Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2021, 9:30
Čas čítania 7:23
Jakub Paulík

Mafián Peter Čongrády: Nemal rád odpor. To, čo povedal, bral za hotovú vec, tvrdí vydieraný podnikateľ

Mafián Peter Čongrády: Nemal rád odpor. To, čo povedal, bral za hotovú vec, tvrdí vydieraný podnikateľ
Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Len máloktorí šťastlivci prežili mafiánske vojny na Slovensku. Peter Čongrády medzi nich nepatril.

Peter Čongrády bol popredným členom mafiánskej skupiny sýkorovcov, ku ktorej sa pripojil v 90. rokoch. Údajne v nej začínal ako šofér šéfa Miroslava Sýkoru a neskôr sa prepracoval medzi kľúčových hráčov, ktorí priamo spolupracovali s ich neskorším bosom Róbertom Lališom.

Podnikateľ Ondrej Janíček, ktorého Čongrády údajne obral o bar Fatima, ho nazýval „šedou eminenciou“ sýkoriek. Nešlo teda o gangstra typu Mikuláša Černáka alebo Tibora Pápaya, ktorí verejne a brutálnym spôsobom dávali najavo svoju moc. 

„Peter Čongrády vyzeral síce distingvovane, ale v očiach a spôsobe vyjadrovania mal diktátorský prejav. Nemal rád odpor, a teda to, čo povedal, bral za hotovú vec. Keď som sa mu snažil mierne odporovať, využil štatút diktátora a nariadil svojim gorilám, aby sa mi venovali,“ povedal pre REFRESHER Ondrej Janíček.

Odporúčané
Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky 16. marca 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Peter Čongrády údajne prepracoval od vodiča po jedného z najvýraznejších sýkorovcov.
  • Prečo mu na pohrebe spieval Jožo Ráž z Elánu.
  • Ako vydieraný podnikateľ opísal osobu Petra Čongrádyho.
  • Ako vrah najatý na vraždu Čongrádyho zachránil jeho život.
  • Na čo si spomína Čongrádyho ochrankár, ktorý prežil atentát z roku 2004.
Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: tablet.tv

Čongrádyho brat na mieste činu zúril

Jeho opancierovaný Mercedes-Benz E 320 ho mal ochrániť pred osudom, ktorý stretol iných mafiánov. Bosa Róberta Diniča, Karola Kolárika z Košíc či sýkorovca Petra Havasiho totiž zastrelili priamo v ich autách. A podobných príkladov by sme našli viac. Petra Čongrádyho chceli zavraždiť už v roku 1999 a bolo len otázkou času, kedy sa bude pokus o atentát na jeho osobu opakovať.

Začiatkom septembra 2004 zaparkoval vozidlo pred svojou obľúbenou pizzeriou v Petržalke. Keď už bol Čongrády mimo vozidla, z neďalekej dodávky vyskočili nájomní vrahovia a začali strieľať. Jeho smerom vypálili 24 rán. Keď zbrane utíchli, na zemi ležalo bezvládne telo s rozstrieľanou tvárou.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: TASR – Zuzana Čižmáriková

Na miesto činu sa o smrti iba 36-ročného člena sýkorovcov prišiel na vlastné oči presvedčiť aj bos Róbert Lališ a Čongrádyho manželka Linda, s ktorou vychovával syna Marcusa. Petrov brat Ľuboš Čongrády to vraj emočne nezvládol a jednu novinárku agresívne sotil. „Ty p*ča vyj*baná, nefoť ma, lebo ti rozj*bem ten foťák,“ cituje jeho vulgarizmy denník SME.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Jeho blízki boli, pochopiteľne, plní smútku a hnevu. Avšak osoby, ktoré sa stretli s Čongrádyho odvrátenou stránkou a mafiánskymi praktikami, mohli oslavovať. Podnikateľ Ondrej Janíček priznal, že mu po jeho smrti odľahlo. „Pociťoval som úľavu, že sa už nebudem musieť naďalej skrývať,“ vysvetlil nám.

Na pohrebe Petra Čongrádyho spieval líder kapely Elán Jožo Ráž, s ktorým sa priatelil. Spoločne chodili na box a podľa jeho názoru nebol Čongrády „špatný chlapec“. Smútočnú pieseň si na pohrebe mafiána vypočulo približne tristo trúchliacich.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: PZ SR

Mal odpor k tvrdým drogám a alkoholu

Jeden z hlavných pohlavárov sýkorovcov Peter Čongrády, prezývaný Čongy, nemal šťastie na harmonické rodinné zázemie. Mladosť strávil v detskom domove v Zlatovciach (Trenčín), kde vyrastal aj so svojimi súrodencami. Na svoju minulosť nezabudol, a keď sa z neho stal majetný gangster, finančne vraj podporoval inštitúcie určené pre deti bez domova. Neskôr absolvoval v Košiciach vojenskú školu a venoval sa aj boxu. 

Podľa tvrdenia bývalého novinára a exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha sa s jeho boxerskými schopnosťami spája menší konflikt s bosom Eduardom Diničom. Ten bol, mimochodom, talentovaným karatistom, no keď sa dostal do sporu s Čongrádym, stúpajúca hviezda sýkorovcov ho zložila k zemi.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Začiatkom 90. rokov sa živil v Bratislave ako biletár v diskotékovom bare a neskôr rozbehol kariéru ako vodič bosa Miroslava Sýkoru. Peter Čongrády bol športovcom, ktorý na rozdiel od množstva iných vtedajších členov podsvetia nedrogoval a dokonca ani nepil, čo nám potvrdil aj podnikateľ Janíček.

„Bol absolútny abstinent. Nepil, nefajčil, nedrogoval. Bol radikálne proti týmto neduhom. Zato jeho brat Ľuboš alias Nosatý bol presný opak – drogovo závislý alkoholik, ktorého dal sám Peter Čongrády zatvoriť do väzby, aby mu pomohol dostať sa z tejto závislosti, keďže ohrozoval životy ľudí. Okrem toho, že drogy užíval, bol zároveň aj ich dílerom,“ tvrdí podnikateľ.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96232 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Čongrádyho skupina údajne vypaľovala podnik Fatima.
  • Prečo mal Čongrády spory s mafiánom Sergejom Miňajlenkom.
  • Ako Čongrády pomáhal Kočnerovi pri vpáde do Markízy.
  • Prečo vraj Čongrády vybavil, aby jeho brata zavreli do väzby.
  • Čo povedala vdova po Čongrádym o jeho prepojení na sýkorovcov.
  • Ktorý policajný funkcionár údajne vynášal sýkorovcom informácie.
Domov
Zdieľať
Diskusia