformách spolu 59 miliónov ľudí. Až 65 % z vyše 800-tisíc analyzovaných problematických príspevkov a tweetov pochádza od spomínanej ,dezinformačnej dvanástky‘,“ dodávajú administrátori stránky Infosecurity s tým, že najviac nepravdivých bludov o očkovaní sa šíri sociálnou sieťou Facebook. Tú už otvorene kritizuje aj americký Joe Biden, ktorému sa nepáči, že administrátori nedokážu obsah moderovať a regulovať tak, aby neprispieval k šíreniu hoaxov. 

„Medzi týmito aktérmi sa nachádzajú lekári so sklonmi k pseudovede, kulturista, wellness bloger či náboženský fanatik,“ informujú slovenskí analytici a dodávajú, že kľúčovou osobou je synovec bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý je známy spájaním vakcín s autizmom či konšpiračným prepájaním témy 5G sietí s pandémiou COVID-19.

Kým Instagram sa s Kennedym mladším rýchlo porátal a zrušil mu profil, na Facebooku šíri nepravdy naďalej. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia