Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2020, 9:06
Čas čítania 1:27
Viktor Kniš

Do väzby mieri ďalší kolega Kajetána Kičuru, robil machinácie vo verejných obstarávaniach

NEWS
Uložiť Uložené

Súd rozhodol v piatok o vzatí do väzby Jozefa J., ktorý je obvinený z pokračovania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v kauze korupcie v Správe štátnych hmotných rezerv.

Špecializovaný trestný súd rozhodol v piatok o vzatí do väzby Jozefa J., ktorý je obvinený z pokračovania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v kauze korupcie v Správe štátnych hmotných rezerv a zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní.

Podľa zistení portálu Aktuality.sk ide o človeka. ktorý pôsobil ako generálny riaditeľ Sekcie štátnych hmotných rezerv a po boku Kajetána Kičuru sa objavoval na tlačových besedách ešte aj počas začiatkov pandémie koronavírusu v marci tohto roka. 

Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Odporúčané
Kajetán Kičura má na krku ďalší problém. V bezpečnostnej schránke mal zlaté tehličky v hodnote pol milióna eur Kajetán Kičura má na krku ďalší problém. V bezpečnostnej schránke mal zlaté tehličky v hodnote pol milióna eur 17. júna 2020, 11:40

Druhý obvinený Marián G., ktorého eskortovali v piatok na ŠTS, je v tejto kauze obvinený zo zločinu podplácania a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Sudca ho napokon prepustil na slobodu. Podľa Kudjákovej ani toto rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal proti nemu sťažnosť, o ktorej tiež rozhodne najvyšší súd.


Národná kriminálna agentúra ešte počas uplynulého týždňa opätovne zasahovala v prípade korupcie v SŠHR a vykonávala zaisťovacie úkony v Žilinskom a Trenčianskom kraji. 

Ficov kamarát Kajetán Kičura privítal NAKA v župane, potom mu našli zlaté tehly

U bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv ešte v apríli zasahovala Národná kriminálna agentúra. Pôvodná informácia sa týkala domovej prehliadky, neskôr sme sa dozvedeli, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dal súhlas na zadržanie Kajetána Kičuru a aj jeho otca.

Do väzby mieri ďalší kolega Kajetána Kičuru, robil machinácie vo verejných obstarávaniach
Zdroj: PZ SR

Práve Rudolfovi Kičurovi totiž malo na účet prísť minimálne 200-tisíc eur v čase, kedy jeho syn Kajetán podpisoval nevýhodné zmluvy so spoločnosťami  Lacorp, A-testing a Green Day. Zistili to Aktuality.sk na základe informácií z prostredia vyšetrovania. 

Štátne hmotné rezervy s týmito spoločnosťami podpísali zmluvy za desiatky miliónov eur, za ktoré mali Slovensku dodať zdravotnícke a ochranné pomôcky v čase prepuknutia pandémie.

Polícia zatiaľ podľa zistení portálu Aktuality. sk vyčíslila škodu na takmer 39 miliónov eur, čo je hodnota, ktorá predstavuje výšku takmer všetkých nákupov v čase začiatkov boja s koronavírusom.

Podľa vyšetrovateľov úrad pod vedením Kičuru nakúpil pomôcky za vyššie ceny a úmyselne zvýhodnil niektoré firmy. Peniaze na účte jeho otca teda mohli byť úplatkom. 

Aktuality neskôr priniesli informáciu o tom, že bývalému šéfovi Štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi našla polícia v bezpečnostnej schránke 20 kusov zlatých tehál, každá vážila 250 gramov.

Domov
Zdieľať
Diskusia