Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021, 20:22
Čas čítania 1:08
Adam Novosad

Bill Gates v roku 2015 predpovedal smrteľnú pandémiu. Teraz varuje pred dvoma novými katastrofickými scenármi

NEWS BILL GATES
Uložiť Uložené

Jeden z najbohatších ľudí sveta v posledných rokoch zasvätil svoj život filantropickým aktivitám.

Odkedy sa Bill Gates pred rokmi vzdal aktívneho riadenia spoločnosti Microsoft, zasvätil svoj život filantropii a dobročinným aktivitám. Každoročne minie miliardy dolárov na boj proti chudobe, hladu či chorobám, vďaka čomu získal prehľad o tom, čo našu planétu a spoločnosť trápi najviac.

Odporúčané
Sulík: Otvorme obchody pre ľudí s negatívnym testom, veď nám podnikatelia a živnostníci krachujú Sulík: Otvorme obchody pre ľudí s negatívnym testom, veď nám podnikatelia a živnostníci krachujú 7. februára 2021, 13:21

Keď v roku 2015 vyhlásil, že svet nie je pripravený na najbližšiu smrteľnú pandémiu, množstvo ľudí tieto tvrdenia bralo na ľahkú váhu. Gates mal nakoniec pravdu, ale necíti sa preto veľmi dobre. Teraz sa objavil na kanáli Veritasium, kde ho jeho majiteľ Derek Muller vyspovedal o tom, na čo sa podľa neho musí svet pripraviť v najbližších rokoch.

„Existuje množstvo respiračných vírusov a z času na čas nás jeden zasiahne,“ vysvetľuje Gates. „Respiračné ochorenia sú veľmi strašidelné, pretože sa stále prechádzaš po lietadle či autobuse, keď si infekčný. Na rozdiel od chorôb ako ebola, kde si väčšinou na nemocničnej posteli, kým vírová nálož nakazí ostatných ľudí,“ konštatoval miliardár. Vraj pred rokmi mohol byť presvedčivejší, ale dnes sa už nič nedá robiť.

Pri otázke, či sa svet má pripraviť na ďalšie katastrofické scenáre, Gates okamžite spomenul klimatické zmeny. Tieto zmeny podľa neho spôsobia oveľa viac zbytočných úmrtí ako celá prebiehajúca pandémia.

Odporúčané
Sulík: Matovič je hypercitlivý, extrémne pomstychtivý a nevie žiť bez konfliktu Sulík: Matovič je hypercitlivý, extrémne pomstychtivý a nevie žiť bez konfliktu 7. februára 2021, 14:44

Okrem klimatických zmien sa však desí bioterorizmu, cez ktorý by v budúcnosti niekto mohol skutočne vytvoriť vlastný vírus a schválne ho rozniesť na tie miesta sveta, kde by sa začal šíriť nekontrolovateľne.

Na tieto dva problémy sa podľa neho vieme pripraviť, respektíve klimatické zmeny spomaliť a v ideálnom prípade rovno zastaviť. Inak tomu nebude ani v prípade predchádzania biologickému terorizmu, ale na záver Gates skonštatoval, že jednej veci predísť nebude možné. Aj v budúcnosti nás postihnú nové pandémie, ktoré nikdy nezastavíme, ale budeme sa môcť pripraviť tak, aby počty obetí už nikdy nestúpli tak vysoko ako v súčasnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia