Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2020, 8:07
Čas čítania 1:09
Matej Krajčovič

Elon Musk pomohol USA s dodávkou viac než 1000 pľúcnych ventilátorov

NEWS ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) USA
Uložiť Uložené

Tesla a SpaceX sú pripravené pomôcť americkej vláde.

Množstvo krajín sa dnes snaží zvýšiť kapacitu jednotiek intenzívnej starostlivosti vo svojich nemocniciach a nakúpiť čo najviac pľúcnych ventilátorov. Tie sú nevyhnutné pre pacientov s ťažším priebehom ochorenia COVID-19, kedy dochádza k zápalu pľúc a orgány nedokážu zo vzduchu prijať dostatočne veľa kyslíka. 

CNET informuje, že v USA s dodávkou takýchto ventilátorov pomáha aj Tesla Elona Muska, ktorá už v pondelok úradom ponúkla 1 255 takýchto prístrojov

Automobilka ich podľa všetkého nevyrába sama. Ešte v piatok ich nakúpili v Číne, kde je ich aktuálne dostatok a leteckým transportom dopravili do Los Angeles. Teraz ich inštaláciu ponúkajú nemocniciam zadarmo. 

Projekt sa podaril vďaka aktivitám Tesly v Číne, kde na konci minulého roka dokončili továreň na výrobu elektromobilov. 

Podobne veľké firmy by ale mali byť schopné tieto prístroje aj vyrábať. Koniec-koncov, Teslu, Ford a General Motors na to cez víkend vyzval aj americký prezident Donald Trump. Vo Veľkej Británii ich zas približne 20-tisíc vyskladajú tímy Formuly 1

Odporúčané
Elon Musk: Pre prácu v Tesle vysokoškolský titul nepotrebuješ, nezaujíma ma, ani či si dokončil strednú Elon Musk: Pre prácu v Tesle vysokoškolský titul nepotrebuješ, nezaujíma ma, ani či si dokončil strednú 5. februára 2020, 6:41

Musk už na Twitteri naznačil, že ventilátory vyrába tiež, hoci podľa neho nakoniec nebudú potrebné. S podobnými zariadeniami má veľké skúsenosti aj jeho SpaceX zaoberajúca sa letmi do vesmíru, pri ktorých samozrejme musia zabezpečovať kyslík pre posádku rakiet. 

Tesla môže pomôcť aj dodávkou 250-tisíc respirátorov, ktoré by potom zamierili do nemocníc. V automobilovom priemysle sa používajú pri lakovaní alebo na miestach, kde je treba dodržiavať maximálnu čistotu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia