Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2020, 8:39
Čas čítania 13:08
Daniel Mikolášik

Záznam: Slovensko má 7 nových prípadov nakazených koronavírusom. Infikovaní sú z Bratislavy, Nitry či z Martina

NEWS
Uložiť Uložené

Aj dnes sledujeme v živej reportáži dianie na Slovensku aj vo svete v súvislosti s novým koronavírusom.

 Celkový počet nakazených na Slovensku je po dnešku 185, nový minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii ohlásil 7 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

• Nový premiér Igor Matovič sa dnes o ôsmej ráno stretol s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR, Kajetánom Kičurom, aby sa informoval, ako postupovala pri zabezpečení ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov.

• Igor Matovič navrhol odvolanie šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru kvôli predraženým nákupom a nepohotovej reakcii.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie. 

20:28 – V Česku zomrel prvý človek nakazený koronavírusom. Konkrétne ide o 95-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v Nemocnici Na Bulovce.

19:53 – Polícia Slovenskej republiky v príspevku na Facebooku ďakuje spoločnostiam McDonald’s Slovakia s.r.o. a Budiš a.s. za to, že im zadarmo poskytujú jedlo a nápoje. McDonad's mužom zákona na hraničných priechodoch v Bratislave poskytol 25 balíčkov raňajok, obedov a večerí na nasledujúcich desať dní a Budiš zas minerálne vody.

19:38 – Aj napriek tomu, že japonská vláda aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV) trvajú na tom, že olympijské hry 2020 v Tokiu prebehnú v plánovanom termíne, organizátori hier sa údajne v tichosti pripravujú na ich odloženie. Dôvodom je stále rozšírujúca sa pandémia nového koronavírusu. (vox)

19:16 – Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide do domácej karantény. Rozhodnutie padlo po tom, čo zistila, že jej lekár, ktorý ju pred dvomi dňami očkoval proti pneumokokovej infekcii, je nakazený na COVID-19.

19:01 – Zo siedmich nových nakazených prípadov na Slovensku sú dvaja muži z Bratislavy, dve ženy z Nitry, dve ženy z Martina a jeden muž z Gabčíkova.

18:48 – Igor Matovič navrhol odvolanie šéfa Štátnych hmotných rezerv kvôli predraženým nákupom a nepohotovej reakcii. „Keď chceme tento boj vyhrať, potrebujeme masívnym spôsobom testovať,“ povedal ešte na začiatku včerajšej tlačovky premiér a kritizoval pri tom bývalú vládu, pretože podľa neho veľmi neskoro reagovala na udalosti v krajine. 

Šéf OĽaNO komentoval aj bratislavskú firmu Lacorp, s ktorou Štátne hmotné rezervy uzavreli dve zmluvy na dohromady 35 miliónov eur. Spomenul aj to, že firma mala v minulosti obrat len pár desiatok tisíc eur.

Igor Matovič tvrdí, že nikto mu za celý deň nedal odpoveď na to, ako na túto firmu prišli. Myslí si, že mu boli zatajené zápisnice, ktoré si musel pýtať dodatočne. Keď si ich potom prečítal, pochopil prečo. Bolo v nich napísané, že odborníci neodporúčajú uzavrieť nevýhodnú zmluvu s Lacorp, šéf SŠHR zmluvu aj napriek tomu podpísal. 

Premiér tvrdí, že rýchlotesty, ktoré Kičura objednal, vôbec nepotrebujeme. Objednali ich 200-tisíc kusov za 6 miliónov eur. Pôvodne Kajetán Kičura tvrdil, že má ísť o 200-tisíc krabíc, v ktorých je po 20 kusov. Podľa predsedu vlády ide o vážne zlyhanie a chce, aby Kičura niesol za podpisy nevýhodných zmlúv aj trestnoprávnu zodpovednosť. Premiér dodal, že v horizonte týždňa dokážeme zásobovať nemocnice.  

