Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2020, 10:42
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Vakcína proti koronavírusu od Pfizeru a BioNTech možno bude v Európe už v decembri

NEWS PFIZER VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19 by sa mohla na európske a americké trhy dostať do konca tohto roka.

Podľa najnovších výsledkov je vakcína, ktorú vyvíja nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v spolupráci s americkým farmaceutickým koncernom Pfizer, účinná na 95 %. Zároveň testy neodhalili žiadne vedľajšie účinky. 

Vývojári majú v pláne požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie vakcíny na núdzové použitie už dnes. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po videokonferencii s lídrami európskych krajín skonštatovala, že Európska agentúra pre kontrolu liečiv je v každodennom kontakte s americkým FDA s cieľom synchronizovať hodnotenie.

Schválenie a začiatok výroby aj následnej distribúcie odhaduje šéfka Európskej komisie v druhej polovici decembra, uvádza NBC News. Zahraničné médiá uvádzajú, že potenciálny príchod vakcíny do Európy už potvrdil aj šéf spoločnosti BioNTech. 

Domov
Zdieľať
Diskusia