Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2021, 10:30
Čas čítania 1:21
Marián Mauik Biel

Spotify HiFi je na ceste. Nepotrebuješ výbavu za 1 000 eur, aby si mohol byť hudobný fajnšmeker

HUDBA APPLE SPOTIFY
Uložiť Uložené

Billie Eilish pomáha švédskej firme vo vysvetľovaní, prečo je HiFi pre teba dôležité.

Švédsku streamovaciu službu netreba predstavovať. Ponuku albumov a interpretov majú širokú, algoritmus na odporúčanie výborný. Ale stále im chýbalo streamovanie v nadštandardne vysokej kvalite. Nie nadlho.

Odporúčané
Samsung chce Apple predbehnúť aj v okuliaroch pre rozšírenú realitu. Unikli videá s ich podobou Samsung chce Apple predbehnúť aj v okuliaroch pre rozšírenú realitu. Unikli videá s ich podobou 22. februára 2021, 20:04

Firma práve prezradila, že neskôr tento rok sa na vybraných trhoch bude dať prehrávať hudba aj v CD kvalite. Nešpecifikuje nič viac. Ale štandardne bezstratová CD kvalita znamená dátový tok 1 411 kbps. Dnes Spotify ponúka niekoľko úrovní kvality prehrávania, tá najvyššia má dátový tok 320 kbps.

Spotify
Zdroj: Spotify

Ide tak o viac než štvornásobne vyššiu kvalitu zvuku. To neznamená nejako viac basov alebo decibelov. Znamená to omnoho viac dát. Alebo ešte presnejšie, zaznamenanie každého nástroja a vokálu. Interpreti strávia v nahrávacích štúdiách celé hodiny a dni, aby dosiahli želanú kvalitu, ktorú potom vo formáte MP3 jednoducho nemôžeš dostať.

Ako to tvorcovia hudby vidia, vysvetľuje pre Spotify aj Billie Eilish a jej brat Finneas, ktorý sa okrem iného živý hudobnou produkciou.

Užiť si bezstratovú kvalitu sa doteraz dalo len počúvaním CD albumu, pri streamovaní to u nás ponúka služba Tidal. Dokonca má aj niekoľko albumov v takzvanej Hi-Res kvalite až 9 216 kbps.

Dátový tok nie je jediný parameter kvality prenosu zvuku. Na základné rozlíšenie ponuky streamovacích služieb však postačuje. 

Nejde len o streamovaciu službu. Na vychutnanie HiFi hudby budeš vždy potrebovať kvalitné reproduktory alebo slúchadlá. Tie s podporou až Hi-Res prehrávania nájdeš už aj za menej ako 100 eur.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Háčik je v bezdrôtových slúchadlách. Smartfóny dneška s prehrávaním HiFi a Hi-Res kvality nemajú problém, ak ide o drôtové pripojenie HiFi slúchadiel. Pri prehrávaní cez Bluetooth si však plnú CD kvalitu nevychutnáš. Záleží od takzvaných kodekov.

Kvalitatívne rozdelenie bezdrôtových kodekov
Kvalitatívne rozdelenie bezdrôtových kodekov Zdroj: majorhifi.com

Väčšina značiek podporuje kodeky AAC (264 kbps), AptX od Qualcommu (do 576 kbps). Najďalej sa dostalo Sony a ich kodek LDAC (990 kbps). Apple je známy tým, že mu stále stačí kodek AAC a aj najnovšie AirPods Max za viac ako 500 eur podporujú len „vylepšený“ AAC kodek.

Konkurenti ako Sony či Sennheiser majú oproti nim výhodu v tom, že sa dajú používať aj ako klasické drôtové slúchadlá s 3,5 mm jack pripojením.  Alebo ideálne v kombinácii so slúchadlovým prenosným zosilňovačom. 

Spotify zatiaľ nijako nešpecifikuje, koľko bude stáť prechod na HiFi úroveň a ani kedy a kde presne začne byť táto služba dostupná. Pre porovnanie, Spotify stojí 5,99 eur mesačne. Bezstratový Tidal HiFi 11,99 eur mesačne.    

Domov
Zdieľať
Diskusia