Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. júla 2021, 9:30
Čas čítania 4:11
Richard Balog

TOP 10: Najlepšie rapové skladby spoza veľkej mláky prvej polovice roka 2021

TOP 10: Najlepšie rapové skladby spoza veľkej mláky prvej polovice roka 2021
Zdroj: Quality Control Music
HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Počas uplynulých 6 mesiacov sme počuli množstvo kvalitného rapu a vybrať 10 najlepších skladieb nebolo vôbec jednoduché.

Rap našťastie nepatrí medzi hudobné žánre, v prípade ktorých by bola núdza o nové skladby. To platí nielen v našom domácom prostredí, ale najmä v zahraničí. Ťažko sa to síce porovnáva, ale napríklad na území Spojených štátov sa takmer každý deň nájde niekto, kto raketovo rýchlo vystrelí na vrchol rebríčkov na Spotify, Apple Music alebo Billboard Hot 100. Ich cesta do zabudnutia však často býva ešte rýchlejšia. 

Zachytiť všetky novinky je nadľudská úloha, aj napriek tomu sme za uplynulých 6 mesiacov počuli množstvo kvalitného rapu a toto je náš výber TOP 10 najlepších skladieb od zámorských interpretov

Svoju pozíciu obhájili skúsení hráči, ako napríklad Drake alebo Travis Scott, ale o miesto na výslní sa pokúšajú aj mladší kolegovia z brandže. Kategóriou samou osebe sú skladby vydané až po smrti samotného interpreta, ktoré v nás vyvolali silné emócie a nostalgiu. Na mysli máme nové diela od DMX-a a Pop Smoka. 

Čestné uznanie si okrem nami vybraných skladieb zaslúžia aj interpreti ako J. Cole, 42 Dugg, Roddy Ricch, Young Thug, Gunna a ďalší, ktorých novinky sa do najužšieho zoznamu nakoniec nedostali. 

Názory prezentované v tomto článku nie sú názormi celej redakcie.
Odporúčané
TOP 10: Najlepšie slovenské rapové tracky prvej polovice roka 2021 TOP 10: Najlepšie slovenské rapové tracky prvej polovice roka 2021 28. júna 2021, 9:30

10. Saweetie feat. Doja Cat – Best Friend

Úvod výberu si pre seba uchmatli Saweetie s Dojou Cat. Ženský rap v Spojených štátoch je na úplne inej úrovni ako u nás a skladba Best Friend je toho dôkazom. Rádiový hit, ktorý ovládol aj sociálnu sieť Tiktok, kombinuje rýchle tempo s chytľavým refrénom a obe interpretky predvádzajú svoje maximum. Letný videoklip plný obnažených ženských tiel, lietajúcich bankoviek a luxusného oblečenia je len sladkou čerešničkou. 

9. DMX feat. JAY-Z & Nas – Bath Salts 

Album s názvom Exodus, na ktorom DMX pracoval posledný rok, bohužiaľ vyšiel až mesiac po raperovom úmrtí. Najvýraznejším bodom celého projektu je spolupráca velikánov, z ktorých každý svojím spôsobom formoval scénu a dejiny žánru. 

X, JAY-Z aj Nas mali medzi sebou v minulosti väčšie či menšie spory, no skladba Bath Salts je nadčasovou klasikou, ktorá ich všetky ukončila. Prísna produkcia doplnená o úprimné riadky reprezentantov východného pobrežia je balzamom na dušu pre všetkých fanúšikov rapu z 90. rokov.  

8. DJ Khaled feat. Lil Baby & Lil Durk – EVERY CHANCE I GET

DJ Khaled je majstrom svojho remesla, teda v spájaní najzvučnejších mien na hudobnej scéne. Najnovšie nás o tom presvedčil na albume s názvom KHALED KHALED, ktorý predstavil 30. apríla. 

Odporúčané
Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot 25. februára 2024, 15:30

Svoje slohy na 11. sólový projekt známeho producenta dodali Justin Bieber, Justin Timberlake, Drake, Post Malone či Megan Thee Stallion, avšak všetkých menovaných zatienili Lil Baby a Lil Durk v skladbe EVERY CHANCE I GET. Spolupráce medzi hviezdami na vrchole svojich síl niekedy nefungujú podľa predstáv, no táto splnila očakávania a my tento do istej miery motivačný banger jednoducho milujeme. 

7. Pop Smoke – AP

Skladba AP so sprievodným videoklipom je dokonalým obrazom toho, prečo sa Pop Smoke stal hviezdou. Dnes už bohužiaľ zosnulý interpret vo svojom typickom melodickom barytóne rapuje do údernej produkcie od tandemu 808Melo a Rico Beats, ktorý odviedol skvelú prácu. Veríme, že podobných skladieb má vydavateľstvo v zbierke ešte aspoň niekoľko a postupne ich vydajú. 

6. Polo G feat. Lil Wayne – Gang Gang

Polo G patrí medzi najvýraznejšie tváre súčasného rapu a svojím v poradí tretím sólovým albumom s názvom Hall of Fame trafil klinec po hlavičke. Dôkazom nie sú len čísla z predajov, ale aj to, že ako jediný interpret má vo výbere dvojnásobné zastúpenie.

Do skladby Gang Gang navyše slohu doručil aj Lil Wayne a toto spojenie rozličných generácií je skvelé. Počas necelých troch minút obaja raperi trefne spájajú rozličné udalosti a zároveň posielajú odkazy kolegovi Snoop Doggovi, Marthe Stewartovej či Johnovi Caliparimu, ktorý patrí medzi najúspešnejších univerzitných trénerov v basketbale. 

5. Migos – Straightenin

Culture 3 patril medzi najočakávanejšie rapové albumy v roku 2021 a musíme uznať, že Quavo, Offset aj Takeoff aj tentoraz doručili viacero chytľavých klubových hymien. Spomedzi 19 skladieb sme vybrali skladbu Straightenin, ktorá sa opiera o jednoduchý, ale hypnotický refrén a charakteristické striedanie spomínaných členov Migos. 

Odporúčané
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Ktorý český raper má najlepší módny vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Ktorý český raper má najlepší módny vkus? 19. februára 2024, 15:30

V prípade, že si už pochyboval o schopnostiach jednotlivých raperov doručiť obdobné kvalitné riadky ako pri ich vzostupe, tento banger ťa rýchlo presvedčí o opaku. 

4. Baby Keem feat. Travis Scott – durag activity 

Dvadsaťročný Baby Keem zatiaľ nepatrí medzi najznámejších interpretov, ale svoju debutovú spoluprácu zvládol na výbornú, a to aj vďaka Travisovi Scottovi, ktorý nezostal nič dlžný svojej povesti a potvrdil svoju pozíciu medzi rapovou elitou. 

Skladba s názvom Durag Activity je náladová a pravdepodobne nesadne každému, avšak má neopočúvaný zvuk, hrá plynulo a Baby Keem sa nenechal zatieniť slávnejším kolegom, ako to býva často zvykom. O tomto talentovanom interpretovi z Kalifornie ešte určite budeš počuť. 

3. Lil Tjay feat. 6LACK – Calling My Phone

Pomyselnú bronzovú priečku si pre seba uchmatli Lil Tjay s kolegom 6LACK-om, ktorých rapová balada Calling My Phone pohladí na duši nielen čerstvo slobodných jedincov. Zatiaľ čo rodák z Bronxu naplno prejavuje svoje pocity po nevydarenom vzťahu, atlantská R&B hviezda dáva skladbe cit. 

Aj keď sú niektoré riadky významovo mierne plytké, ide o úprimný prejav emócií, ktoré so sebou prináša každý rozchod. A práve to nás na Calling My Phone baví najviac. 

2. Polo G – RAPSTAR

Ako sme spomínali už pri 6. priečke a skladbe Gang Gang, raper Polo G je aktuálne vo vrcholovej forme. Všetky svoje lyrické aj rytmické schopnosti naplno predviedol v priebehu necelých troch minút na tracku RAPSTAR s podareným sprievodným videoklipom. Dvadsaťdvaročný interpret v jeho úvode rozdáva kľúče od luxusných automobilov viacerým svojim priateľom. 

Odporúčané
KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi 6. februára 2024, 11:00

O produkciu sa postaralo duo v zložení Einer Bankz a Synco, čo je zárukou nielen kvality, ale aj originality, a to v danom prípade platí dokonale. V samotnom texte Polo G spomína hneď niekoľko citlivých tém vrátane toho, že bol svedkom niekoľkých zbytočných vrážd alebo že istý čas trpel úzkosťami. Zároveň je úprimný v otázke toho, čo prichádza so slávou a s bohatstvom. 

1. Drake – What's Next

Pravdepodobne nikto nemôže pochybovať o tom, že práve Drake ovládol uplynulú dekádu a v nastolenom trende plánuje pokračovať aj naďalej. Všetci fanúšikovia kanadského rapera už netrpezlivo očakávajú koniec leta, keď by mal konečne uzrieť svetlo sveta album Certified Lover Boy. 

Ešte predtým nás však Champagne Papi potešil krátkym EP, na ktorom figuruje skladba What's Next. Vo výbere si možno očakával spoločný track s Lil Babym, avšak my sme siahli po sólo záležitosti so skvelou atmosférou, ktorá pravidelne rotuje v našom playliste aj počas letných dní. Drake je globálna superstar a veľmi dobre vie, ako urobiť hit pre masy. 

I'm makin' a change today, the liquor been takin' the pain away
I heard you was givin' your chain away, that's kinda like givin' your fame away

Odporúčané
TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 14. júna 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia