Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je vytvorený v spolupráci s NCD.
28. apríla 2021, 12:15
Čas čítania 2:20
Jana Mikysová

Hľadá sa najlepší dizajn zo Slovenska. Začal sa 18. ročník Národnej ceny za dizajn

Hľadá sa najlepší dizajn zo Slovenska. Začal sa 18. ročník Národnej ceny za dizajn
Zdroj: NCD
KULTÚRA DIZAJN
Uložiť Uložené

Tento rok sa Národná cena za dizajn zameria na produktový dizajn vo viacerých oblastiach.

Národná cena za dizajn je už tradične pripravená ukázať verejnosti to najlepšie z dizajnu, čo na Slovensku vzniklo. Osemnásty ročník bude zameraný na produktový dizajn, ktorý však nemusí byť iba hmotný. Očakáva sa preto, že medzi prihlásenými prácami uvidíme aj spleť digitálnych a mutimediálnych výstupov. 

Minulý rok bol v rámci Národnej ceny za dizajn hodnotený komunikačný dizajn. Medzi ocenenými prácami bola kniha Čiernych dier, vizuál pre festival animácie Fest Anča či redizajn borovičky. Posledný ročník bol výnimočný nielen z hľadiska obrovského množstva prihlásených prác, ale aj vzhľadom na novú, online formu. Po dvoch rokoch sa tematika NCD znova vracia k produktovému dizajnu. 

Oblasti NCD 2021

Produktový dizajn sa môže vyskytovať nielen v hmotnej podobe, čomu sú prispôsobené aj oblasti, do ktorých budú zaradené prihlásené práce. Odrážajú všetky oblasti nášho života od ľudskej individuality a identity (Móda & Životný štýl) cez oblasť voľnočasových aktivít (Šport & Voľný čas), zlepšovanie kvality života v rámci človekom „obývaného“ priestoru (Domov & Verejný priestor), budovanie podnetného pracovného prostredia a bezpečnej dopravy z bodu A do bodu B (Práca & Mobilita) až po vzťah človeka k spoločnosti a životnému prostrediu (Spoločnosť & Životné prostredie). Rešpektujú úctu k tradícii a odvahu prestupovať hranice disciplíny (Umenie & Dizajn & Remeslo), nazerajú za horizont bežného uvažovania (Nové horizonty) a dávajú priestor budúcej generácii profesionálnych dizajnérok a dizajnérov (Študentský dizajn)

Podobne ako minulý rok bude oblasť Nové horizonty venovaná všetkým návrhom, konceptom, scenárom alebo realizáciám, ktoré sa vymykajú bežným zadaniam vo zvyšných oblastiach, ako sú autorské, experimentálne, špekulatívne, kritické projekty alebo výskum v oblasti produktového dizajnu. Porota môže na základe typov a zamerania prihlásených diel a projektov udeliť aj špeciálne uznania.

3. cena v kategórii profesionálny dizajn z NCD 2019 – Fullove, autorka: Lenka Sršňová, spoluautor: Ondrej Jób, dizanérske štúdio: Atelier LS, s. r. o.
3. cena v kategórii profesionálny dizajn z NCD 2019 – Fullove, autorka: Lenka Sršňová, spoluautor: Ondrej Jób, dizanérske štúdio: Atelier LS, s. r. o. Zdroj: Adam Šakový

Prihlasovanie prác je spustené

NCD 2021 je určená pre profesionálnych produktových dizajnérov, firmy spolupracujúce s dizajnérmi, študentov vysokých škôl so zameraním na produktový dizajn alebo súvisiace odborné disciplíny a pre iných odborníkov pracujúcich v oblasti dizajnu.

Hodnotiť sa bude na základe nasledujúcich kritérií: relevancia a vplyv na zvolenú oblasť, estetika, funkčnosť, ergonómia a bezpečnosť, etika, sociálna a ekologická zodpovednosť, inovácia, komunikatívnosť a kvalita spracovania. Diela bude hodnotiť medzinárodná porota. Z prihlásených diel porota v lete vyberie nominácie, ktoré budú prezentované na jeseň formou výstavy. Mená ocenených sa dozvieme na slávnostnom odovzdávaní cien NCD 2021 taktiež na jeseň.

Diela produktového dizajnu, ktoré vznikli od 1. januára 2019 do termínu ukončenia prihlasovania, možno prihlásiť od štvrtka 22. apríla do pondelka 7. júna 2021 prostredníctvom online formulára.

Prihlasovací formulár, podmienky prihlasovania a viac informácií nájdeš na webe NCD. Aktuálne informácie nájdeš aj na sociálnych sieťach – IG a FB Národnej ceny za dizajn, IG, FB a web Slovenského centra dizajnu.

Cena v kategórii študentský dizajn z NCD 2019 – The Kit For an Urban Kid, autorka: Mária Fialková, škola: Technická univerzita v Košiciach, pedagóg: Tibor Uhrín.
Cena v kategórii študentský dizajn z NCD 2019 – The Kit For an Urban Kid, autorka: Mária Fialková, škola: Technická univerzita v Košiciach, pedagóg: Tibor Uhrín. Zdroj: Adam Šakový

„Cieľom NCD nie je len kritickým okom hodnotiť dizajn, ale aj šíriť povedomie o slovenskom dizajne medzi širokou verejnosťou a prezentovať to najlepšie zo slovenského dizajnu. Dizajn je najkratšia cesta umenia k človeku. Každý z nás hodnotí dizajn pri kúpe smartfónu, nábytku, odevu alebo knihy. NCD ponúka vynikajúci prehľad slovenského dizajnu za ostatné roky a zároveň vyberá to najlepšie, s čím sa chválime doma i v zahraničí. Počas Roka slovenského dizajnu je práve NCD oslavou a zároveň propagáciou najlepšieho slovenského produktového a komunikačného dizajnu,“ hovorí Maroš Schmidt, riaditeľ Slovenského centra dizajnu.

O dizajne sa tento rok na Slovensku nebude rozprávať len vďaka NCD, oslávime ho aj prostredníctvom Roka slovenského dizajnu, ktorý ponúkne bohatú prezentáciu produktového a komunikačného dizajnu doma i v zahraničí.

Kurátorkou tohto ročníka je Sylvia Jokelová

Kurátorkou 18. ročníka NCD je doc. Mgr. art. Sylvia Jokelová, dizajnérka, prorektorka pre grantovú a projektovú činnosť a zároveň vedúca Ateliéru experimentálneho dizajnu VŠVU v Bratislave. Spolupracovala na vzniku festivalu Dizajnvíkend, dnes už Bratislava Design Week. Vo svojej tvorbe je aktívna v oblasti autorského dizajnu a šperku.

Kurátorka 18. ročníka NCD doc. Mgr. art. Sylvia Jokelová.
Kurátorka 18. ročníka NCD doc. Mgr. art. Sylvia Jokelová. Zdroj: Jana Hojstričová
Domov
Zdieľať
Diskusia