Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2020, 11:30
Čas čítania 5:55
Tímea Krauszová

Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Traja slovenskí psychológovia radia, ako pracovať z domu a nezblázniť sa pritom.

Rovnako ako mnohí z vás aj celá redakcia Refreshera je v dobrovoľnej izolácii. Pracujeme z domu, podcasty a videá nahrávame v menšom počte a už po niekoľkých dňoch sme zistili, že to nie je med lízať. Ak si sa ocitol v podobnej situácii, zatvorili ti školu alebo ti „naordinovali“ povinný home office, pravdepodobne zápasíš nielen s obavami pred ochorením, ale aj s úlohami, ktoré musíš urobiť.

Mal by si očakávať, že v časoch krízy je pre ľudí prirodzené reagovať úzkosťou. „Úzkostné reakcie zahŕňajú problémy so spánkom, ťažkosti so sústredením sa, pocit nebezpečenstva, hnev,“ vysvetlil predseda komisie Americkej psychologickej asociácie Joshua Morganstein. 

„Obviňujeme iných. Pociťujeme túžbu vzdialiť sa od ostatných. Môže to viesť k nadmernej konzumácii tabakových a alkoholických výrobkov,“ pokračuje vo vymenúvaní výziev, ktorým dnes čelí veľké množstvo ľudí na svete. Jedným z najbežnejších výsledkov života v úzkosti je nerovnováha medzi voľným časom a prácou. Hrozí vyhorenie, prepracovanie a zanedbávanie iných dôležitých činností.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Traja slovenskí psychológovia nám preto poskytli niekoľko užitočných rád, ktoré ti pomôžu vytrvať, nestratiť motiváciu do práce či štúdia a najmä sa z toho všetkého nezblázniť.

Jednoduché veci, ktoré ti pomôžu udržať pozornosť

„Vyvetrajte si,“ znela prekvapivo jednoduchá rada psychológa Michala Matloňa, keď sme sa ho opýtali na prácu z domu. Podľa jeho slov nedostatok čerstvého vzduchu spôsobuje únavu, bolesti hlavy a ak máš v miestnosti dlhodobo príliš vysokú koncentráciu CO2, bude to mať negatívny vplyv na tvoje zdravie. Preto ak máš niekedy pocit, že sa ti nedarí sústrediť na prácu, otvor aspoň na niekoľko minút okno.

Dôležitá je aj ergonómia, predovšetkým, ak pracuješ s počítačom. Matloň odporúča vytvoriť si svoj vlastný pracovný kútik, s počítačom, monitorom, klávesnicou a myškou. Najlepšie na mieste, kde je dostatok denného svetla.

Odborníci sa tiež zhodujú, že prestávky sú kľúčové. Ak sme dlho doma, máme tendenciu nechať sa zahltiť, ostať dlho bez pohybu za počítačom či pred televíziou. Podobne ako v škole či práci, ani doma nemáme zabúdať na prestávky.

Vec, na ktorú snáď pri práci z domu nezabudneš, je kvalitný spánok. „Čokoľvek pod sedem kvalitných hodín je pre väčšinu ľudí nezdravé,“ upozorňuje Matloň. „Optimálnych je osem hodín v noci a ďalších 30-60 minút po obede.“

Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať
Zdroj: Unsplash / Roberto Nickson

Ak doma nie si sám, požiadaj ostatných o rešpekt

Všetko je o komunikácii, vraví psychologička Daniela Pikulová. „V takýchto prípadoch je nevyhnutné sa o tom otvorene porozprávať. Treba si navzájom vysvetliť, čo potrebujeme a vyjsť si navzájom v ústrety.“ Podľa nej sa v 90 % prípadov riešenie nájsť dá. Toto je však extrémna situácia a na výber až tak so spolubývajúcimi či rodinou nemáš.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82236 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo vieš ešte dnes urobiť a bude sa ti vďaka tomu lepšie z domu pracovať alebo študovať
  • Ako komunikovať s rodičmi alebo spolubývajúcimi, keď sa doma potrebuješ sústrediť
  • Prečo je možné, že teraz pociťuješ viac stresu z povinností ako predtým a čo s tým môžeš urobiť
Domov
Zdieľať
Diskusia