Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2020, 9:21
Čas čítania 1:38
Viktor Kniš

Obvinili Ficovho exministra a Pellegriniho poslanca Petra Žigu

NEWS PETER ŽIGA
Uložiť Uložené

NAKA obvinila exministra hospodárstva Petra Žigu.

NAKA obvinila exministra hospodárstva Petra Žigu. Informujú o tom Aktuality.sk, ktorým to potvrdili dva nezávislé zdroje. 

„Dnešného dňa vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania podľa § 333 odsek 1, odsek 2 písm. b) Trestného zákona poslancovi NR SR, Ing. P.Ž,“ informovala na Facebooku Polícia slovenskej republiky. 

Peter Žiga bol jedným z prvých jedenásť odídencov od Roberta Fica krátko po parlamentných voľbách 2020. Na čele s predsedom Petrom Pellegrinim si založili novú stranu Hlas-SD, ktorá dnes vedie v prieskumoch preferencií. Dnes je poslancom parlamentu, podpredsedom strany sa nestal.

Žiga a Jankovská

Podľa Topiek Monika Jankovská absolvovala niekoľkohodinový výsluch, kde mala opísať minimálne jeden konkrétny skutok. „Ako prvé padlo meno exministra životného prostredia Petra Žigu,“ uvádza bulvárny portál, ktorému to mali potvrdiť dva zdroje z prostredia vyšetrovania. Aj pred týždňom na tieto zistenia reagoval pre Topky Peter Žiga rovnako – „...Keď ma predvolajú, dám výpoveď. Ja k tomu zaujmem stanovisko. K čomu ona mohla vypovedať, ja naozaj neviem,“ uviedol Žiga.

Odporúčané
S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém 17. decembra 2020, 12:21

„Nemohla nič vedieť, lebo som s ňou prichádzal do styku len veľmi oficiálne,“ povedal Peter Žiga v TV Markíza s tým, že nevie, v akej veci by mohla Monika Jankovská proti nemu vypovedať. Viackrát zopakoval, že je pripravený podať vysvetlenia priamo polícii. 

Údajná pomoc Bödöra Žigovcom

Exministrovho príbuzného Štefana Žigu mali nedávno obviniť z karuselových podvodov. Bývalý funkcionár NAKA Bernard Slobodník mal vypovedať, ako v minulosti zobral od podnikateľa Norberta Bödöra úplatok 50-tisíc eur za to, že Národná kriminálna agentúra podvod nebude vyšetrovať. Obvinenie sa tak malo v roku 2016 zahladiť. Vybavovať to mal aj vtedajší minister Peter Žiga.

Peter Žiga v druhej polovici uplynulého týždňa povedal, že sa s Norbertom Bödörom stretol na spoločenských akciách. „V tejto chvíli sa k týmto veciam nemôžem vyjadrovať, pretože neovládam ani nepoznám, čo kto kedy povedal. Som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," odpovedal na otázku, prečo by si Bernard Slobodník vymýšľal úplatok.

„Prosím, rešpektujte, že v tejto chvíli sú zatýkaní ľudia, ktorí hovoria čokoľvek, a ja sa k týmto vyjadreniam vyjadrím až orgánom činným v trestnom konaní," reagoval.

Peter Žiga
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kto je Peter Žiga? 

Začínal ako štátny tajomník na ministerstve vnútra, neskôr sa stal ministrom životného prostredia a najvýraznejší bol ako minister hospodárstva v tretej Ficovej vláde. Firme Petra Žigu sa začalo výrazne dariť, keď vstúpil do vysokej politiky. 

Na životnom prostredí bol podozrivý z kšeftov so štátnym drevom, na ministerstve hospodárstva podpísal nevýhodnú miliónovú zmluvu pre advokáta, ktorý je kamarátom Moniky Jankovskej. Peter Žiga viedol rezort hospodárstva v čase, keď sa diali agrodotačné podvody dnes známe ako kauza Dobytkár, kde je obvinený aj Norbert Bödör. 

Domov
Zdieľať
Diskusia