Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2021, 10:48
Čas čítania 1:05
Lukáš Čelka

Ľudia si na homeoffice zvyknú a začnú ho využívať častejšie aj po pandémii, očakáva sociologička

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa jej slov nám ponúka efektívne pracovné výhody, ako napríklad úspora času, či výrazné znižovanie cestovania do práce.

Podľa slov sociologičky Marcely Šarvajcovej sa bude komunikácia, práca a jej riadenie využívať vo virtuálnom priestore čím ďalej, tým viac a to aj po pandémii. 

„Okrem mnohých nástrah, ktorými je virtuálny svet objektívne sprevádzaný, nám v súčasnosti ponúka aj efektívne pracovné výhody. Sú to napríklad úspora času či výrazné znižovanie cestovania do práce,“ tvrdí Šarvajcová.

„Zamestnanci si osvojili porady cez počítač a okrem súkromnej sféry boli nútené na túto cestu prejsť aj viaceré samosprávy, ich zastupiteľstvá sú taktiež na diaľku. Niektoré nadnárodné spoločnosti rušia svoje kancelárske priestory a presúvajú svojich zamestnancov výhradne na prácu z domu, odkázaných len na online komunikáciu,“  dodala.

Sociologička tvrdí, že je nevyhnutné tento narastajúci trend aktívne pozorovať a zameriavať sa pritom aj na adekvátnu psychohygienu, prípadne iné možnosti podpory duševného zdravia zo strany zamestnávateľa. Šarvajcová očakáva, že si ľudia na homeoffice veľmi rýchlo zvyknú a aplikujú ho do praxe aj po pandémii.

Odporúčané
Na Slovensku pribudlo 88 nových obetí koronavírusu. PCR testy odhalili ďalších 1 268 prípadov Na Slovensku pribudlo 88 nových obetí koronavírusu. PCR testy odhalili ďalších 1 268 prípadov 14. marca 2021, 10:05


Podľa sociologičky nie je jednoduché vyrovnať sa s aktuálnou spoločenskou situáciou, avšak najdôležitejšie je podľa nej sa zamerať na sebarozvoj. „V prípade práce z domu striktne oddeľovať povinnosti od voľného času,“ spomenula a doplnila, že na aktuálnu situáciu zareagovala aj kultúrna obec, ktorá ponúka online podujatia.

„Môžu byť spestrením a oživením stereotypu, ktorý doma prežívame. Odporúčam preto zamerať sa aj na túto sféru pozitívneho trávenia času. Okrem pobytu v prírode, ktorý považujem za samozrejmosť, existuje teda niekoľko nových foriem, ktoré sme pred pandémiou až tak nepoznali alebo nevyužívali,“ dodala Šarvajcová.


„Predpokladám, že obľúbenosť kultúrnych podujatí je taká silná, že návrat k nim bude prirodzený a automatický. Avšak doba, keď bude možné tieto podujatia plnohodnotne organizovať a bezpečne navštevovať sa veľmi ťažko odhaduje a som skôr skeptická k skorému návratu,“ dodala na záver sociologička.

Domov
Zdieľať
Diskusia