18:35 – Na Slovensku pribudlo v nedeľu potvrdených 7 prípadov nákazy novým koronavírusom, testovalo sa 242 vzoriek. Celkovo tak je potvrdených 185 prípadov. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí počas tlačovej besedy v súvislosti s podozrivým postupom Správy štátnych hmotných rezerv SR za predošlej vlády. 

18:30 – Premiér Igor Matovič otvoril tlačovú besedu, na ktorej informuje o zisteniach, ktoré počas dnešného dňa v súvislosti s postupom Správy štátnych hmotných rezerv SR za bývalej vlády premiéra Pellegriniho nadobudol.

18:27 – Taliansko má viac ako 5-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, 651 ľudí chorobe podľahlo. Ide tak o pokles oproti včerajšiemu rekordnému dňu, kedy sa počet obetí priblížil k 800. Ďalších 952 ľudí sa uzdravilo. Zajtra Taliansko prekoná hranicu 60-tisíc nakazených, dnes ich má 59 138.

Odporúčané
V Taliansku klesol počet obetí, ochoreniu COVID-19 za 24 hodín podľahlo 651 ľudí, skoro 1000 sa vyliečilo V Taliansku klesol počet obetí, ochoreniu COVID-19 za 24 hodín podľahlo 651 ľudí, skoro 1000 sa vyliečilo 22. marca 2020, 18:20

18:17 – Liga proti rakovine pre koronavírus odkladá Deň narcisov. Každoročná finančná zbierka na pomoc onkologickým pacientom sa tento rok odkladá na neurčito. Liga proti rakovine (LPR), ktorá zbierku organizuje, tak rozhodla z dôvodu aktuálnej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu.

„Odklad 24. ročníka zbierky predstavuje stratu 70 percent finančných zdrojov príjmov určených na pomoc onkologickým pacientom,“ uviedla PR manažérka LPR Petra Benczyová. Tvrdí, že na Deň narcisov tím LPR pripravoval pol roka, pripravených je 15.000 pripravených dobrovoľníkov a 750 čakajúcich spoluorganizátorov, avšak je dôležité zabrániť možnému ohrozeniu zdravia dobrovoľníkov i prispievajúcej verejnosti. (tasr)

18:05 – Grécko prijala pre koronavírus nové bezpečnostné opatrenia a zavádza celoštátnu karanténu. Počet úmrtí na COVID-19 je 15, počet nakazených stúpol za posledný deň o 94 na 624. (ekathimerini)

17:44 – Súkromné slovenské laboratórium Alpha medical má aktuálne k dispozícii skoro 2000 kompletných setov na testovanie koronavírusu. Ďalšie testy objednáva na rozdiel od štátu priebežne. „Väčšia časť kapacity vie byť okamžite k dispozícii štátu, časť sa môže využiť pre preventívne testovanie. Kapacity sú priebežne dopĺňané,“ tvrdí spoločnosť.

Generálny riaditeľ Alpha medical Peter Lednický tvrdí, že je spoločnosť pripravená testovať až 350 vzoriek denne, ak to bude nevyhnutné. Zatiaľ majú  súkromné laboratória zákaz testovať.„Mám dobrú správu aj pre pána ministra Krajčího a pre celé Slovensko, že máme aj potrebné materiálne vybavenie a zabezpečujeme ďalšiu dodávku,“ odkázal Lednický. 

Odporúčané
Súkromné slovenské laboratórium Alpha medical má skoro 2000 profesionálnych testov, ďalšie priebežne dopĺňa. Ponúka ich štátu Súkromné slovenské laboratórium Alpha medical má skoro 2000 profesionálnych testov, ďalšie priebežne dopĺňa. Ponúka ich štátu 22. marca 2020, 15:15

17:25 – Obyvatelia Košíc budú môcť odovzdať ochranné rúška na tvár, ktoré sami vyrobili, do 22 nových veľkokapacitných kontajnerov. Do mestských častí ich po dohode s mestom v pondelok (23. 3.) umiestni spoločnosť Kosit. Rúška budú bezplatne distribuované Košičanom, ktorí o ne tento týždeň prejavili záujem. Informoval o tom v nedeľu košický magistrát. (tasr)

17:18 – Lekár z nemocnice v bratislavskom Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu. Podľa dostupných informácií je nakazeným aj jeho kolega – rovnako lekár, ktorý už má pozitívny test na COVID-19. V súčasnosti je zatvorená celá gynekológia. 

Odporúčané
Lekár z nemocnice v Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu, nakazil kolegu koronavírusom,  museli zatvoriť celé oddelenie Lekár z nemocnice v Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu, nakazil kolegu koronavírusom, museli zatvoriť celé oddelenie 22. marca 2020, 17:10

16:54 – Peter Pellegrini uvoľnil v čase koronavírusovej krízy 435-tisíc eur na kultúru a opravu budov z premiérskej rezervy. Namiesto zdravotníkov podporil sympózium dirigentov a rekonštrukciu kultúrnych domov.

Odporúčané
Peter Pellegrini uvoľnil v čase koronavírusovej krízy 435-tisíc eur na kultúru a opravu budov z premiérskej rezervy Peter Pellegrini uvoľnil v čase koronavírusovej krízy 435-tisíc eur na kultúru a opravu budov z premiérskej rezervy 22. marca 2020, 16:35

16:36 – Obyvatelia Indie dnes vyšli na svoje balkóny a podobne ako Slováci v piatok tlieskali, búšili do kovových nádob a vyzváňali zvoncami, aby poďakovali zdravotníkom bojujúcich so šíriacim sa koronavírusom za odvedenú prácu a rovnako ich povzbudili, aby to zvládali naďalej.  (bbc)

16:15 – Reťazec Tesco od pondelka zmení otváracie hodiny vo všetkých svojich predajniach na území Slovenska. Hypermarkety a čerpacie stanice budú otvorené od 7:00 do 21:00, v menších predajniach, supermarketoch či Tesco Express, budeš môcť nakupovať od 7:00 do 20:00 (denník n)

15:55 – V Holandsku sa za posledných 24 hodín zvýšil počet ľudí, ktorí majú koronavírusom, o 573 (takmer 16 percent) na 4 204. Miestne úrady hlásia ďalších 43 mŕtvych, vláda vyzvala občanov, aby zostali doma. Celkovo v krajine zomrelo 179 ľudí. (rivm)

15:47 – Pápež František oznámil, že tento týždeň udelí mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi (apoštolské požehnanie pre talianske mesto Rím a celý svet), ktoré sa tradične udeľuje iba v čase Vianoc a Veľkej noci. 

15:17 – Na Facebooku sa šíri hoax, že vojenské vrtuľníky budú „striekať pesticídy proti vírusu koruny“. Je však napísaný s gramatickými chybami. O jeho nepravosti už informovala aj polícia Slovenskej republiky.

„Celý zdieľaný status je nezmysel. Žiadna podobná akcia sa nekoná. Žiadny liek proti koronavírusu neexistuje, resp. nie je verejne dostupný, vedci na ňom pracujú v laboratóriách,“ tvrdia muži zákona na sociálnej sieti.

14:54 – Ján Koleník a Táňa Pauhofová sa stali tvárami kampane Pomôž susedovi, ktorá učí Slovákov, ako môžu pomôcť ohrozeným skupinám. V spolupráci s televíziou JOJ predstavujú slovenskú adaptáciu spotu, v ktorom vysvetľujú, ako môže každý z nás pomôcť tým, ktorí to dnes potrebujú najviac.

Pandémia koronavírusu totiž ohrozuje hlavne seniorov a ľudí, ktorí už majú iné diagnózy. Mali by sme byť preto schopní prejaviť spolupratričnosť a zaslúžiť sa o to, aby práve títo ľudia mohli zostať doma. 

