Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2020, 21:41
Čas čítania 2:55
Tímea Krauszová

Ľudia si kupujú bunkre ako ešte nikdy predtým. Koronavírus ich donútil opustiť svoje domovy a žiť v príbytkoch pod zemou

NEWS
Uložiť Uložené

Dopyt po bunkroch šialene stúpa uprostred pandémie.

Survivalisti to vždy hovorili: blíži sa apokalypsa. Preto si hromadia zaváraniny, učia sa prežiť bez pomoci štátu a kupujú bunkre – teraz ešte viac ako kedysi. „Ľudia si mysleli, že sme blázni, pretože neverili, že by sa niečo takéto mohlo stať. Teraz to vidia a zrazu je každý veriaci,“ povedal pre The Verge Robert Vicino, šéf firmy Vivos, ktorá predáva podzemné bunkre v Južnej Dakote a v Indiane.

Vďaka pandémii sa mu ich podarilo predať už 50 (v priemere teraz predá každý deň aspoň jeden). Pred niekoľkými týždňami zarobil za jediný deň milión dolárov, o niekoľko dní na to ďalších 500-tisíc. Žeby boli bunkre skutočne odpoveďou na prežitie „svetovej apokalypsy“? Pre podnikateľov určite.

Pri kúpe bunkrov ľudí na COVID-19 netestujú, vraj im dôverujú

xPoint je komunita survivalistov, ktorá vznikla na opustenom vojenskom pozemku. Nachádza sa tam 550 bunkrov, ktoré Vivos predáva približne za 35-tisíc dolárov. V porovnaní s ich európskymi high-end bunkrami za dva milióny je to doslova výhra v lotérii – najmä pre tých, ktorí hľadajú útočisko pre seba a pre svoju rodinu pre prípad celosvetovej katastrofy.

Hoci koronavírus v podstate zmrazil trh s nehnuteľnosťami, predaj bunkrov je na vzostupe. Ľuďom poskytujú akýsi pocit istoty a kontroly nad situáciou, ktorú nevedia ovládať ani najsilnejšie krajiny sveta. Vivos preto zažíva obrovský záujem o ich bunkre, no pri prehliadkach na pandémiu, ktorá „tam vonku“ zúri, vlastne úplne zabudli. Podľa Vicina to nie je potrebné: „Ak potrebujú nosiť rúško, tak majú rúško. Ak potrebujú rukavice, tak nosia tie. Napokon, je to ich bunker,“ povedal pre Verge.

Domov
Zdieľať
Diskusia