Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Orange.
13. mája 2021, 15:31
Čas čítania 2:20
Sponzorovaný obsah

Prenosové rýchlosti vo vysokorýchlostnej 5G sieti Orangeu vám vyrazia dych

Prenosové rýchlosti vo vysokorýchlostnej 5G sieti Orangeu vám vyrazia dych
Zdroj: Orange
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tešiť sa môžeš na rýchle sťahovanie aj odosielanie dát, gamerov zas určite poteší blesková odozva siete

orange, 5G,mobily
Zdroj: Orange

Budúcnosť sa práve začala! Orange spustil dlhoočakávanú 5G sieť, ktorá má ako prvá na Slovensku prívlastok vysokorýchlostná. Dáta v nej môžeš sťahovať rýchlejšie, ako ti ponúka bežné pevné optické pripojenie. Vysokorýchlostnú 5G sieť si budú môcť užívať obyvatelia bratislavskej Petržalky a vybraných častí Banskej Bystrice, postupne sa bude rozširovať do ďalších kútov Slovenska. Pozri sa, čo všetko ti Orange ponúka s príchodom vysokorýchlostnej 5G siete. 

Naozaj vysokorýchlostné 5G

Toto si ešte nezažil – 5G sieť Orangeu ponúka prenosové rýchlosti, s akými si sa doteraz na Slovensku ešte nemal možnosť stretnúť, a možnosť namerať ich na svojom mobile.

Maximálne teoretické rýchlosti v novej 5G sieti sú až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov. Ak ťa zaujímajú skôr reálne rýchlosti v bežnej prevádzke, tie sú aktuálne asi dvojnásobné oproti najrýchlejšej 4G sieti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Orange

Bežná priemerná rýchlosť sťahovania dát v 5G sieti Orangeu môže presiahnuť až 600 Mbit/s a rýchlosť odosielania približne 80 Mbit/s. Znamená to, že napríklad 3-gigabajtový film v nej stiahneš za asi 40 sekúnd. Dáta odošleš rovnako bleskovo, napríklad upload 100 MB súboru ti nezaberie viac ako 10 sekúnd.

Hráčov určite poteší veľmi dobrá odozva, aktuálne na úrovni asi 15 ms. Tá sa, rovnako ako aj prenosové rýchlosti, bude v najbližšom čase ďalej zlepšovať. Technológia, na ktorej Orange postavil svoju 5G sieť, totiž v krátkej budúcnosti umožní dať sieti ešte oveľa lepšie parametre. Máš sa na čo tešiť.

Nová sieť, nový dátový balík

V súvislosti s prudkým nárastom dátovej prevádzky, ktorá len v 4G sieti Orangeu medziročne stúpla o viac ako polovicu, a aj kvôli lepšiemu zážitku z 5G siete operátor ponúka nový, najatraktívnejší dátový balík, aký kedy ponúkal – extra dáta s jednotnou cenou 5 eur.

mobil, dáta, 5G
Zdroj: Orange

Majitelia programov Go 20 €, Go 30 €, Go 40 € vďaka nemu získajú 3, 7 alebo až 20 gigabajtov extra dát, ktoré môžu podľa potreby využiť v 4G sieti, ale aj vo vysokorýchlostnej 5G sieti. Zákazníci s programom Go 65 € majú možnosť čerpať svoje neobmedzené dáta automaticky aj v 5G sieti bez aktivácie balíčka.

Tento atraktívny balík je určený pre všetkých fanúšikov dátovania, ktorí chcú extra dáta navyše za výhodnú cenu, nielen pre tých, ktorí chcú využívať výhody 5G siete.

5G mobilov pribúda

V ponuke Orangeu momentálne nájdeš 11 smartfónov podporujúcich 5G: Huawei P40 Pro a Mate 40 Pro, OnePlus 9 Pro a Nord, rodinu smartfónov Samsung Galaxy S21 (5G, Plus 5G a Ultra 5G) a Galaxy A32 5G, Xiaomi Mi10T Pro, Mi10T Lite a Mi11.

Operátor bude ponuku zariadení, samozrejme, rýchlo rozširovať a o 5G smartfóny rozhodne nebude núdza. Napokon, už dnes je najpredávanejším telefónom v jeho ponuke Samsung A32 5G.

Meniť SIM kartu vo svojom mobile nemusíš. Postačí ti aj staršia 3G či 4G SIM karta.

Budúcnosť sa už začala

Vysokorýchlostná 5G sieť je technologickým míľnikom, ktorý prichádza v priemere len raz za desať rokov. Okrem vysokých prenosových rýchlostí a nízkej odozvy prináša aj úplne nové možnosti, ktoré ocenia nielen bežní používatelia, ale aj podniky a firmy chystajúce sa na výzvy budúcnosti, ako sú internet vecí, inteligentné továrne, inteligentné mestá, autonómne vozidlá a mnohé ďalšie.

orange, 5G,mobily
Zdroj: Orange

5G sieť je bezpečná a šetrná k planéte

O svoje zdravie ani o životné prostredie sa s príchodom novej technológie báť naozaj nemusíš. Nová sieť využíva podobné vlnové dĺžky ako predošlé generácie mobilných sietí (2G, 3G a 4G) a podlieha rovnako prísnej regulácii, rešpektujúc všetky právne a etické požiadavky, ako aj vedecké poznatky z tejto oblasti.

Nová sieť je nielen rýchlejšia, ale aj niekoľkonásobne ohľaduplnejšia k prírode – spotrebuje totiž oveľa menej energie. Navyše 5G antény spotrebúvajú polovicu energie v porovnaní so 4G anténami na jeden prenesený gigabajt a do roku 2025 to bude až 10-krát menej. Zvládnu pritom až desaťnásobnú prevádzku. Aj vďaka tomu bude môcť operátor do roku 2040 dosiahnuť nulovú uhlíkovú stopu.

Viac sa o vysokorýchlostnej 5G sieti Orangeu dočítaš tu

orange, 5G, mobil
Zdroj: Orange
Domov
Zdieľať
Diskusia