14:39 – Známy írsky reťazec s oblečením Primark očakáva, že vo Veľkej Británii kvôli stále šíriacemu sa novému koronavírusu zatvorí až 189 predajní. Po tovare totiž klesá dopyt. (bbc)

14:19 – V karanténe sú aj popradskí saleziáni, koronavírusom sa nakazil rehoľný kňaz. 54-ročný muž mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Po niekoľkodňovej návšteve v Česku sa do Popradu vrátil 9. marca, 15. marca mu stúpala teplota.

Predstavený komunity ho po opakovanej konzultácii s popradskou nemocnicou odviezol v utorok 17. marca ráno na test do prešovskej fakultnej nemocnice. Keďže zdravotný stav dotyčného nevyžadoval hospitalizáciu, vrátil sa do domácej karantény.

V Poprade a okolí boli následne identifikované aj osoby, ktoré sa so saleziánom stretli po jeho návrate z Čiech. Všetky sú v preventívnej domácej karanténe, informovala KBS. (tasr)

14:13 –Počet nakazených prípadov novým koronavírusom v Európe, ktoré sú oficiálne potvrdené, už prekročil 150-tisíc. Najviac postihnutou krajinou zostáva stále Taliansko, kde je infikovaných ľudí viac ako 53-tisíc. Ochoreniu podľahlo na našom kontinente konkrétne 7 802 osôb. (afp)

13:55 – Premiér Matovič v relácii Na telo povedal, že ak to bude nutné, aj on sám osobne pôjde požiadať čínskeho prezidenta o pomoc v boji s koronavírusom prostredníctvom poskytnutia testerov či zdravotníckeho personálu.

 13:48 – Sulík na Markíze povedal, že v prvom rade testovať a merať teplotu. „Všetci zamestnanci musia mať rúško, rukavice, na každom rohu musí byč dezinfekčný prostriedok. Toto, keď sa bude dôsledne robiť, tak si nemyslím, že musíme odstaviť ihneď celé fabriky,” tvrdí nový minister hospodárstva.

„Keď sa nenaštartuje talianska, nemecká, rakúska ekonomika, my tu môžeme byť pripravení na výrobu, koľko chceme, nebudeme to mať komu predávať,” doplnil Žiga.

13:35 – Nový minister hospodárstva Richard Sulík uviedol v relácii Na telo, že naša ekonomika skončí tento rok v prudkej recesii. „Ja tak odhadujem prepad 5 až 10 percent,“ skonštatoval predseda SaS.

13:29 – Nemci organizujú hromadné korona-párty, polícia si nevie rady. Hrozí zákazom vychádzania. Robia tak aj preto, lebo krajina už vydala nariadenie zatvoriť všetky prevádzky, v ktorých by sa potenciálne mohli stretávať ľudia a zároveň nie sú nevyhnutné pre obyvateľov.

Odporúčané
Nemci organizujú hromadné korona-párty, polícia si nevie rady. Hrozí zákazom vychádzania Nemci organizujú hromadné korona-párty, polícia si nevie rady. Hrozí zákazom vychádzania 22. marca 2020, 11:59

13:15 – Nie je jasné, či sa v najbližších dvoch týždňoch otvoria aj iné obchodné zariadenia, ako potraviny, drogérie a lekárne. Podľa slov nového ministra hospodárstva Richarda Sulíka v diskusnej relácii Na telo na TV Markíza o tom nebude rozhodovať len vláda, ale aj odborníci a infektológovia. V štúdiu je tiež končiaci minister hospodárstva Peter Žiga.

12:58 – Bližšie informácie k včera potvrdeným novým 41 prípadom:

- muž, Revúca, cestovateľská anamnéza ČR
- žena, ÚNV Ružomberok, cestovateľská anamnéza ČR
- žena, ÚNV Ružomberok,
- muž, karanténa Gabčíkovo, Nové Zámky, cestovateľská anamnéza Rakúsko
- žena, FN Nitra, Golianovo
- žena, FN Nitra, Kočovce-Rakoľuby
- žena, FN Trnava, Senica
- muž, FN Trnava, Suchá nad Parnou, ČR
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Vysoká pri Morave, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Veľký Krtíš, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- žena, Bratislava-Kramáre, Veľký Meder,kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Pezinok, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Ohrady, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Dolná Strehová
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- žena, Bratislava-Kramáre, Hrabovka, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Dunajská Streda
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
- muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, Bratislava-Kramáre, Bratislava, kontakt s COVID-19
- žena, FNsP Prešov
- muž, FNsP Prešov, cestovateľská anamnéza-Taliansko
- muž, FNsP Prešov, cestovateľská anamnéza-Taliansko
- žena, Michalovce
- muž, drive-in RÚVZ KE cestovateľská anamnéza 

12:50 – Igor Matovič v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS kritizuje predošlú vládu, že „v štátnej pokladnici po nich nezostalo absolútne nič“. Čerpať financie v boji proti šíriacej sa pandémii bude nová vláda z eurofondov, tvrdí premiér.

12:45 – Premiér Igor Matovič chce viac testovať ľudí na ochorenie COVID-19. Podotkol však, že testov má Slovensko málo. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Nevylúčil, že vláda prijme ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zdôraznil, že opatrenia by mali byť všade na Slovensku rovnaké.

Odporúčané
Koľko Slovákov sa nakazí, kedy skončia opatrenia a ako bude vyzerať boj s koronavírusom potom. Pýtali sme sa experta (Rozhovor) Koľko Slovákov sa nakazí, kedy skončia opatrenia a ako bude vyzerať boj s koronavírusom potom. Pýtali sme sa experta (Rozhovor) 22. marca 2020, 9:27

„Počet nakazených je výrazne vyšší, preto musíme prijať opatrenia, aby sme sa všetci navzájom chránili,“ povedal premiér s tým, že treba ľudí viac testovať, aby sa poznal skutočný stav nakazených na Slovensku. Poznamenal, že Slovensko nemá k dispozícii dostatok testov. (tasr)

12:32 – Spoločnosť Adeli Medical Center v Piešťanoch ponúka vláde SR a krízovému štábu svoje priestorové a odborné kapacity zdravotníckeho a rehabilitačného centra. Tie by mohli byť v prípade potreby využité na starostlivosť o pacientov, ľudí v karanténe, pre zdravotníkov či ďalších ľudí v súvislosti s kulmináciou pandémie nového koronavírusu. (tasr)

12:19 – „Čelíme veľkej výzve. Bezpečnostné opatrenia sme však prijali pomerne skoro, čo nám v budúcnosti môže pomôcť. Apelujem na disciplínu každého z nás, aby sme sa vyhýbali kontaktu s inými a zostávali doma. Bude to veľký nápor na psychické zdravie nás všetkých. Neupadajme. Verím, že to zvládneme, ak budeme všetci dodržiavať bezpečnostné opatrenia,“ prihovorila sa občanom SR prezidentka v relácii O 5 minút 12.

12:11 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS uviedla, že aj napriek tomu, že jej právomoci sú limitované, je k dispozícii pomôcť v súvislosti s narastajúcou pandémiou využiť svoje kontakty lídrov iných európskych krajín. Prezidentka je na linke, v štúdiu sa nachádzajú premiér Igor Matovič a aj predseda parlamentu Boris Kollár.

12:04 – Slovensko zatiaľ neobjednalo spoľahlivé testy na koronavírus, podľa štátnych rezerv neboli v ponuke. Minister zdravotníctva Krajčí včera informoval, že máme posledných 3 000 súprav. (denník n)

11:53 – Tlačový brífing zorganizoval aj Kajetán Kičura. Potvrdil slová Igora Matoviča o tom, že Správa štátnych hmotných rezerv nemá žiadne zásoby ochranných zdravotných pomôcok. Podľa jeho slov určite posledné nákupy určite nie sú predražené. Stojí si za tým, že podpisy zmluv prebiehali v súlade so zákonom.

„V stredu majú pristáť dve lietadlá a v piatok má pristáť jedno lietadlo,“ komentuje Kičura s tým, že príde 105 ton tovaru, nevedel však špecifikovať, aké ochranné pomôcky presne prídu. Tvrdí, že v objednávke je aj 200-tisíc balení rýchlotestov, v každom je 20 testov. Opäť nie je zrejmé, o akej kvalite testov hovorí. 

11:38 – V Iráne potvrdili ďalších 129 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet usmrtení v súvislosti s pandémiou je 1 685 a počet nakazených je viac ako 21 600.

11:17 – Začala sa tlačová konferencia nového predsedu vlády SR Igora Matoviča po stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR, na ktorom sa informoval, ako SŠHR SR postupovala pri zabezpečení ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov.

Igor Matovič na tlačovke uviedol, že chce preveriť, prečo predchádzajúca vláda Petra Pellegriniho spoločne so SŠHR SR uzatvárali zmluvy s podozrivými firmami ohľadom nákupu ochranných prostriedkov proti COVID-19. Premiér tvrdí, že ak sa po preverení zistí pochybenie, bude trvať na odvolaní riaditeľa SŠHR SR Kajetána Kičuru.

Matovič tiež kritizoval predchádzajúcu vládu, že situáciu ohľadom koronavírusu začala riešiť príliš neskoro. Prvýkrát na Slovensku zasadal krízový štáb vraj až 27. februára aj napriek tomu, že v Európe bola nákaza COVID-19 potvrdená už o mesiac skôr. Podľa Matoviča začala predošlá vláda riešiť koronavírus až po tom, čo sa pre moratórium už nemohli venovať svojej predvolebnej kampani.

Premiér na tlačovke v krátkosti vymenoval aj to, čo všetko „majú“ rezervy na sklade: 0 kusov jednorazových ochranných oblekov, 0 kusov ochranných návlekov na topánky, 0 kusov okuliarov, 0 kusov respirátorov FFP3 aj FFP2. „To, čo nám zanecháva vláda Petra Pellegriniho, je prázdny sklad štátnych hmotných rezerv,“ skonštatoval nový premiér Matovič.

11:09 – Premiér Igor Matovič na Facebooku informuje zo stretnutia v Správe štátnych hmotných rezerv SR. „Od rána sme s ministrom financií v Správe štátnych hmotných rezerv. V inštitúcii, ktorá mala za úlohu zabezpečiť ochranné osobné prostriedky pre zdravotné sestry, lekárov, policajtov… a nie sú.“

11:05 – Úrad pre verejné obstarávanie preveruje zákazky vyhlásené Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie mimoriadnej situácie týkajúcej sa ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom. (tasr)

10:57 – Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) plánuje počas svojich prvých dní na poste šéfa rezortu zvolať krízový štáb online, rovnako bude riešiť aj termíny maturít, prijímacích skúšok či zápisov na školy na základe odporúčania ústredného krízového štábu. Ako uviedol pre TASR, v týchto dňoch vzniká v spolupráci s viacerými organizáciami v školstve portál, ktorý bude určený pre rodičov, zriaďovateľov a školy, týkajúci sa výučby v tomto čase. (tasr)

10:49 – Talianska nemocnica v meste Bergamo, ktoré koronavírus zasiahol pravdepodobne najviac na celom svete, zverejnila video, ktoré ukazuje krutú realitu. V súčasnosti už pacientov hospitalizujú aj na chodbách, zamestnanci sú nútení robiť rýchlejšie kroky, ako zvyčajne a aj napriek tomu je takmer nemožné zachrániť každého, kto by mal za normálnych okolností šancu.

Odporúčané
Hrozné zábery na nevládnych pacientov. Takto to vyzerá v talianskej nemocnici počas pandémie koronavírusu Hrozné zábery na nevládnych pacientov. Takto to vyzerá v talianskej nemocnici počas pandémie koronavírusu 22. marca 2020, 10:15

10:44 – Slováci okrem ochranných prostriedkov cez internet viac nakupujú chladničky, mrazničky a práčky. Väčšina internetových obchodov podľa riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektronický obchod Jozefa Dvorského momentálne registruje zvýšený záujem o nákup online.  (denník n)

10:28 – Asociácia záchrannej zdravotnej služby (AZZS) tvrdí, že ak v najbližších dňoch nedôjde k oprave financovania záchraniek, prevádzka urgentnej neodkladnej prednemocničnej starostlivosti, čiže záchraniek, bude nezvratne kolabovať a stane sa nefunkčnou. Prezident AZZS Matej Polák poukázal na to, že o tento krok záchranná zdravotná služba dlhodobo žiada. Tiež, že táto oprava už bola odsúhlasená slovenskou vládou aj ústredným krízovým štábom. Situáciu záchranárom komplikuje nový koronavírus.


„Záchranky na Slovensku pracujú vo vypätých podmienkach už niekoľko mesiacov, už aj pred nástupom epidémie ochorenia COVID-19. Obrovský nápor súvisiaci s aktuálnou epidemickou situáciou však môže ešte urýchliť kolaps záchrannej zdravotnej služby,“ komentoval Polák s dôvetkom, že v dôsledku chýb z minulosti takmer jedna pätina posádok záchraniek nedostáva v súčasnosti zaplatené za vykonané zásahy. (tasr)

10:18 – Jeden a štvrť miliardy občanov Indie bolo vyzvaných, aby po dobu 14-hodín nevychádzali z domu. V krajine totiž platí zákaz vychádzania. Ide však len o testovaciu fázu, aby vláda posúdila schopnosť krajiny bojovať s pandémiou koronavírusu, tvrdí premiér Narendra Modi. Zákaz vychádzania platí v Indii dnes od 7:00 do 21:00 miestneho času. (bbc)

10:05 – Dve najväčšie austrálske mestá – Sydney a Melbourne na najbližších 48 hodín zastavia služby, ktoré pre občanov nie sú nevyhnutné. Toto opatrenie mestá zaviedli v súvislosti s prudkým nárastom nakazených na nový koronavírus. Počet prípadov vzrástol na 1 315. (bbc)

9:51 – Rúška začal šiť aj 83-ročný dôchodca Imrich Somogyi z Bratislavského kraja. Oprášil šijací stroj, ktorý našiel pred rokmi v priekope a začal šiť. Nápad šiť rúška vzišiel od jeho dcéry Alžbety, ktorá neúspešne zháňala rúška pre svoju rodinu, aby ju ochránila pred novým koronavírusom.

Pán Somogyi, ktorý dlhé roky pracoval ako vodič, sa na šijacom stroji naučil šiť sám. „Pracoval až do veku 72 rokov, a to v štátnych lesoch, kde zvážal drevo. V šití teda vôbec nemal prax. Naučil sa na ňom šiť, i keď je bez troch prstov na pravej ruke. Našťastie, že staré stroje sú kovové a vie si pomôcť magnetmi. Takto sa šitie stalo pre neho koníčkom počas zimných mesiacov,“ priblížila pre TASR Alžbeta. (tasr)

9:44 – Krvná skupina môže ovplyvniť mieru nebezpečenstva pri nákaze koronavírusom, tvrdia vedci. Odborníci analyzovali vzorky krvi približne 2200 nakazených COVID-19, z čoho vyplynulo, že jedna krvná skupina je náchylnejšia, aby sa nakazila. Podiel pacientov s krvnou skupinou A má byť podstatne vyšší, ako tých, ktorí majú inú krvnú skupinu.

