Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 12:30
Čas čítania 5:57
Katarína Danková

Fast fashion je minulosť. 3 dôvody, prečo je požičiavanie lepšie ako kupovanie. Spoznaj budúcnosť módy v zahraničí a na Slovensku

Fast fashion je minulosť. 3 dôvody, prečo je požičiavanie lepšie ako kupovanie. Spoznaj budúcnosť módy v zahraničí a na Slovensku
Zdroj: unsplash.com/CamMorin
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Podľa Dominiky a Evy z portálu Šumné, ktoré sa prenájmom živia, požičiavanie takéhoto oblečenia sa vypláca. Projekt Šumné, teda pekne a umne, pracuje so slovenskou dizajnérskou módou a približuje ju k bežnejším ľuďom.

Módny priemysel, ako sme už veľakrát počuli, produkuje množstvo fast fashion odevov. Je dlhodobo neudržateľný a je len otázka času, kedy nás užívanie si na účet planéty dostihne (keď sa tak už nestalo). Uvedomelejší ľudia pred rokmi prišli s projektom opätovného nosenia vecí v podobe second handov či swapov.

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom spočíva myšlienka prenájmu oblečenia,
  • Ako to funguje na Slovensku,
  • Obdobné nápady v zahraničí,
  • Pre koho je tento spôsob najvýhodnejší. 

Požičiavanie bežného oblečenia je vo svete pojem relatívne dávno zabehnutý. V Amerike, Anglicku či Nemecku sharing odevov funguje už dlhšie. Na Slovensku tento nápad zaviedli pred takmer dvomi rokmi dve mladé Slovenky, ktoré v tejto myšlienke vidia budúcnosť nepreplnených šatníkov a udržateľnej módy pre každého.

Odporúčané
Príručka slow-fashion: Ako nakupovať kvalitné oblečenie, ktoré neničí našu planétu Príručka slow-fashion: Ako nakupovať kvalitné oblečenie, ktoré neničí našu planétu 13. novembra 2019, 14:55

O nič tak prevratné zas nejde. Samotné požičiavanie funguje skoro vo všetkých odvetviach. Od prenájmu domáceho náradia, lyžiarskej výstroje, či dokonca vianočných stromčekov po svadobné či stužkové šaty, pánske obleky a detské oblečenie. Slovenky sa však rozhodli prenajímať to, čo tu ešte nebolo. Kvalitné oblečenie na každodenné nosenie od slovenských dizajnérskych značiek.

3 dôvody, prečo sa to oplatí

Podľa Dominiky a Evy z portálu Šumné, ktoré sa prenájom živia, požičiavanie takéhoto oblečenia sa vypláca aj z ekonomických, ekologických a praktických dôvodov. Okrem typických slov „nemám si čo obliecť“, ktoré tak dobre každý z nás pozná, sa nezaťaží ani tvoja peňaženka a obmedzí sa dopad na planétu.

Týmto spôsobom si šatník môžeš pravidelne obmieňať podľa toho, čo sa ti aktuálne páči bez výčitiek podpory fast fashion reťazcov. Ide predsa o slovenských dizajnérov a značky, ktorých ceny sa odvíjajú od predajnej ceny oblečenia a doby nájmu. Nebudeš mať preplnený šatník vecami nosenými od ich kúpy trikrát, ale naopak. Čo ťa omrzí, vrátiš späť.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné - Knižnica oblečenia (@sumne.kniznicaoblecenia)

Ako to funguje

Keď si vyberieš svoj kúsok zo sumne.sk s dobou prenájmu 3-7 dní, 14 alebo 30 dní, oblečenie ti buď donesú osobne alebo pošlú poštou v čo najšetrnejšom obale. Potom ho pošleš späť, pričom o pranie a čistenie sa nestaráš. To je zahrnuté v cene. Projekt fungujúci na princípoch cirkulárnej ekonomiky znamená, že oblečenie po použití neskončí na skládke odpadu, v spaľovni či zabudnuté v skrini, ale zostáva v obehu. Pri jeho poškodení sa buď opraví, vytvorí sa z neho nový kúsok alebo, v prípade rozsiahleho poškodenia, sa posunie na recykláciu.

Aká móda sa ponúka a za koľko

Princípom je trvácne, variabilné a hlavne kvalitné oblečenie, pomocou ktorého vieš vykúzliť outfit nielen štýlový, ale i udržateľný. O dobrom pocite nehovoriac. Aktuálna ponuka slovenských dizajnérskych kúskov je pestrá. Značky ako Severanky, Nosene, Miestni, Bartinki, Structures, Vivien Mihalish a ďalšie majú dostatočne rôznorodý výber odevov i doplnkov. Oblečenie zo Šumné vieš vynosiť na rôzne spoločenské príležitosti, pracovné stretnutia, konferencie, špeciálne rande alebo večer s priateľmi.

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Ceny za požičanie sú rôzne. Logicky, čím na viac dní si kúsok prenajmeš, tým viac zaplatíš. Rozpätie cien je cca od 20 po 60 €, avšak závisí to od typu a štýlu odevu. Ak ťa niektorý kúsok uchváti natoľko, že ho musíš predsa len vo svojom šatníku mať a vieš, že ho obnosíš do roztrhania, od autoriek projektu si ho môžeš odkúpiť alebo ťa nakontaktujú na daného návrhára.

Ako uvádzajú autorky Šumné: „Dizajnérov a dizajnérky sme si vyberali podľa toho, či vyrábajú svoje modely lokálne, či sa hlásia k slow fashion a aký typ módy vyrábajú. O spoluprácu nás oslovujú aj samotné dizajnérky a dizajnéri. Pre nich je spolupráca s nami len plus - o nič sa nemusia starať, celý servis prenájmu oblečenia zabezpečíme my a oni sa môžu sústrediť na to, čo ich baví, teda dizajnérska tvorba.“

Knižnica oblečenia

Prepojenie myšlienky prenájmu dizajnérskeho a nedizajnérskeho, no stále dostatočne kvalitného oblečenia sa zrodila po otázkach podporovateľov a ľudí, ktorým bolo vyhodenie prvotriedneho oblečenia ľúto a v skrini na neho už miesta nebolo. Momentálne na spustení Knižnice autorky pracujú.

„Knižnica oblečenia bude fungovať na podobnom princípe ako knižnice, na ktoré sme zvyknutí. Avšak namiesto kníh si ľudia budú môcť za členský poplatok zapožičať oblečenie, ktoré bolo do Knižnice oblečenia darované. Samozrejme, oblečenie budeme pravidelne dopĺňať, triediť, opravovať, profesionálne čistiť a žehliť, aby sa k zákazníkom dostalo vždy čisté a bez závad.“, predstavujú svoju predstavu Dominka a Eva.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné - Knižnica oblečenia (@sumne.kniznicaoblecenia)

Môžeš prispieť tiež

V prípade, že vlastníš kúsky, ktoré už nedokážu vyjadriť tvoj aktuálny štýl a zaslúžia si podľa teba druhú šancu (a niekoľko ďalších), stačí kontaktovať Šumné Slovenky emailom a tie všetko zariadia. Čo konkrétne sa však hodí do zbierky a ako to podarovať do Knižnice?:

  • zbiera sa len dámske oblečenie,
  • konkrétne šaty, blúzky, košele, saká, kardigány, kabáty, tehotenské oblečenie či spoločenské šaty,
  • samozrejme, všetko čisté a nepoškodené.

Čo sa do zbierky Knižnice oblečenia nehodí nájdeš v tomto odkaze

Domov
Zdieľať
Diskusia