Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2016, 15:18
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

TECH
Uložiť Uložené

Android 7.0 N a jeho dôležité novinky.

Internetový gigant zrealizoval naozaj neočakávaný krok. Novú verziu operačného systému Android a jej softvérové vylepšenia, ktoré počas nadchádzajúce jesene prinesie pre širokú verejnosť, odhalil trošku predčasne. Po minulé roky tak urobil vždy počas podujatia Google I/O určeného pre vývojárov aplikácií, a to je naplánované až na koniec mája. Dovtedy tak zrejme chce získať čo najväčšiu spätnú väzbu, aby mohlo byť všetko dokonale pripravené na oficiálne predstavenie, ktoré sa odohrá na tejto populárnej vývojárskej konferencii. Aktualizáciu si navyše už teraz môžete stiahnuť a nainštalovať bez komplikovaného postupu (všetko prebieha formou OTA, čiže bez použitia káblov), musíte ale vlastniť niektoré z podporovaných Nexus zariadení a byť taktiež prihlásení v novom beta programe Google. Poďme sa však teraz pozrieť na všetky podstatné novinky pripravovaného aktualizačného balíčka pod zatiaľ záhadným označením Android 7.0 N (Nutella?).

Rozdelenie obrazovky

Takzvaný split-screen sa v čistom Androide konečne stane realitou. Znamená to, že po novom budeme môcť podporované aplikácie otvárať len na jednej časti displeja, zatiaľ čo na tej druhej časti zase otvoríme inú aplikáciu. V praxi to prinesie oveľa lepší prehľad či jednoduchšie ovládanie smartfónu alebo tabletu, pretože funkcionalita eliminuje potrebu neustáleho prepínania medzi spustenými aplikáciami, napríklad medzi e-mailovým klientom a messengerom alebo internetovým prehliadačom. 

Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Nočný režim a tmavé UI

Aj keď sme o nočnom režime počuli ešte pred vypustením Android 6.0 Marshmallow, až teraz sa stane realitou. Android N ponúkne možnosť zapnúť túto špeciálnu funkciu, ktorá upraví jas displeja vrátane zobrazenia farieb tak, aby boli oči používateľa z tmavom prostredí namáhané čo najmenej. V ponuke sa dokonca objavila aj možnosť zmeniť svetlú tému používateľského prostredia (tzv. UI) na tmavé. Najväčšiu výhodu nadobudnú predovšetkým majitelia mobilných zariadení s AMOLED displejmi, kde už patrí aj minuloročná generácia Huawei Nexus 6P, pretože táto technológia dokáže vďaka čiernej farbe ušetriť značné množstvo energie, keďže pri jej zobrazovaní vypína pixely.

Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ešte lepší multitasking

Multitasking dostane ďalšiu šikovnú funkciu - rýchle prepínanie medzi dvomi naposledy otvorenými aplikáciami. Stačí iba dvakrát stlačiť tlačidlo, pomocou ktorého aktivujete menu s prehľadom všetkých spustených aplikácií a systém vás behom zlomku sekundy prepne do nedávno používaného softvéru.

Prehľadné a interaktívne notifikácie

Vylepšeniami prešli aj notifikácie, teda upozornenia, ktoré sú zobrazované v notifikačnej lište. Tá po novom zobrazí posledné upozornenia z aplikácií v krajšom, ale najmä v prehľadnejšom prevedení. Chronologické usporiadanie nahradilo zoskupovanie, a to podľa toho, odkiaľ jednotlivé notifikácie pochádzajú. Ak vám príde viacero e-mailov, systém ich všetky zobrazí na jednom kompaktnejšom mieste, čim ušetrí miesto a nám tak zlepší prehľad nad všetkým, čo stojí za našu pozornosť. Rovnako pribudne možnosť odpovedať na prichádzajúce správy z komunikačných aplikácií priamo vo vyskakovacích upozorneniach, ktoré sa zobrazujú vo vrchnej časti obrazovky.

Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Šetrenie dát

Hoci je momentálne k dispozícii obrovské množstvo podobných aplikácií od tretích strán, Google sa rozhodol, že funkcionalitu na šetrenie dát od mobilného operátora integruje priamo do operačného systému Android. A čo to teda pre nás znamená? Ak si šetrenie dát v novej verzii aktivujete, niektoré aplikácie nebudú môcť realizovať synchronizáciu na pozadí, takže môžu niektoré notifikácie výrazne meškať. Túto synchronizáciu zrealizujú až po najbližšom pripojení na Wi-Fi sieť s internetom.

Ďalšie novinky

Zabudnúť však nesmieme ani na niekoľko ďalších drobností, ako je napríklad pribudnutie ďalších voliteľných ikoniek do kompaktnejšieho panelu s rýchlymi nastaveniami systému, prepracovanejší prehliadač súborov, blokovanie vybraných telefónnych čísiel, manuálnu kalibráciu farieb displeja, efektívnejší šetriaci režim Doze či praktické zväčšovanie zobrazovaných elementov používateľského prostredia (ikonky, prvky používateľského prostredia atď.).

Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Google odhalil ďalšiu veľkú aktualizáciu systému Android. Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Späť
Zdieľať
Diskusia