Z analýzy vyplýva, že vo Wu-Chane má krvnú skupinu A asi 32,16 % obyvateľov, krvnú skupinu B asi 24,9 % obyvateľov, krvnú skupinu AB asi 9,10 % obyvateľov a asi 33,84 % obyvateľov má krvnú skupinu 0. Podľa štatistík sa nakazilo 37,75 % ľudí s krvnou skupinou A, 26,42 % s krvnou skupinou B, 10,03 % s krvnou skupinou AB a 25,8 % s krvnou skupinou 0. 

9:36 – Zuzana Plačková ohrozovala pacientov na detskej onkológii. Chcela sa zviditeľniť, kritizuje ju Národný ústav detských chorôb, podľa ktorého si chcela napraviť reputáciu po negatívnom článku o tom, že chce zarábať na rúškach v časoch pandémie.

Odporúčané
Aktualizované: Plačková ohrozovala pacientov na onkológii. Chcela sa zviditeľniť, kritizuje ju Národný ústav detských chorôb Aktualizované: Plačková ohrozovala pacientov na onkológii. Chcela sa zviditeľniť, kritizuje ju Národný ústav detských chorôb 22. marca 2020, 9:29

„Známa celebrita v snahe očistiť svoje meno po negatívnom článku v jednom denníku, doslova zneužila choré onkologické deti a žiaľ sčasti aj našich zamestnancov,“ tvrdí NÚDCH na sociálnej sieti.  

9:22 –  Od dnes večera platí na území Rumunská zákaz vstupu väčšine cudzincom. Tamojšia vláda tiež sprísnila obmedzenia pohybu občanov, aby tak spomalili šírenie nákazy nového koronavírusu. (romania insider)

9:07 – Poslanec strany Sloboda a Solidarita Marián Viskupič zverejnil na svojom Facebooku 42 opatrení novej vlády na boj s koronavírusom, pričom upozorňuje, že ide zatiaľ o pracovnú – nie konečnú podobu. Chcú komerčné testovanie či zrušenie odvodov na 3 mesiace.

Odporúčané
Toto je 42 opatrení novej vlády na boj s koronavírusom: Chcú komerčné testovanie aj zrušenie odvodov na 3 mesiace Toto je 42 opatrení novej vlády na boj s koronavírusom: Chcú komerčné testovanie aj zrušenie odvodov na 3 mesiace 22. marca 2020, 7:16

„Je to náš návrh a teda sa môže počas rokovaní s partnermi meniť. Vláda ale bude musieť o nich rokovať čo najskôr a potom pôjdu na schválenie do parlamentu - samozrejme skráteným legislatívnym konaním,“ píše na sociálnej sieti. 

8:55 – Tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča po stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR sa uskutoční v nedeľu 22. marca o 11:00 pred budovou SŠHR SR na Pražskej ulici 29 v Bratislave - Starom Meste. (tasr)

8:43 – Česká pornoherečka Daisy Lee predáva rúška za 11 €. Ľudia reagujú, že ide o obrovský hyenizmus. „Dopredu hovorím, že ma nezajímajú reči od haters. Nikomu tieto rúška nenútim.  Uvedomte si, že to stojí peniaze a čas ako mňa, tak aj slečnu, čo to šije. Keď je možnosť, tak prečo ju nevyužiť,“ napísala.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DAISY LEE (@oficial_daisylee),

8:31  Posledné informácie zo včera si môžeš vypočuť v našom dennom mimoriadnom podcaste  KORONA UPDATE, v ktorom sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Odporúčané
KORONA UPDATE: Na Slovensku dnes pribudlo najviac nakazených koronavírusom. V domácej karanténe je na svete už miliarda ľudí KORONA UPDATE: Na Slovensku dnes pribudlo najviac nakazených koronavírusom. V domácej karanténe je na svete už miliarda ľudí 21. marca 2020, 20:58

8:00 –  Nový premiér Igor Matovič sa dnes o ôsmej stretáva s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR, Kajetánom Kičurom, aby sa informoval, ako postupovala pri zabezpečení ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov. (tasr)

Späť
Zdieľať
Diskusia