Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2020, 18:06
Čas čítania 5:01
Jakub Paulík

Joe Biden – Čo vieme o novom prezidentovi USA?

Joe Biden – Čo vieme o novom prezidentovi USA?
Zdroj: TASR/AP/Carolyn Kaster
POLITIKA DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Prišiel o manželku, dcéru aj syna a viackrát neúspešne kandidoval na prezidenta. Jeho život je plný úspechov, ale i pádov.

Občania USA rozhodli jasne. Joe Biden sa stal historicky najstarším zvoleným prezidentom Spojených štátov amerických. Okrem toho získal vo voľbách najviac hlasov, čím prekonal rekord Baracka Obamu.

77-ročný demokrat si za svoj život prešiel stratou viacerých blízkych členov rodiny, neúspešnými kandidatúrami na prezidenta, dôležitými návrhmi zákonov z oblasti práva žien a klimatických zmien či obvineniami z obťažovania.

Odporúčané
Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko 4. novembra 2020, 12:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa vyrovnal s koktaním, kvôli ktorému sa mu v detstve smiali
  • Ako údajne obťažoval ženy
  • Prečo nebojoval vo Vietname
  • Prečo ho jeho manželka päťkrát odmietla, keď ju požiadal o roku
  • Ako sa zasadil o práva žien

Joe Biden
Joe Biden Zdroj: TASR/AP/Patrick Semansky

Od koktajúceho chlapca k senátorovi

V roku 1969, keď sa konal legendárny festival Woodstock a Spojené štáty americké piaty rok bojovali vo Vietname, mladý Joe Biden s čerstvo získaným titulom zo Syracuse University začal pracovať ako právnik. Nechýbalo však veľa, aby išiel spoločne s ďalšími vojakmi bojovať do Vietnamu. Pre problémy s astmou ale neprešiel lekárskou prehliadkou, uvádza Delaware Online.

V právnickom odbore sa Biden príliš dlho nezdržal. V roku 1970 sa stal členom mestskej rady a v roku 1972, keď mal 29 rokov, vstúpil do vysokej politiky a stal sa šiestym najmladším senátorom v histórii USA.  Do úradu ho znova zvolili v rokoch 1978, 1984, 1990, 1996 a 2002.

Odporúčané
Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) 3. októbra 2020, 19:07

V dobe, keď sa stal prvýkrát senátorom, bol úctyhodným rétorom, ktorý vedel svojimi slovami zaujať davy. Počas kandidatúry na prezidenta USA si však zaspomínal na detstvo, keď ho spolužiaci šikanovali za koktanie.

Keď sa pokúšal vysloviť svoje priezvisko Biden, neraz sa zasekol v prvej časti slova –„Bi“ – za čo ho rovesníci výsmešne prezývali „bye-bye“. Dlhými hodinami tréningov pred zrkadlom sa však dokázal s týmto problémom vyrovnať. Priznal, že sa stále občas zakokce, hlavne vtedy, keď je unavený. Ľudí, ktorí majú podobný problém, povzbudil, aby sa nenechali týmto hendikepom definovať.

Pri nehode prišiel o manželku a dcéru

Keď mladý Joe Biden v roku 1972 nastúpil do úradu senátora, zrejme vtedy ani len netušil, že sa o 48 rokov neskôr postaví na čelo USA ako historicky najstarší prezident krajiny. Prvenstvo si doposiaľ udržiaval Bidenov protikandidát Donald Trump.  77-ročný Joe Biden môže za svoj pokročilý vek zrejme ďakovať dobrej životospráve. Ako sám povedal, nepije alkohol a nefajčí cigarety. Na druhú stranu ale priznal, že miluje zmrzlinu, ktorou sa napcháva pomerne často, píše Thrillist.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90840 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo klamal, keď tvrdil, že bol od začiatku proti vojne v Iraku
  • Čo tvrdí žena, ktorú údajne sexuálne napadol
  • Ako reaguje na obvinenia žien
  • Kvôli čomu ho obvinili z plagiátorstva
  • Čo mu odkázal Donald Trump, keď po smrti svojho syna odstúpil z kandidatúry na prezidenta
Domov
Zdieľať
Diskusia