Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2015, 18:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

V roku 2014 zaujali mnohé snímky nielen kvalitou. Mnoho filmových portálov sa sústreďuje aj na filmy, ktoré zarobili najviac a rovnako tak spravíme aj my.

Ktorý film asi tak zarobil v minulom roku najviac? Trochu vám napoviem. Bolo v ňom veľa výbuchov. Mnoho filmových portálov sa sústreďuje aj na filmy, ktoré zarobili najviac a rovnako tak spravíme aj my. Pripravil som si tak pre vás rebríček 10 najzárobkovejších snímok, ktoré zobrali kiná tvrdým návalom. 

10. Interstellar (Paramount) - 660,2 miliónov dolárov.
4. najzárobkovejší Nolanov film (The Dark Knight a The Dark Knight Rises zarobili viac ako miliardu, pričom sa na treťom mieste umiestnil Inception). Pritom je ale vesmírne sci-fi stále premietané a je možné, že sa snímka prehupne cez povestnú 700. O kvalitách filmu nemusíme snáď nikoho presviedčať. Nakoniec, umiestnil sa aj na prvom mieste v našom rebríčku najlepších filmov roka. Budget činil číslo 165 miliónov dolárov, takže sa jedná o výrazný úspech. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


9. The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (Lionsgate) - 695,3 mil. dolárov.
Azda najväčšie negatívne box office sklamanie roka. Každý si od prvej časti finále Hunger Games sľuboval nielen väčšie zárobky, ale aj kvalitu. Nakoniec, zrejme najslabšia časť ságy si rozhodne viac ani nezaslúžila. Stále sa však jedná o úspech, keďže sa Mockingjay umiestnilo na druhom mieste v sérii (prvé je Catching Fire s 864 miliónmi) len 4 milióny pred prvou časťou. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


8. Dawn of the Planet of the Apes (Fox) - 708,8 mil. dolárov.
Pokračovanie úspešného rebootu Planéty opíc dorazilo v plnej sile, avšak z kín odchádzalo s podlomenými nohami. Aspoň tak to vidia niektorí diváci, medzi ktorých ja nepatrím. Pokračovanie sa mi páčilo napriek zmene režiséra, tónu filmu či prostredia. Úžasný vizuál, akcia a atmosféra so skvelým Serkisom mohli za to, že návštevníci kina darovali Foxu o viac než 220 miliónov dolárov viac než tomu boli pri prvej časti z roku 2011. Ešte aby nie, nakoniec, aj rozpočet na výrobu sa takmer zdvojnásobil (93 a 170 miliónov dolárov). Pre nadšencov série mám dobrú správu. Fox nedávno potvrdil, že tretiu časť uvidíme 14. júla 2017.

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


7. The Amazing Spider-Man 2 (Sony) - 709 mil. dolárov.
Tak vidíte, 7. a 8. miesto od seba delilo len 200 tisíc dolárov, to však Foxu môže byť úplne jedno, podstatné je, že aj tak skvelo zarobili. Nakoniec, za rok 2014 zarobili z veľkej šestky (Universal, Fox, Sony, Disney, Paramount, Warner Bros.) najviac, konkrétne 5,5 miliardy dolárov, čím sa po štvrtýkrát za posledných 6 rokov dostali na prvé miesto v rebríčku najzárobkovejších štúdii. Späť ale k Sony.

TASM 2 bol v očiach Sony aj v očiach širokej verejnosti neúspechom. Či už sa jednalo o kvalitu filmu, alebo tržby. Hovoríte si, že 700 miliónov je predsa viac než slušné číslo, avšak samotná produkcia stála Sony vyše 255 miliónov dolárov, pričom reklama spojená s marketingom ďalších 180 miliónov (wtf?), čo dokopy činí 435 miliónov dolárov! Navyše, z celej série pavúčieho muža je na poslednom mieste. Raimiho trilógia zarobila viac než 2,5 miliardy, pričom každá časť dosiahla väčšie tržby. Aj preto kolujú reči, že Spidey sa vráti Marvelu, z čoho bude Sony profitovať viac. O tom ale viac tu. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?

