Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 20:22
Čas čítania 1:26
Lukáš Čelka

Ženy na Slovensku zarábajú takmer o štvrtinu menej ako muži

NEWS
Uložiť Uložené

Celkový priemerný plat ženy aj so všetkými finančnými odmenami, prémiami a bonusmi predstavuje 1230 eur v hrubom. Muž pritom podľa portálu Platy.sk zarobí 1634 eur v hrubom, čiže takmer o štvrtinu viac.

Napriek snahe o rovnocennosť majú ženy na výplatnej páske stále o štvrtinu menší plat ako muži. Dokazuje to spoločná analýza portálov Platy.sk a Profesia.sk. Štatistika odhaľuje, aké sú mzdové rozdiely medzi pracujúcimi Slovákmi a Slovenkami, ako aj to, v akých sektoroch sú najväčšie.

Celkový priemerný plat ženy aj so všetkými finančnými odmenami, prémiami a bonusmi predstavuje 1 230 eur v hrubom. Muž pritom podľa portálu Platy.sk zarobí 1 634 eur v hrubom, čiže takmer o štvrtinu viac. 

Odporúčané
Meghan tvrdí, že kráľovská rodina nechcela spraviť Archieho princom pre obavy, že sa na tento post narodí príliš „tmavý“ Meghan tvrdí, že kráľovská rodina nechcela spraviť Archieho princom pre obavy, že sa na tento post narodí príliš „tmavý“ 8. marca 2021, 11:10

Za mzdovou nerovnomernosťou sa skrýva niekoľko príčin. Jednou z nich sú aj iné pracovné preferencie. Na Slovensku máme odvetvia, v ktorých vidíme prevahu jedného pohlavia. Pri ženách sú to sektory ako zdravotníctvo a sociálna starostlivosť, administratíva či ekonomika, financie a účtovníctvo. Naopak, mužské pohlavie dominuje v pracovných sférach telekomunikácií, elektrotechniky, energetiky a strojárstva.

V sektoroch, kde dominujú ženy, sú platy už v priemere nižšie. Zdravotníctvo a sociálna práca, školstvo, ale aj ďalšie odvetvia, kde sledujeme dominanciu žien, nie sú však všade ohodnotené podpriemerne. Tieto sektory majú v mnohých krajinách Európy lepšie spoločenské a mzdové zaradenie, ako je to u nás na Slovensku.

Plat ovplyvňujú aj ďalšie faktory

Rozdiel vo finančnom ohodnotení muža a ženy robí aj materská dovolenka. V našej krajine je starostlivosť o novorodené dieťa takmer vždy na pleciach matky. Kým ženy sú niekoľko rokov na materskej dovolenke, ich mužskí kolegovia naberajú v pracovnom živote skúsenosti, s čím často súvisí aj platový progres.

Hlavne v niektorých regiónoch sa dodnes môžeme stretávať s vplyvom rodových zvykov. Ženy ešte stále nie sú vychovávané a motivované pracovať na kariére. Pretrvávajú preto zvyklosti, pri ktorých je za živiteľa rodiny považovaný otec, kým matka sa má starať o domácnosť a deti.

Ďalším dôležitým dôvodom, ktorý často súvisí s predošlými spomínanými faktormi, je tiež skutočnosť, že ženy si často už na pracovných pohovoroch pýtajú menej peňazí. Dôvodom môže byť jednak nižšia iniciatíva. Sú prípady, keď ženy samé často za živiteľa rodiny považujú muža. Dôležitým je zároveň aj slovenský fakt, že keď idú ženy vyjednávať o plat, musia vyjednávať s mužským manažérom.

Rovnaká pozícia, iný plat

Dáta portálu Platy.sk potvrdzujú, že medzi ženami a mužmi sú však na Slovensku mzdové rozdiely aj na rovnakých pozíciách. V roku 2020 zarábali manažérky reklamačného oddelenia v priemere 1 439 eur v hrubom. Muži na tejto pozícii zarobili oproti ženám o vyše tretinu viac, 1 922 eur v hrubom. Veľké rozdiely však môžeš vidieť aj pri pozíciách HR koordinátor/ka, šéfredaktor/ka či dokladač/ka tovaru.

Ženy na Slovensku sú zarábajú takmer o štvrtinu menej ako muži. Odhalila to spoločná analýza portálov Profesia a Platy
Zdroj: Platy.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia