Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti NeoVízia.
5. marca 2021, 10:36
Čas čítania 3:22
Sponzorovaný obsah

Zápasníci Oktagonu sa so svojím zrakom zverili do rúk odborníkov. Lepší život môžeš mať aj ty

ZDRAVIE OKTAGON
Uložiť Uložené

Aj ty môžeš byť bojovník a vyhrať nad svojou zrakovou chybou.

Sú mladí, talentovaní, vytrvalí. Kým ich rovesníci objavujú svet a zabávajú sa, oni tvrdo trénujú a obetujú mnohé veci kvôli úspechu. Ani jeden z nich to však neľutuje. Svoj životný štýl si pochvaľujú, rovnako aj pohľad na svet, ktorý si vybudovali vďaka svojej tvrdej práci. Čo všetko ovplyvňuje úspechy mladých bojovníkov? 

Pre Milana Ďatelinku je marcový zápas proti Karlosovi Vémolovi určite výzvou najbližších mesiacov. Pôjde hádam o jeden z divácky najatraktívnejších zápasov jari. Terminátor a Ďatel si v týchto dňoch musia opätovne odopierať mnohé z potešení bežného života. Avšak pre vyšší cieľ – vyjsť zo zápasu ako šampión.

Oktagon, MMA, zápasník, milan ďatelinka
Zdroj: Oktagon

Pre každého zápasníka ide o obdobie, ktoré možno označiť za náročné, vyčerpávajúce, stresujúce. Prísny režim na tréningu a ešte prísnejší jedálny lístok sú nebezpečnou kombináciou. Nedávno sa však rodák z Považskej Bystrice v podcaste očnej kliniky NeoVízia – Dobre Vidieť vyjadril, že pred každým zápasom je nemenej dôležité upratať si aj v hlave. „Ten, kto to má v nej najviac v poriadku, má počas zápasu veľkú výhodu. Zvládam to aj bez mentálneho kouča, ale čakanie na samotný zápas v šatni dá zabrať aj mne. Najradšej by som v nej ani nesedel, no potom ťa už hala ženie vpred a ty presne vieš, na čo sa máš sústrediť.“

Okolie už vníma inak

Dvadsaťštyriročný zápasník ešte na jeseň minulého roka podstúpil bezbolestný laserový zákrok na odstránenie mínusových dioptrií na očnej klinike NeoVízia. Zveril sa do rúk renomovaných očných špecialistov, ktorí sa starajú o kvalitný zrak viacerých bojovníkov Oktagonu. „Úprimne, dlhé roky som krátkozrakosť podceňoval, nevenoval som jej pozornosť. Všetko sa zmenilo, keď som si chcel urobiť vodičský preukaz a lekárka ma poslala k očnému. Okuliare som nosiť odmietal, šošovky boli pre mňa veľmi nepraktické, a tak som rád, že dnes už moju myseľ nemusí tento problém zamestnávať. Že som ho mohol z hlavy úplne vypustiť. Dnes je môj život oveľa pohodlnejší,“ prezradil Milan Ďatelinka.

Milan po bezbolestnom zákroku s MUDr. Miriam Záhorcovou
Milan po bezbolestnom zákroku s MUDr. Miriam Záhorcovou Zdroj: NeoVízia

Na očnej klinike NeoVízia sa obmedzujúcich dioptrií za pomoci femtosekundového lasera zbavila napríklad aj Veronika Rodová či spoluzakladatelia Oktagonu Pavol Neruda a Ondrej Novotný. Po nepríjemnom zranení počas zápasu pomohli na klinike aj Ronaldovi Paradeiserovi, ktorého médiá označujú za jedného z najinteligentnejších zápasníkov. „Súper mi počas útoku poškodil rohovku, dostal som dosť silný a hlboký úder priamo do oka. Našťastie vďaka mojim spolubojovníkom a nášmu tímu som vedel, na koho sa mám obrátiť,“ spomína Rony.

Aj on sa pri otázke, či mu niekedy nie je ľúto pre obmedzenia, ktoré súvisia s jeho účinkovaním v Oktagone, vyjadril jasne. „Vždy ma motivovalo byť outsiderom. Z každej prehry som si niečo zobral a stále ma to posúva vpred. Veľa som už kvôli úspechu obetoval, ale veľa dostávam aj späť,“ povedal Ronald, ktorý bol súčasťou prvého zápasu nového desaťročia ako jednotka v rebríčku ľahkej váhy. Síce v ňom podľahol Ivanovi Buchingerovi, no ako povedal v podcaste Dobre Vidieť, určite si z toho niečo odnesie.

Ondřej Novotný.
Ondřej Novotný. Zdroj: Oktagon MMA

Zabojuj s okuliarmi aj ty

Skvalitniť svoje výkony, prinavrátiť si radosť do života, zbaviť sa mínusových dioptrií a odbremeniť svoju myseľ od negatívnych myšlienok môžeš aj ty. Ak to vstupné vyšetrenie umožní, všetko prebehne bezbolestne, bezpečne a rýchlo vďaka femtosekundovému laseru. Ten sa využíva pri metódach NeoLASIK HD a NeoSMILE 3D. Už v deň zákroku pocítiš pozitívnu zmenu videnia, napríklad pri sledovaní televízie či práci na počítači. Na druhý deň môžeš šoférovať a po pár dňoch sa vrátiť k športu. Rovnako bezbolestná, rýchla a nelimitujúca je aj rekonvalescencia po zákroku s využitím femtosekundového lasera. Dôležité však je vybrať si vhodnú kliniku, ktorej zveríš do rúk svoj zrak. Proces výberu môžeš začať vo svojom najbližšom okolí.

„Referencie sú podľa mňa jedným z najdôležitejších kritérií výberu. V praxi sa stretávame s tým, že niektoré pracoviská do svojich oficiálnych a dostupných referencií zaraďujú iba tie od najspokojnejších pacientov. Ostatné mažú a skrývajú. Ak medzi nimi nevidím žiadnu negatívnejšiu, asi by som zbystril pozornosť. Preto by som sa začal zaujímať o reálne skúsenosti a zážitky pacientov zo svojho najbližšieho okolia,“ radí MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia. Klinika disponuje aj kontaktmi pacientov, ktorí v nej zákrok podstúpili a sú ochotní podeliť sa so svojimi skúsenosťami aj s potenciálnymi pacientmi.

MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia
MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia Zdroj: NeoVízia

Pozornosť by si mal zvýšiť aj v prípade vstupného vyšetrenia, ktoré by malo byť veľmi precízne, napríklad v prípade laserových zákrokov na odstránenie mínusových dioptrií. „Ak by mi na niektorej z kliník ponúkali vstupné vyšetrenie a zákrok v jeden deň, určite by som to odmietol. V rámci dôkladného vstupného vyšetrenia sa totiž robia úkony, ktoré môžu vlastnosti oka na niekoľko hodín zmeniť, a teda nemusia zodpovedať reálnemu stavu. Rovnako by som si zákrok nevyberal na základe výraznejšej zľavy na operáciu a zaujímal by som sa o typ lasera, ktorý v mojom prípade plánujú použiť. Niektoré typy operácií môžu byť spojené s dlhšou a bolestivejšou rekonvalescenciou,“ pokračuje MUDr. Piovarči.

Trpezlivosťou k lepšiemu zraku

Videnie a stav každého z nás nie je možné paušalizovať, preto si každý vyžaduje individuálny prístup a personalizovaný zákrok. Očná klinika by teda mala disponovať širokým spektrom možných zákrokov, ktoré pomôžu zlepšiť stav pacienta.

„Práve na základe dôkladného vstupného vyšetrenia sa viete rozhodnúť, aký operačný postup je pre daného človeka najideálnejší. Či je predmetný zákrok vôbec vhodný, či s ním nesúvisia možné riziká a či naň nie je pacient pristarý alebo primladý. Vyšetrenie na našej klinike trvá až tri hodiny. Za ten čas sa mu venuje celý rad odborníkov s cieľom získať čo najpresnejšie údaje. Objavujú sa však aj názory, že ide o stratu času, ale niektoré procedúry nie je možné urýchliť a majú svoj význam,“ dodal primár očnej kliniky NeoVízia. Sám podstúpil odstránenie mínusových dioptrií femtosekundovým laserom pred 11 rokmi v NeoVízii. Bezbolestne, rýchlo, bezpečne – ako obľúbení zápasníci Oktagonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia