Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti DJI.
21. januára 2021, 9:59
Čas čítania 2:12
Sponzorovaný obsah

Táto technika točí klipy Yzomandiasa, Ega aj Hasana. Ako lietajúce kamerky zmenily uhol pohľadu na rapové videoklipy?

TECH RAP
Uložiť Uložené

Časy sa menia a zábery zo zeme nestačia. Drony vlietli do videoprodukcie ako uragán, čo má za následok, že ani tvorcovia rapových videoklipov si bez nich nedokážu predstaviť svoj set.

Zábery z nebies, ktoré vyrážajú dych. To už dávno nie je len v moci bohatých hollywoodskych produkcií, ale pokojne aj v tvojej. Stačí, ak si ušetríš pár tisíc a kúpiš malú kvadrokoptéru s kamerou, ktorej sa všeobecne hovorí dron. Preto nie je náhoda, keď sa podobné zábery, zachytávajúce krajinu z výšky, bežne objavujú aj v snímkach, v ktorých to ešte pred pár rokmi nebolo samozrejmosťou. Napríklad v rapových videoklipoch.

dron, DJI,
Zdroj: DJI

Ovládanie dronu je veľmi intuitívne, filmárom sa preto môže stať každý. Tento spôsob natáčania je obľúbený nielen u amatérskych filmárov, pre ktorých býval záber z výšky spojený s výhľadom z rozhľadne, v extrémnejších prípadoch so šplhaním na strom, ale pre profesionálne videoprodukcie, ktoré tak ušetrili veľa peňazí za nákladnú techniku.

Malé vrtuľníky tak priniesli do dnešných dní budúcnosť. Niečo tak malé s niekoľkonásobne väčším výkonom, než sa na prvý pohľad môže zdať, začali využívať dokonca aj alternatívne hudobné smery, pre ktoré je teraz jednoduchšie umelecky sa vyjadriť aj obrazom.

Podmienky sa tak zlepšili spevákom a ľuďom, ktorých živí ich hlas. Umelecké odkazy primárne zdieľajú na vlnách, ktoré rozoznajú iba uši fanúšikov, no s pomocou dronu pridajú ich textom jasné a ostré vizuálne obrysy. Príkladom sú aj videoklipy popredných českých a slovenských raperov, medzi nimi aj zástupcovia labelu Million+.

Pánovia na čele s českým Yzomandiasom našli riešenie v kvadrokoptérach od DJI. Možno si si všimol, že ich tvorba, či už hudobná alebo vizuálna, sa rok čo rok posúva o level vyššie. Kvôli koronavírusu sa to s tým posúvaním a rozostupmi dostalo do až do takého štádia, že sa ich videoklipy začali točiť z veľkej výšky. 

ego, dji, dron, videoklip
Zdroj: DJI

Samozrejme preháňame. Pravdou však zostáva, že drony sa stali čím ďalej, tým viac potrebným kusom vybavenia. Páni z Milion+ stavili na dron DJI Mavic Air 2 a kvôli jeho špecifikám ti musí byť jasné prečo.

Je totiž vybavený 4K otočnou kamerou, má digitálny zoom, vynikajúcu stabilizáciu obrazu a detekciu objektov, čo je vhodné pre manévrovanie napríklad medzi vysokými stromami. Navyše váži len pol kila, takže je ľahký, skladný a pohodlne prenosný.

To naposledy využil práve Hasan, pre ktorého sa stal dron viac, ako len kamerou. Vo videoklipe Space Blues z nového albumu Prototyp, na ktorom hosťuje Yzomandias, hrá dron dokonca jednu z hlavných rolí, kde sa stal Hassanovým sprievodcom po sivej postapokalyptickej krajine budúcnosti.

S interpretom mohol stroj prejsť pokojne dlhú vzdialenosť, keďže má dosah prenosu až 6 kilometrov a vo vzduchu vydrží 34 minút. Keď to už ďalej nejde, zvládne aj autopristátie

Priateľstvo medzi melancholickým hlasom popredného českého rapového labelu a vrtuľníčkom je len špička ľadovca. DJI pomohlo s natáčaním aj ďalších ostro sledovaných snímok. Hasan budoval s dronom vzťah v rámci rovnakého albumu už predtým, čo ti bude ihneď jasné, keď si pozrieš klip Zítra

Pred objektív Mavicu Air 2 sa postavili aj ďalší. Yzomandias si ho požičal na zábery pre videoklip Jeď tvrdě nebo jeď domu a Nik Tendo zase za seba nechal hovoriť slová, keď spoluprácu popísal frázou Já to miluju.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DJI CZ/SK (@dji_czsk)

Okrem spomínaných videoklipov si určite spomenieš aj na ďalšie, kde figurujú zábery z malých lietajúcich kamier, o ktorých by si si ešte pred pár rokmi mohol myslieť, že ide o hračky pre deti. Možnosť snímať priestor z veľkej výšky kvalitne a bez zábran dáva ako interpretom, tak aj obyčajným používateľom, možnosť dotknúť sa budúcnosti

Buďme teda pripravení na zmeny. Kto vie, čo sa na trhu objaví v najbližšie týždne, rok 2021 je ešte len na začiatku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia