Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2013, 1:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Padá Barcelona na kolená?

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Je Vilanova tým správnym trénerom pre FC Barcelonu? Kto by mal klub opustiť a koho naopak udržať? Kto je na vine tomu, že katalánsky tím upadol hlboko do chaosu a oslabenia?

Padá Barcelona na kolená?

Už dlhšie som rozmýšľal nad podobným článkom. Veľa vecí sa za posledné roky udialo, ale činy vedenia Barcy v posledných týždňoch a mesiacoch ma priam nasrali. Nemyslite si, že som nejaký hater Barcelony, ba naopak, som jej veľkým fanúšikom, a hoci v článku bude veľa negativity, pravda sa prehliadať donekonečna nedá.


Sandro Rosell, poslednou dobou viac nenávidený, ako rešpektovaný, bude prezidentom FC Barcelona najmenej do roku 2016, kedy budú najbližšie prezidentské voľby a bude v nich kandidovať Joan Laporta. Rosell toho pre Barcu urobil veľa, ale rovnako jej ešte viac zobral. Odchod Pepa Guardiolu, odobratie titulu čestného prezidenta klubu Cruyffovi, či priority Rosella robia z Barcelony stroj na trofeje nehľadiaci sa na hráčov, či ľudí s klubom spojených. Nedávno sa aj vyjadril, že prioritou nie je klub ako taký a spokojnosť hráčov, ale finančná stránka. Hovorí sa o odchode mnohých hráčov, niektorí už aj odišli, hoci im bolo sľúbené predĺženie zmluvy samotným prezidentom (Maj sa, Abi) a to ani nepôjdem do hĺbky toho, že časť vedenia odchádza za Pepom do Bayernu, momentálne najlepšieho klubu na svete. Prečo vlastne Guardiola odišiel? Barcu miloval aj stále miluje, disponoval najlepším tímom na svete a trofeje získaval ako na bežiacom páse v spoločnosti nespočetných rekordov, ktoré získal ako s tímom, tak aj s jednotlivými hráčmi. Vraj si potreboval oddýchnuť, čo je síce pravda, keď sa pozriete na fotku, ako Pep vyzeral, keď prichádzal a ako, keď odchádzal. Trénovať akýkoľvek veľkoklub nie je sranda, no Barca si asi od trénerov vyžaduje viac.  

Padá Barcelona na kolená?


Za najväčší úspech v doterajšom pôsobení ako prezidenta klubu si Sandro môže pripísať prestup Neymara, mnohokrát označeného ako najpreceňovanejšieho futbalistu na svete. No už na Pohári konfederácií je azda najlepším hráčom. Úroveň repre teda zvláda. Ostáva už len čakať, ako sa mu bude dariť v La lige už v auguste.

Padá Barcelona na kolená?


Pep zrejme odišiel jednak kvôli tlačeniu Rosella na predĺženie zmluvy, jednak kvôli nedostatku voľnosti. Bývalý tréner Blaugranas je Cruyffovec, zástanca Laportu a keď videl, že Rosell, hoci sa nespochybňuje jeho „láska“ ku klubu, vidí v Barcelone len peniaze a trofeje získané cez krv, nemohol ďalej pokračovať. Pozrime sa teda, ako vyzerá Barca pod vedením Tita Vilanovu a Sandra Rosella dnes.

Padá Barcelona na kolená?


Bývalý Pepov asistent, Tito, bol ihneď vymenovaný za hlavného coucha, hoci mnohí pochybovali o správnosti tohto kroku. No prvé mesiace tím šliapal ako na bežiacom páse, nedokázal nájsť premožiteľa a každý sníval o ďalšom treble. Nastali ale Titove zdravotné problémy a tím tak musel prebrať jeho asistent, Jordi Roura, pod ktorým tím doslova dostal infarkt. Nie len pod jeho vedením, ani Tito nedokázal nájsť recept na tohtosezónny Real Madrid, keď zo 6 zápasov dokázala Barca vyhrať len raz, dva zápasy remizovala a tri prehrala. El Clásica sa teda už culés obávajú viac, než kedykoľvek predtým. Spomenúť prehru s AC Milán, Celtic Glasgow a debakel od Bayernu snáď ani nemusím. Mnohých culés bude táto potupná prehra bolieť dlhé roky. Nasledovala nezmyselná honba za dorovnaním 100 bodového rekordu, ktorý minulý rok získal Real Madrid. Ako iste viete, to sa im aj podarilo. No čo to klub stálo?

Čo vlastne klub dosiahol výhrou La ligy a obetovaním zdravia niektorých hráčov? Prečo sa Tito proste rozhodol dohnať 100 bodov a riskoval preto zbytočné zdravotné ťažkosti hráčov, ktoré sa nakoniec aj privodili? Nebudem spomínať chudákov Puyola, Mascha, Pedra, Alexisa, Adriana, Busiho či Xaviho, tí trpia pravidelne. Nepomáha tomu ani pokles formy, ktorý v tíme nezažili jedine Alba, Messi a Iniesta. Slabá rotácia zostavy a vysoký vek niektorých z nich nie je dobrá kombinácia. Ale čo taký Messi? Chlapec, ktorý pred príchodom Pepa a zmenou tréningu a jedálneho lístka mal neustále problémy so svalmi, zrazu 4 roky hrával 60 a viac zápasov a strieľal, no, nebudem to rozpisovať, abnormálne množstvo gólov a asistencií?

No prišiel koniec sezóny a Leovi začali narastať zdravotné problémy. Síce ho 90 minút obkopávajú ako kanál na výkopových prácach trestancov v 20. storočí, vždy to ustál. No zdá sa, že aj on je len človek a dlhodobé zranenie spôsobilo, že hrával zápasy ešte nedoliečený. Aký tréner pošle na ihrisko zraneného hráča? Messi sa znovu zranil a tentokrát to bolo až do konca sezóny. Svoj rekord tak navýšil nemohol. To bola ale zároveň možnosť pre iných hráčov, aby si nazbierali cenné minúty v najvyššej španielskej lige. Čo sa ale dialo ďalej?


Talentovaní hráči ako Deulofeu, S. Roberto, Bartra a hlavne, sakra hlavne Thiago mohli v kľude odohrať plné zápasy, keď už o nič nešlo. Ale pardon, išlo o hlúpy 100 bodový rekord. Thiago ale nedostával priestor takmer vôbec. Miesto toho hrával unavený Xavi takmer vždy, čo sa na ňom aj viditeľne prejavilo. Deulofeu ale neodohral zhola nič, S. Roberto mohol odohrať pár minút na konci zápasu, Bartru, nepripraveného hráča bez skúseností, ktorému nedávali vôbec šancu a slúžil ako posledná možnosť, keď sa zrania 3 stopéri a Adriano, poslali na dvojzápas s Bayernom Mníchov. Really? 

Padá Barcelona na kolená?

Prečo taký talent ako Thiago, dnes už najlepší hráč MS U21 nedostával potrebné množstvo minút? Hráč, ktorý má nahradiť Xaviho, hoci sa mi skôr podobá na Iniestu, vysedáva na lavičke a niekedy sa nedostane ani na posledné minúty rozhodnutých zápasov. Pýtam sa prečo? Dokonca sa ani nevyplnila podmienka v zmluve, neodohral potrebné množstvo minút a jeho výkupná klauzula sa z 90 miliónov € dostala na úbohých 18. Tu zasiahol Manchester United, ktorý hráčovi už ponúkol istý základ v strede poľa a zaplatiť 18 miliónov za takýto talent je pre nich ako dar z nebies. V prípade, že vedenie nevidí, akého hráča má a nechajú ho odísť, bude to najväčší omyl od pustenia Eto’oa.


Načo si Barca pestuje obrovské talenty z La Masie, keď ich nezmyselne predáva a o pár rokov kupuje za 3-4 násobky toho, za čo ich predala? Príkladmi nám môžu byť len nedávne návraty domov v podaní CescaPiquého. Z klubu pravidelne odchádzajú veľké budúce hviezdy, ako napr. Dos Santos, najlepší hráč Mexika na Pohári konfederácií, Mikel Arteta z Arsenalu, stratený Bojan, Cuenca a dnes už aj Fontás. To som spomínal len odchody hráčov v posledných pár rokoch.

V prípade, že odíde Thiago je takmer isté, že MU ho už nikdy nepustí. Najväčší talent La Masie posledných rokov odchádza do momentálne najlepšieho anglického klubu súčasnosti (tu môžu niektorí nesúhlasiť, no pamätajte, že celý článok je subjektívny) a Barca sa len nečinne prizerá a čaká, že sa stane zázrak.


Xavi už nie je najmladší, jeho dravosť sa takmer úplne vytratila a statická hra v strede poľa s obrancami góly už celú sezónu nevytvára. Thiago by teda mal už v minulej sezóne dostávať oveľa viac priestoru a pripravovať sa na trvalé začlenenie do A-tímu. No vedenie a Tito na rotáciu tímu a šancu mladíkom totálne, s prepáčením, serú.


Tito sa stále javí ako asistent, nie tréner Barcelony. Nechal odísť Abidala, rozhodol sa nerotovať zostavu a umučiť  hráčov únavou, nedokázal urobiť poriadok v obrane, ktorá je najhoršia za posledných 50 rokov a o rok nechá odísť aj Valdésa. Teraz odchádza Thiago a Tito sa spolieha na výkonmi kolísajúceho Fabregasa. Hráč je to kvalitný, no nie každý je univerzál. Fanúšikovia sa čudujú, prečo niekedy hrá zle a inokedy priam žiari. Cesc je typický hroťák. V zápasoch s Alexisom v útoku hral výborne a nastrieľal veľa gólov. No tréneri ho stále tlačia do stredu poľa, kde si nevie s loptou dať rady. Aký to má zmysel, keď tam môže byť Thiago a Messi tiež nemusí hrať úplne každý zápas.

Rovnaká situácia je aj s Tellom, Bartrom, MontoyomPedrom. Nehrávajú veľa, priam naopak. O minúty na ihrisku musia žobroniť. Tello ich patrične využíva, keď iba v lige nastrieľal 7 gólov ako náhradník. Za to Pedro je posledné dve sezóny sklamaním. Bojí sa na seba prevziať zodpovednosť, neodváži sa do súbojov 1 vs 1 a už vôbec nestrieľa. Villa je na odchode a posledný schopný útočník je Alexis, ktorý sa ku koncu sezóny prebral a treba s ním počítať. Útok na budúcu sezónu je teda jasný: Neymar (Tello)-Messi (Deulofeu/Fabregas)-Alexis(Pedro). Bohužiaľ sa ale hovorí o tom, že Deulo pôjde na hosťovanie do Dortmundu.

FC Barcelona je ale veľkoklub a nemôže si dovoliť žiť z minulosti. Hráč, ktorý sa dva roky hľadá a strieľa minimum gólov a tímu okrem bojovnosti neprináša nič iné, si nezaslúži viac minút ako mladý dravý útočník, ktorý tie góly strieľa a nepotrebuje na to toľko minút. Prečo sa do tímu nezapracujú viacej mladíci? Ani Alves už nie je taký rýchly ako býval a to radšej nespomínam ani jeho centre do 16tky, v ktorej máme maximálne jedného hráča ale center ide aj tak smerom k Ramosovej penalte.

Keďže sa nerobia videá o neúspešných centroch, pozrime sa teda na tie úspešné. Keď už Alves zlyháva vzadu a množstvo gólov padne práve cez neho, snaží sa to kompenzovať ofenzívnou aktivitou. Nikto, dokonca ani Don Andrés, si tak dobre s Messim nerozumie, ako práve Dani. To je ale príčina slabej obrany a inkasovania mnoho gólov.


Čo sa deje vo vnútri tímu? Prečo vedenie odchádza a hráči sú buď nútení odísť, alebo to chcú sami pre nedostatok priestoru? Strata Copa del Rey, až na odvetu s Milánom, ktorú radím ako najkrajší zápas minulej sezóny, to bolo absolútne zlyhanie v Lige majstrov a nebyť toho, že Real si ligu prehral v prvých 10 kolách, mohlo to byť zaujímavejšie. Odchody opôr a legiend tímu, chyby vedenia, teda aspoň toho, ktoré ešte ostalo, neschopnosť hlavného trénera, ktorý pre Barcu tento rok mohol urobiť viac. Tito Vilanova je určite veľký človek, prekonal boj s rakovinou a vrátil sa do najvyššieho futbalu, no Abidal to dokázal dva krát a to sa nevrátil sedieť na lavičku, ale behať na ihrisku s najlepšími hráčmi na svete. Hral približne hodinu a pol a bolo to lepšie, než väčšina výsledkov celej obrany počas celej sezóny. No nestačilo to. Vilanova proste nie je tréner pre Barcelonu. Bude ním ale najmenej jednu ďalšiu sezónu a som zvedavý, ako si poradí tentokrát. Barcelona sa mení. Mení sa ale k horšiemu. Nechcem rozoberať herné výkony. Tie by zabrali možno ďalší takýto článok. Možno inokedy.


Je zaujímavé sledovať, ako rýchlo sa piliere FC Barcelony rútia. Rútia sa výkonovo, ale aj zo stránky vedenia. Za dosť vecí môže chudák Tito, ani nevie akú škodu robí. Ďalšiu sezónu chce hrať s 21 hráčmi v prvom tíme. To som zvedavý, kto zas pôjde preč. Nechá si výkonovo slabého Pedra, Fabregasa nechá sedieť na lavičke a bude ho pchať na post, na ktorom nevie hrať a Bartra s Montoyom môžu ísť na banány, pretože si zase nič nezahrajú. Deulofeu odíde na hosťovanie, pretože pre neho v zostave nie je miesto a Thiago je predsa obyčajný hráč, prečo by s ním mal rátať do budúcna? (Irony).

Chcieť kupovať kvalitného stopéra za nehorázne peniaze je síce pekné, no možno unáhlené, keďže máte v tíme hráča, ktorý na MS do 21 rokov hral všetky zápasy plný počet minút a ako stopér pri tom fauloval len jediný raz. Áno narážam na Bartru, hráča s obrovskou smolou. Titovi sa rozpadáva tím, v kádri má 5 ďalších stopérov a nerozvíja ich. Naopak, nedáva im ani príležitosť ukázať sa.

Je veľa vecí, ktoré treba v Barce zmeniť, no prvá a prioritná je zmena trénera. Ak nechá odísť Thiaga, bude to jeho najväčší krok smerom preč z Nou Campu. 


Padá Barcelona na kolená?

Späť
Zdieľať
Diskusia