Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2021, 15:06
Čas čítania 1:52
Tímea Krauszová

Maďarsko pretestuje vakcíny Sputnik V, ktoré sú na Slovensku, ak o to oficiálne požiadame

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Minulý týždeň pritom pretestovanie Matovič prezentoval ako hotovú vec.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v relácii Egyenes Beszéd (Priama reč) televízie ATV v pondelok večer potvrdil, že sú ochotní pomôcť Slovensku s pretestovaním ruskej vakcíny Sputnik V. Urobia tak až potom, čo Slovensko o overenie očkovacej látky požiada oficiálnou cestou. V súvislosti s nielen ruskou, ale aj čínskou vakcínou, ho podľa jeho slov oslovili viacerí európski ministri.

V pondelkovej televíznej relácii maďarský šéf rezortu diplomacie zdôraznil, že očkovanie je jedinou cestou z pandémie a prízvukoval, že mu záleží na zaočkovaní nielen Maďarov, ale aj iných krajín. Dodal však, že overovať slovenský Sputnik budú až vtedy, keď o to oficiálne požiadame.

Keď sa ho moderátor opýtal na nezrovnalosť v jeho vyjadreniach, na otázku, či vec ešte nie je uzavretá, Szijjártó odpovedal, že zatiaľ nie. „Či bude oficiálna požiadavka a v akej forme bude doručená, je iná otázka.“ Zopakoval, že Maďarsko má potrebné kapacity a odborníkov a že obe strany sú otvorené spolupráci. 

Vraj to dohodli, no musíme o pomoc požiadať aj oficiálne

Podľa slov maďarského ministra pomáhal Szijjártó Igorovi Matovičovi predovšetkým nadviazať a udržiavať kontakt s ruskými dodávateľmi. Napriek tejto pomoci však bola vraj dohoda medzi Slovenskom a Ruskom čisto v našej réžii. „V súvislosti so Slovenskom som viackrát pomáhal s nadviazaním kontaktov, s udržiavaním kontaktu. To, ako sa potom Slováci a Rusi dohodli, je už ich vec,“ odpovedal na poznámku moderátora Egona Rónaia, že práve dovoz a komplikácie okolo vakcíny Sputnik V rozpútali vládnu krízu, ktorá trvala skoro celý mesiac.

Domov
Zdieľať
Diskusia