Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2021, 20:04
Čas čítania 0:36
Adam Novosad

Slovenskí rodičia nechcú zo svojich detí youtuberov, ukázal prieskum. Radšej by ich videli ako lekárov a IT špecialistov

NEWS
Uložiť Uložené

Prieskum pre ocenenie ESET Science Award ukázal, aké profesie rodičia preferujú pre svoje deti.

V spoločnosti sa musí zlepšiť postavenie vedy. Takto znie jeden zo záverov prieskumu verejnej mienky, ktorý si dalo vypracovať podujatie ESET Science Award zamerané na oceňovanie vedeckých pracovníkov a úspechov vedy na Slovensku. 

Odporúčané
Marek Krajčí tvrdil, že záležitosti o Sputniku neriešil. Teraz hovorí, ako do zmluvy presadil špeciálnu klauzulu Marek Krajčí tvrdil, že záležitosti o Sputniku neriešil. Teraz hovorí, ako do zmluvy presadil špeciálnu klauzulu 6. mája 2021, 10:51

Kariéra vedca znie síce lákavo, ale z prieskumu vyplynulo, že len 17 percent rodičov by pre svoje dieťa uprednostnilo práve pozíciu vedeckého pracovníka. Zároveň veda rodičov priťahovala oveľa viac ako možná budúcnosť na pozícii televízneho moderátora, poslanca či youtubera. 

Youtube
Zdroj: Youtube

„Až 89 percent opýtaných súhlasí s tým, že vedecká práca je pre rozvoj a prosperitu spoločnosti nesmierne dôležitá, 86 percent vníma ako nevyhnutné zlepšenie podmienok pre vedu,“ vysvetľujú organizátori prieskumu. Na vzorke 1 000 respondentov ho realizovali medzi 16. až 18. februárom.

Svoje dieťa by však radšej videli ako lekára alebo právnika. Až 47 percent opýtaných rodičov chce zo svojho dieťaťa vychovať lekára, 45 percent zase IT špecialistu, 35 percent právnika a 20 percent architekta. Ak sa dieťa bude chcieť stať youtuberom, zrejme u svojich rodičov vo väčšine prípadov nenájde dostatočnú podporu.

Domov
Zdieľať
Diskusia