Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2013, 18:33
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Nissan GT-R Nismo: Toto je on!

TECH
Uložiť Uložené

Jednou z posledných verzií špičkového modelu Nissan GT-R je najočakávanejšie a najbrutálnejšie prevedenie Nismo.

Nissan GT-R Nismo: Toto je on!

A je tu! Ako som neraz písal, Nissan GT-R je naozaj veľký pojem medzi najlepšími superšportami na svete, i keď to možno na prvý pohľad tak nevyzerá. Na trhu je už však nejaký ten piatok a i keď je každoročne vylepšovaný, koniec tejto generácie sa vraj už blíži. Jednou z posledných verzií je najočakávanejšie a najbrutálnejšie prevedenie Nismo. A práve teraz unikli na internet prvé fotografie a informácie o tejto beštii.

Ako sa predpokladalo, došlo k navýšeniu výkona 3,8-litrového šesťvalca na 595 koní a 650 N.m. Úpravy vychádzajú z GT-R-ka modelového roku 2014, pričom navýšenie nemá ohroziť životnosť prevodovky. Viac informácii zatiaľ nemáme, teda je stále otázne, či budeme hovoriť o akcelerácii na 100 km/h za neuveriteľné 2 sekundy, nakoľko podľa najnovších informácii to nie je možné.

To však nevadí, nakoľko keď si rozmeníme na drobné technické parametre tejto verzie, výsledok je zarážajúci. V posledných rokoch je smerodajným ukazovateľom a merítkom kvality závodných áut práve nemecký okruh Nurburgring. Severnú slučku GT-R Nismo zvládlo za 7:08 minút! Nič vám to nehovorí? Toto je 4. najrýchlejší čas medzi sériovými automobilmi v celej histórii okruhu! Pred ním sú tak len okruhové vozidla Radical SR8, Radical SR8 LM a nový hyperšport Porsche 918 Spyder! Aby som nezabudol a vlastne ani vy, cena verzie Nismo nebude drahšia ako 200-tisíc dolárov! 5-krát menej než Porsche 918 Spyder.

Po dizajnovej stránke sa toho veľa nezmenilo, teda do určitej miery. Nový je športový bodykit Nismo, ktorý zahŕňa upravený predný nárazník s novým splitterom, zadný nárazník s väčším difúzorom. Pribudol veľký počet odvetrávacích otvorov, veľký zadný spojler, spojité koncovky výfukov a červené kontrastné detaily. Predná i zadná časť dostala mierne upravené aerodynamickejšie tvary. Nissan stojí na 20' diskoch obutých do špičkových pneumatík značky Dunlop - SP Sport MAXX GT 600 DSST, ktoré boli vyrobené špeciálne pre tento automobil. Viac sa dozvieme pravdepodobne až na autosalóne v Los Angeles. Vaše prvé dojmy?

Update: 

Medzičasom sa objavili nové fotografie, na ktoré sa pozeráte a ďalšie nové informácie. Všetky nové nadstavce sú vyrobené z uhlíkových vlákien, čo má za následok úbytok hmotnosti o 65 kíl. S príchodom verzie Nismo prichádzajú na trh pozmenené predné i zadné svetlomety. Tie si síce zachovali svoj typicky tvár, avšak vpredu nahradili xenónové svetlomety LED-diódy, ktoré rovnako slúžia aj pre denné svietenie. LED-diódy sú opäť aj vzadu, avšak zmenili svoju grafiku. Tieto zmeny si našli cestu aj v klasickej verzii GT-R nasledujúceho modelového roka. V interiéri došlo k výmene sedadiel, nakoľko si vodič aj spolujazdec sadá do nových anatomicky tvarovaných športových sedadiel Recaro. Nechýba ani karbón, volant potiahnutý Alcantarou, či nová grafika budíkov.

K navýšeniu výkonu došlo vďaka novým palivovým čerpadlám, väčšiemu saniu, upravenému výfukovému systému a turbodúchadlám zo závodnej verzie GT-R GT3. GT-R Nismo bude k dispozícii pre Japonsko od februára budúceho roka, my si na neho ešte chvíľu počkáme.

Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Nissan GT-R Nismo: Toto je on!
Domov
Zdieľať
Diskusia