Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 18:28
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

FOTO: Filipíny zasiahol supertajfún, ktorý zničil všetko, čo mu stálo v ceste. Tisícky ľudí sú bez domova, hlásia už aj prvé obete

NEWS
Uložiť Uložené

Ide o najsilnejšiu búrku v roku 2020 na svete.

Tropická búrka zasiahla včera v noci Filipíny. Budovy na hlavnom ostrove Luzon roztrieštil silný vietor a intenzívny lejak, spôsobil už dva zosuvy pôdy. Tajfún, pomenovaný Goni, je najsilnejšou búrkou, ktorú tento rok zaznamenali meteorológovia na svete. Filipíny zasiahol rýchlosťou 225 km/h, najväčšie ustálené vetry na niektorých miestach dosahovali rýchlosť až 310 km/h, informuje CNN.

Odporúčané
Mariánska Čeľaď je považovaná za najstrašidelnejšie miesto na Slovensku: Vybrali sme sa do ruín opusteného kláštora uprostred noci Mariánska Čeľaď je považovaná za najstrašidelnejšie miesto na Slovensku: Vybrali sme sa do ruín opusteného kláštora uprostred noci 31. októbra 2020, 16:45

Hlásia prvé obete, medzi nimi aj 5-ročné dieťa

Miestne úrady nateraz hlásia štyroch mŕtvych, vrátane 5-ročného dieťaťa, ktoré sa utopilo. Silný vietor spôsobil dva zosuvy pôdy a ohrozil desiatky tisíc ľudí. Strhol strechy aj z evakuačných centier a domovov, zničil infraštruktúru, spustil niekoľko záplav a zablokoval cesty. Podľa odborníkov, ktorí sa zaoberajú vyhodnocovaním rizika, je celkovo v ohrození až 31 miliónov obyvateľov.

Goni si to teraz mieri na hlavné mesto Manilu, kde očakávajú intenzívny lejak. Medzinárodné aj miestne lety sú nateraz pozastavené.

Ide o najsilnejšiu búrku na Filipínach od supertajfúnu Haiyan, ktorý v roku 2013 zabil viac ako 6 300 ľudí. Len od októbra ide o šiestu tropickú búrku, ktorej ostrovy museli čeliť, pričom posledná pred menej ako dvoma týždňami má na svedomí 16 ľudských životov.

Domov
Zdieľať
Diskusia