Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2020, 20:54
Čas čítania 1:28
Tímea Krauszová

Toto sú najhoršie heslá roku 2020. Ak niektoré z nich používaš, okamžite si ho zmeň, radia experti

TECH
Uložiť Uložené

Nie, „asdfghjkl“ či „abc123“ nie sú dobré heslá.

Technologický web Gizmodo informuje o zozname najbežnejších hesiel za rok 2020. Výber top 200 naozaj nevhodných zabezpečení vyberá každoročne NordPass, aplikácia a web na spravovanie hesiel. Okrem najbežnejších hesiel vyhodnocovali aj to, ako dlho by trvalo hacknúť takéto účty. Pri niektorých by stačili dve sekundy a heslá, o ktorých si myslíme, že sú prefíkané, sa stále dajú napadnúť do niekoľkých hodín.

Podľa ich informácií milióny ľudí naďalej používajú typické heslá ako „123456“ alebo „password“ pri prihlasovaní na rôzne online služby. Tieto dve heslá sú zároveň už dlhé roky lídrami rebríčkov, pričom podľa technologických expertov ide o najhoršiu možnú voľbu, ak si chceš zabezpečiť svoj email, Facebook či nebodaj internetbanking.

Rebríček vedú jednoduché kombinácie čísel, ktoré by uhádlo aj malé dieťa

V top päťke nájdeš hneď tri číselné variácie, pričom všetky sú jednoducho len zoradené číslice od najmenšej po najväčšiu (s rôznym počtom znakov). Podľa NordPass si ľudia často vyberajú aj slovo heslo ako svoje heslo (toto je zlé rozhodnutie a zároveň aj otrepaný vtip), na tretej priečke prekvapilo heslo „picture1“, ktoré sa v minulosti v rebríčkoch neobjavovalo takto vysoko.

Domov
Zdieľať
Diskusia