Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2021, 8:12
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Ukrajina je pripravená na vojnu s Ruskom, bude bojovať do posledného muža, vyhlásil prezident Zelenskyj

Ukrajina je pripravená na vojnu s Ruskom, bude bojovať do posledného muža, vyhlásil prezident Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ukrajina je pripravená na vojnový konflikt s Ruskou federáciou, ak napätie neutíchne.

Situácia na ukrajinsko-ruskej hranici sa vyostruje. Ruská federácia pri hraniciach v posledných týždňoch zhromažďuje desiatky tisíc vojakov, ale nikto zatiaľ netuší, či vzájomné provokácie prerastú do otvoreného konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však vyhlásil, že Ukrajina je na vojnu s Ruskom pripravená a bude bojovať do posledného muža, informuje Newsweek.

Odporúčané
Ruské tanky smerujú k Ukrajine. Má sa Kyjev báť a o čo ide Putinovi? Ruské tanky smerujú k Ukrajine. Má sa Kyjev báť a o čo ide Putinovi? 8. apríla 2021, 9:34

Zelenskyj vo svojom prejave reagoval na zvyšujúce sa napätie na hraniciach, ktoré v posledných týždňoch prerástlo do občasného ostreľovania medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. „Chce Ukrajina vojnu? Nie. Je na ňu pripravená? Áno,“ skonštatoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

Krátko predtým pritom vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa obaja lídri stretli v okupovanom ukrajinskom regióne Donbas a zažehnali napätie aj obavy z vojny. „Náš princíp je jednoduchý: Ukrajina nezačne vojnu prvá, ale Ukrajina vždy bojuje do posledného muža,“ vysvetlil ukrajinský prezident.

S Putinom je podľa vlastných slov ochotný stretnúť sa kdekoľvek na Ukrajine, kde zúri vojnový konflikt, aby spoločne ľuďom ukázali, že mier sa nedosahuje na tanku. Zatiaľ však nie je jasné, či ruský prezident prejaví o stretnutie záujem. Vo svojom prejave začiatkom týždňa prezident Ruskej federácie vyhlásil, že Rusko si samo určuje, kedy ktorákoľvek krajina prekročí červenú čiaru a on bude musieť zareagovať. 

Odporúčané
Superliga zomrela skôr, ako sa začala. Za miliardy eur sa z nej nikdy nemalo vypadávať, ale odmietli ju fanúšikovia aj majstri Superliga zomrela skôr, ako sa začala. Za miliardy eur sa z nej nikdy nemalo vypadávať, ale odmietli ju fanúšikovia aj majstri 21. apríla 2021, 16:01

Rusko podľa dostupných informácií zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou najväčšie množstvo vojenského personálu a techniky od roku 2014, pričom niektoré zdroje odhadujú, že počet vojakov na hraniciach a na Kryme dosahuje spolu približne 10 percent celkovej veľkosti ruskej armády. Na druhej strane Spojené štáty americké a NATO poslali do Čierneho mora svoje plavidlá, aby tak reagovali na eskalujúce napätie v regióne. Rusko to označilo za provokácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia