Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. februára 2021, 10:21
Čas čítania 1:00
Marián Mauik Biel

Audi e-tron GT odhalené pred premiérou. Takto bude vyzerať elektromobil, na ktorom jazdil Iron Man

TECH AUDI
Uložiť Uložené

Tretí elektromobil od Audi bude predstavený už budúci týždeň. Už teraz je známa jeho finálna podoba.

Už o pár dní nemecká automobilka oficiálne predstaví svoj nový prírastok do rozširujúcej sa rodiny automobilov s čisto elektrickým pohonom Audi e-tron GT. Po skôr rodinnom SUV e-tron a jeho kupé edícii e-tron Sportback tu máme elegantný športový model, ktorý má toho najviac spoločného s Porsche Taycan.

Odporúčané
Vyše 500 koní, 3 elektromotory a schopnosť driftovať. Aj o tom je športový e-tron S od Audi Vyše 500 koní, 3 elektromotory a schopnosť driftovať. Aj o tom je športový e-tron S od Audi 6. júla 2020, 16:40

Na Audi e-tron GT si zajazdil Iron Man v podaní Roberta Downeya Jr. vo filme Avengers: Endgame z roku 2019. Za tú dobu sa nemecká automobilka nijako nesnažila zatajiť, že to nebola len filmová rekvizita a plánujú ju uviesť aj do predaja. Teraz už máme aj uniknuté zábery na finálny model.

Tony Stark, alias Iron Man, si vždy potrpel na autá značky Audi.
Tony Stark, alias Iron Man, si vždy potrpel na autá značky Audi. Zdroj: Marvel

V skutočnosti sa od viac ako dva roky starého prototypu veľa nezmenilo. Hlavne predná maska, ktorá je bez mriežky a dáva tak jasne najavo, že ide o elektromobil. Ďalšie dizajnové prvky ostali. Napríklad agresívny masívny difúzor alebo chladiace otvory za prednými kolesami.

Audi
Zdroj: carvow.co.uk
Audi
Zdroj: carvow.co.uk

Celkovo sa Audi e-tron GT veľmi podobá na Porsche Taycan, ktorý je tiež postavený na platforme J1. Z pohľadu koncernu však musí ostať zachovaná hierarchia, vrcholová edícia RS e-tron GT by nemala byť najvýkonnejším modelom značky – toto miesto okupuje superšportové Audi R8. Zhodou okolností, obidva tieto automobily budú pochádzať z rovnakého závodu v Böllinger Höfe.

Audi
Zdroj: carvow.co.uk
Audi
Zdroj: carvow.co.uk

Aj tak to bude model, ktorý svojimi parametrami nebude veľmi zaostávať. 4-dverové kupé má mať výkon 590 koní a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy s maximálkou 240 km/h. Samozrejmosťou je pohon všetkých kolies s funkciou natáčania aj tých zadných.

Audi
Zdroj: carvow.co.uk

V podvozku má byť 80 až 90 kWh batéria s dojazdom okolo 400 km. Podobne ako Taycan má podporovať až 270 kW nabíjanie, takže by 80 percent svojej kapacity nabralo už za 20 minút v nabíjačke.

Všetky podrobnosti, vrátane doteraz neznámej ceny, sa dozvieme už 9. februára.

Domov
Zdieľať
Diskusia