6. Captain America: The Winter Soldier (Disney/Marvel) - 714,1 mil. dolárov.
Spider-Mana prekonal aj Captain America, ktorý bol pred druhou časťou dokonca menej obľúbený ako Thor, za čo môže aj priemerný prvý film. Winter Soldiera si ale zobrali na starosť bratia Russovci (tí sa postarajú aj o dvojdielnych Avengers 3) a už z trailerov bolo jasné, že sa bude jednať o skvelý marvelácky projekt. Očakávania sa naplnili a to nielen čo sa kvality týka. V kinách zarobil dosť na to, aby sa v MCU (Marvel Cinematic Universe) umiestnil na 6. mieste, čo je však skvelé, keď zistíme, že prvých 5 miest obsadili Avengeri, trikrát Iron Man a Guardians of the Galaxy. Budget činil údajne 170 miliónov dolárov. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


5. The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Warner Bros.) - 722 mil. dolárov.
Z dvoch trilógii Stredozeme zarobili viac ako miliardu len Návrat kráľa a Neočakávaná cesta, teda posledná časť LoTRa a prvá časť Hobbita. Posledná časť novej (a o dosť slabšej) trilógie zarobila 722 miliónov dolárov (pričom na ňu v kine chodí stále veľa divákov) a zaradila sa na posledné miesto spomedzi 6 Jacksonových filmov. Budget celkovej trilógie činil číslo 750 miliónov dolárov (trilógia zarobila viac ako 1,6 miliardy), náklady na záverečnú časť boli údajne 250 miliónov. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


4. X-Men: Days of Future Past (Fox) - 748 mil. dolárov.
S budgetom 200 miliónov dolárov a tržbami s výsledným číslom takmer 750 miliónov dolárov sa DoFP suverénne umiestnili na prvom mieste v sérii X-Men filmov, ktorú činí hneď 7 filmov. Bryan Singer sa vrátil k svojmu životnému dielu a dopadlo na výbornú. Prepojenie novej a staršej generácie sa rovnalo vysokokvalitnému, nielen komiksovému zážitku. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


3. Maleficent (Disney) - 757 mil. dolárov.
Waaat? Úprimne, čakal by na treťom mieste niekto túto nie príliš očarujúcu rozprávku od Disney, ktorá v hlavnej úlohe s Angelinou Jolie prepísala Šípkovú Ruženku (alebo to bol iný príbeh) od základov? Nuž, „temnou“ atmosférou nasiaknuté trailery s kopou CGI efektov a Jolie ako zlou/dobrou čarodejnicou zjavne urobili svoje a hoci má táto snímka s najväčšou pravdepodobnosťou minie, svoje kvality určite mala. Rozpočet na výrobu činil 180 miliónov dolárov.

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


2. Guardians of the Galaxy (Disney/Marvel) - 772 mil. dolárov.
Azda najväčšie prekvapenie roku. Samozrejme, pozitívne. Nenápadní strážcovia galaxie totiž na sebe zarobili viac než 4-krát a ukázali silu Marvelu, ktorá jednoducho narastá zo dňa na deň, z premiéry na premiéru. Zábavní, vesmírne čarovní a typickí marvelácki hrdinovia učarovali celému svetu a od druhej časti sa očakáva, že bude atakovať miliardu. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


1. Transformers: Age of Extinction (Paramount) - 1, 087 mil. dolárov. 
Jediný film, ktorý prekonal hranicu miliardy dolárov, bol paradoxne pravdepodobne najhorším filmom roka, minimálne, čo sa blockbusterov týka. Zároveň nám je ľúto, že vek zaniknutia nenastal aj pre Bayovu obľúbenú sériu autíčok, ktoré sa dokážu pretransformovať v bojové roboty a medzitým spraviť reklamu aspoň stovke produktov. Áno, product placement hrá v Transformeroch väčšiu rolu než scenár či postavy. Tržbám pomohlo najmä rozhodnutie producentov zasadiť dej do Číny, ktorá len počas otváracieho víkendu zarobila Bayovi temer 100 miliónov, 300 celkovo. Domestic box office, teda tržby z USA boli dokonce menšie než tie z Číny. Tam snímka zarobila 245 miliónov dolárov. V celej sérii Transformerov sa však Age of Extinction umiestnili „len“ na druhom mieste za treťou časťou, Dark of the Moon. 

Ktoré filmy zarobili v roku 2014 najviac a kto sa dostal cez miliardu?


Bonus: Gone Girl (Fox) - 362 mil. dolárov.

Úžasnú Gone Girl som sem pridal z dvoch dôvodov. Prvým je ten, že sa jednalo o neuveriteľne kvalitný film, prakticky to môžeme označiť ako za Fincherovku, čo samo o sebe vypovedá o kvalite snímky. Druhý dôvod je ten, že sa jedná o Fincherov vôbec najzárobkovejší projekt. Gone Girl prekonala o 30 miliónov Kuriózny prípad Benjamina Buttona. 

Tak čo poviete na rebríček? Ktorý film vás prekvapil, či už negatívne, alebo pozitívne a ktorý vám tu chýba, prípadne by tu nemal byť? O všetkých týchto snímkach sme vás informovali na Filmkulte, kde sa tržbám filmov začneme určite venovať práve v tomto roku. 

Späť
Zdieľať
Diskusia