Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2020, 14:30
Čas čítania 2:41
Viktor Kniš

Fico sa opäť poďakoval Monike Jankovskej za dobre vykonanú prácu. Pellegrini si stretnutie s ňou o Kočnerovi nepamätá

NEWS PETER PELLEGRINI ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Monika Jankovská pred vyšetrovateľom povedala, že o Kočnerovi a zmenkách TV Markíza vedeli aj Robert Fico a Peter Pellegrini.

Monika Jankovská priznala vinu a začala spolupracovať s políciou. Na stredajšom výsluchu počas šiestich hodín popísala svoj vzťah s Marianom Kočnerom aj korupciu na súdoch, ktorej bola súčasťou. V rámci výsluchu padli aj mená šéfa Smeru Roberta Fica a bývalého premiéra Petra Pellegriniho. 

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a nominantka Smeru vyšetrovateľom uviedla, že počas rozhodovania súdu o zmenkách TV Markíza navštívila Roberta Fica na Súmračnej, aby sa ho opýtala, či má na týchto zmenkách za 69 miliónov eur strana Smer svoj záujem. 

Dôvodom bolo, že jej Marian Kočner tvrdil, že rozhodnutie zmenkovej kauzy v jeho prospech je v záujme strany Smer.

Odporúčané
Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode 26. novembra 2020, 8:55

Fico: Nemám dôvod komentovať to

Robert Fico na tlačovej konferencii v reakcii na výpoveď Moniky Jankovskej povedal, že nemá dôvod komentovať to, čo sa objavuje v médiách, pretože je to len jeden z ďalších dôkazov, že Smer a jeho predstavitelia nemajú nič spoločné s tým, čo si vy myslíte, že majú. 

„S pani štátnou tajomníčkou som ako predseda vlády riešil predovšetkým otázku koordinácie zastupovania štátu v obrovských štátnych sporoch,“ uviedol Fico o svojej spolupráci s Jankovskou. Podľa neho sa pracovalo na zriadení špecializovaného úradu na zastupovanie Slovenska. Druhá téma bola podľa neho ochrana spotrebideľa. 

A keď sa ma pýtate na prácu štátnej tajomníčky, robila to dobre a ja nemám dôvod povedať nič iné,“ skonštatoval Fico. Podobne sa Monike Jankovskej poďakoval Robert Fico aj krátko po tom, čo z funkcie pod tlakom odišla. 

Dodal, že s nominantami netrávil Smer celé dni, a preto necíti zodpovednosť. „Nás trápi niečo iné, že sa väzba používa ako mučiaci nástroj,“ dodal šéf Smeru.

Monika Jankovská vyšetrovateľovi povedala, že sa stretla s N. Bödörom, ktorý práve išiel od Fica. „Nevylučujem, že pán Bödör mohol byť na Smere, dôvod, prečo tu mohol byť, tu určite bol,“ povedal Robert Fico s tým, že s firmou Bonul spolupracovali napríklad na inovácii kamerového systému. 

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pellegrini: Na také stretnutie si nepamätám

Jankovská vo výpovedi tvrdí, že sa stretla vo veci aj s Petrom Pellegrinim. Vypočul si ju a danú vec nekomentoval. Povedal len „hm“, uviedla Jankovská vyšetrovateľom a dodala, že o týchto stretnutiach Marian Kočner nevedel. 

Odporúčané
Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník 11. apríla 2024, 16:30

„Dočítal som sa a veľmi si nespomínam na toto stretnutie. My sme takých stretnutí mali málo. Môžem vás všetkých uistiť, že som ju nepovdzbudzoval ani nežiadal, ani nechcel, aby riešila niečo v prospech Mariana Kočnera,“ povedal Peter Pellegrini s tým, že v tom čase mal niekoľko stretnutí s americkou ambasátou aj zástupcami TV Markíza. Tvrdí, že ich uisťoval, že keď bude premiérom, urobí všetko preto, aby sa kauza vyšetrila. Peter Pellegrini zopakoval, že si nepamätá na to, či mu Monika Jankovská na stretnutí spomínala Kočnerove zmenky. 

Monika Jankovská tiež vyšetrovateľom povedala, že keď išla v roku 2018 na Súmračnú za Robertom Ficom, stretla Norberta Bödöra, ktorý práve od šéfa Smeru odchádzal. Peter Pellegrini reagoval, že oligarchu z Nitry v centrále Smeru nikdy nevidel. „Mimo, na spoločenských stretnutiach určite,“ dodal. Na otázku, či bol N. Bödör počas volebnej noci odpovedal, že nevie, pretože on bol v Banskej Bystrici. 

„Bol som mimo od takýchto vecí. Vtedy ma to hnevalo, že prečo nie som bližšie pri stole. Dnes ďakujem pánu Bohu, že som pri tom stole nesedel. Ja spím pokojne,“ dodal expremiér Peter Pellegrini. „Stolom“ myslí rokovania vládnej koalície v minulej vláde. 

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini Zdroj: TASR - Martin Baumann

Čo povedala Jankovská na výsluchu

„...Kočner opätovne hovoril, že zmenky sú pravé, že by bolo dobré ovládať Markízu, nakoľko to bude dobré pre SMER hlavne pred voľbami,“ uviedla na výsluchu Monika Jankovská s tým, že jej Kočner povedal, že veľký záujem o Markízu má aj Jaroslav Haščák z Penty. 

Odporúčané
Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána 19. marca 2024, 12:30

Následne popísala aj to, čo sa dialo na stretnutí s vrchnými predstaviteľmi strany. „Fico ma prijal na Súmračnej, kde som mu ale veľmi stručne uviedla, že riešim zmenky. On sa k tomu nijako nevyjadril." Išla aj za predsedom vlády Petrom Pellegrinim. Vypočul si ju a tiež danú vec nekomentoval. Povedal len „hm“,“ uviedla Jankovská a dodala, že o týchto stretnutiach Marian Kočner nevedel. 

V súvislosti s kauzou zmeniek za 69 miliónov eur je dnes Marian Kočner neprávoplatne odsúdený na 19 rokov spoločne s Pavlom Ruskom za ich sfalšovanie. Zasadnutie na Najvyššom súde, ktorý má o tomto prípade definitívne rozhodnúť bude 15. a 16. decembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia