Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. marca 2020, 10:35
Čas čítania 9:08
Viktor Kniš

Záznam: Na Slovensku testovali 590 vzoriek, počet nakazených stále nestúpol nad 7

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s nákazou novým typom vírusu sledujeme naživo.

Od pondelka je 7 oficiálne nakazených koronavírusom na Slovensku.

• Vláda od dnešného dňa zakázala všetky verejné podujatia 

• Na Slovensku zatiaľ neplatí celoplošné pozastavenie výučby, v Česku na neurčito zatvárajú základné, stredné a vysoké školy

• ODOMYKÁME články o koronavíruse: 15 dôležitých otázok a odpovedí, ako nešíriť paniku, najdôležitejšie výrazy

20:00 – Ukončujeme sledovanie dianie v súvislosti s kornavírusom na Slovensku, pokračovať budeme v stredu.

19:55 – V Česku je už 61 nakazených, ráno ich bolo 40. 

19:45 – ODOMYKÁME: 15 otázok ohľadom koronavírusu, na ktoré potrebuješ poznať odpoveď

19:30Taliansky lekár: Je to ako v čase vojny. Rozhodujeme na základe veku a zdravotného stavu. Nemocnice sú podľa neho maximálne preťažené, lekári unavení a všetkým pacientom už pomôcť nedokážu. „Je rozhodované na základe veku a zdravotného stavu. Ako v čase vojny. Nehovorím to ja, ale návody, ktoré sme si naštudovali,“ hovorí. 

Na špeciálne lôžka sú prijímaní iba pacienti, u ktorých sa už rozvinul zápal pľúc (pneumónia) a trpia zlyhaním dýchacieho systému. Ostatní su ponechaní v domácej karanténe. 

Pacienti v horšom stave musia byť napojený na umelé dýchanie, no Salaroli hovorí, že v pri osobách medzi 80. až 95. rokom života to už ani nerobia: „Ak má zlyhanie viac než troch životných orgánov, znamená to, že má 100 % úmrtnosť.“ 

19:10– Dnes v Taliansku prvý raz klesol počet infikovaných ľudí (nových prípadov v porovnaní s uplynulým dňom) o 34,51% (infosecurity)

18:50 –Taliansko hlási najvyšší nárast obetí koronavírusu v priebehu jedného dňa. Za posledných 24 hodín vírusu podľahlo ďalších 168 ľudí a krajina tak eviduje už 631 obetí (dennik n).

Čo sa týka počtu potvrdených prípadov infekcie, od pondelka toto číslo vzrástlo o tisíc. Aktuálne je v Taliansku presne 10 149 nakazených ľudí. Oznámili miestne úrady civilnej ochrany po tom, čo celé územie krajiny išlo v pondelok večer do karantény. Bezprecedentné rozhodnutie urobil premiér Giuseppe Conte.

Odporúčané
V Taliansku za posledných 24 hodín pribudlo najviac obetí koronavírusu. Za jeden deň zomrelo až 168 ľudí V Taliansku za posledných 24 hodín pribudlo najviac obetí koronavírusu. Za jeden deň zomrelo až 168 ľudí 10. marca 2020, 18:59

18:30 – Dolnokubínska samospráva vydala v utorok plošný zákaz organizovať hromadné športové, kultúrne a spoločenské podujatia v meste. Okrem toho do 24. marca uzatvára zimný i letný štadión a aj akvapark. Dôvodom je ochrana obyvateľov v súvislosti s možnou hrozbou nákazy novým koronavírusom. Po utorkovom zasadnutí krízového štábu mesta o tom TASR informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

„Prevencia proti šíreniu koronavírusu je momentálne na prvom mieste. Aj preto sme sa rozhodli prijať v našom meste opatrenia, ktoré majú viesť k ochrane zdravia našich obyvateľov. To, čo aktuálne môžeme urobiť, je pokúsiť sa eliminovať a znížiť možnosť rýchleho rozširovania koronavírusu. Neustále monitorujeme situáciu a sme pripravení prijať opatrenia v súlade s odporúčaniami a nariadeniami kompetentných štátnych úradov,“ ubezpečil primátor Ján Prílepok.

18:20 – Prežili by Grape či Pohoda, keby museli zrušiť ročník kvôli koronavírusu? Opýtali sme sa organizátorov.

Odporúčané
Prežili by Grape či Pohoda, keby museli zrušiť ročník kvôli koronavírusu? Opýtali sme sa organizátorov Prežili by Grape či Pohoda, keby museli zrušiť ročník kvôli koronavírusu? Opýtali sme sa organizátorov 10. marca 2020, 18:13

18:05 – Pravoslávna cirkev bude na Slovensku naďalej vykonávať bohoslužby „vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha“. Svojim veriacim pripomína cirkev nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb. Informoval o tom tajomník tlačového odboru Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Peter Soroka.


Podľa Soroku je prijímanie obojakým spôsobom bezpečné a nevidia dôvod ho nateraz meniť. Veriaci budú mať tak k dispozícii pravoslávne chrámy aj počas opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. (tasr)

17:55 – ČSOB Bratislava Marathon presunuli organizátori z 4. a 5. apríla na 5. a 6. septembra. 

17:30 – Jeden z laboratórnych diagnostikov v dvoch zdravotníckych zariadeniach v Bratislave zverejňuje dôležité informácie k šíreniu koronavírusu od odborníčky. 

„Začína byť čoraz tažšie rozlíšiť prínosné informácie, ktoré nám všetkým umožnia v zdraví a pokoji prekonať súčasnú epidemiologickú situáciu. Výrazne to znižuje kvalitu práce zdravotníckych pracovníkov, keďže spätná väzba od pacientov je iracionálna, vystrašená a zmätočná, a v konečnom dôsledku nebezpečná hlavne pre rizikové skupiny,“ píše v príspevku.

17:15 – Mesto Žilina zatiaľ v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku neuzavrie materské školy, základné školy a školské zariadenia. Primátor Žiliny Peter Fiabáne o tom informoval na sociálnej sieti.


„Riadime sa dôsledne pokynmi hlavného hygienika aj ústredného krízového štábu a krízového štábu Okresného úradu v Žiline. Ten zatiaľ neodporučil uzavrieť školské zariadenia. Rešpektujeme toto odporúčanie s tým, že pri akejkoľvek zmene situácie sme pripravení okamžite reagovať,“ povedal žilinský primátor.

17:00 – Známa influencerka v boji proti koronavírusu vyzbierala už viac ako 3 milióny eur. Sama prispela 100-tisíc. 

Jedna z najznámejších svetových módnych blogeriek a talianska influencerka Chiara Ferragni spoločne so svojím manželom a známym raperom Fedezom vytvorili zbierku v boji proti aktuálnej svetovej kríze zapríčinenej koronavírusom. Pár sám prispel finančnou čiastkou 100 000 €

 Ako informuje portál WWD, zbierka má predovšetkým dopomôcť k vybudovaniu nových lôžok na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v milánskej nemocnici San Raffaele.

Odporúčané
Známa influencerka v boji proti koronavírusu vyzbierala už viac ako 3 milióny eur. Sama prispela 100-tisíc Známa influencerka v boji proti koronavírusu vyzbierala už viac ako 3 milióny eur. Sama prispela 100-tisíc 10. marca 2020, 17:03

16:50 – Všetky nás to odj**alo: MMA bojovníci reagujú na presunutý turnaj Oktagon 16, obetovali veľa peňazí a síl.

16:30 – Na pohreboch sa môžu zúčastniť od stredy do 23. marca výlučne iba blízke osoby. Informoval o tom riaditeľ Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy Boris Šramko. Pre ostatných smútočných hostí odporúča Marianum využiť možnosť zaslania kvetín a zúčastniť sa aspoň takým spôsobom na poslednej rozlúčke.

16:10 – Katastrofálnu situáciu v nemocniciach v Taliansku opisuje ďalší človek na sociálnej sieti.  Nemocnice sú vyťažené na 200 %. 

16:05 – Krízový štáb dnes nezasadne, presúva sa zo stredy na štvrtok, dôvodom sú organizačné a časové dôvody. Pred novinármi to povedala dosluhujúca ministerka vnútra Denisa Saková.


Dôvodom je, že v stredu dopoludnia zasadá vláda SR, podľa Sakovej by tak krízový štáb začínal neskôr. Podľa ministerky sa krízový štáb stretáva dvakrát do týždňa, v prípade nutnosti, zmeny podmienok či situácie sa vedia dohodnúť na stretnutí aj operatívne. S hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom či ministerstvom zdravotníctva a ďalšími zástupcami štábu sú v "minútovom" kontakte.

16:00 – V najnovšom diele Freshnews podcastu sa Becca porozprávala s našou redaktorou Tinou Hamárovou o aktuálnom priebehu koronavírusu nie len na Slovensku.


 Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

15:40 – Vo Wu-chane aj celej Číne je koronavírus na ústupe. Nových nakazených ubúda vďaka karanténe a dôslednému testovaniu. Reportér českej televízie Seznam Vojtěch Gibiš upozornil, že v nedeľu v meste pribudlo už len 36 nových nakazených, v celom zvyšku Číny dokonca len štyria, a aj v týchto prípadoch malo ísť o pacientov, ktorí sa infikovali niekde v zahraničí. 

15:25 – Mestskú krytú plaváreň, šesť materských škôl a Múzeum Vojtecha Löfflera uzatvára od stredy  košická mestská časť Staré Mesto, ktorá je ich zriaďovateľom. Ide o preventívne opatrenie na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. (tasr)

15:20 – V Česku je medzi nakazenými vodič taxislužieb Uber, resp. Bolt, ktorý počas uplynulých 90 dní viezol najmenej 90 ľudí. Informovala o tom  riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová. So zdravotnými problémami pracoval 3 dni, zdroj jeho infekcie známy zatiaľ nie je. (novinky.cz) 

15:05 Národné referenčné centrum v súvislosti s koronavírusom dnes nezaznamenalo pozitívny prípad. Aktuálne je 583 vzoriek negatívnych a stále 7 pozitívnych. (denník N)

14:50 – Ministerstvo vnútra vyzýva, aby ľudia nechodili na úrady, ak to nie je nevyhnutné. „Zaznamenali sme však veľký nárast návštev klientskych centier, do ktorých chodia ľudia aj s deťmi. Apelujeme na občanov SR, že voľno v práci, škôlkach a školách neznamená, že sa majú masovo presúvať na úrady!“ apelujú.

14:30 – Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) prerušuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku prezenčnú výučbu od 10. marca do 22. marca. Informovala o tom Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Doplnila, že pedagogický proces sa uskutoční formou samoštúdia alebo inou vhodnou metódou. „UNIZA po konzultácii s verejnými autoritami na základe rozhodnutia krízového štábu požiadala študentov bývajúcich na internátoch (Hliny V, Veľký Diel) opustiť ubytovacie zariadenie.,“ povedala Valentovičová. 

14:15 – Banská Bystrica a celý kraj informuje občanov prostredníctvom Facebooku o všetkých aktuálnych a dôležitých informáciách v súvislosti s koronavírusom. „V Banskobystrickom kraji je zatiaľ situácia priaznivá a všetci sledovaní izolovaní pacienti majú negatívne výsledky,“ píšu administrátori na sociálnej sieti. Na najbližšie dva týždne sa zatvára Univerzita Mateja Bela, plaváreň a v zariadeniach sociálnych služieb platí zákaz návštev.

14:05 – Výsledky testov sú u 86-ročného muža negatívne. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá spravuje Nemocnicu Košice-Šaca. V nej je hospitalizovaný od nedele.


„Výsledky testu boli u pacienta s vážnymi dýchacími ťažkosťami negatívne tak z Infekčnej kliniky Košice ako aj z Referenčného centra v Bratislave. Rovnako negatívne boli výsledky testu aj u jeho príbuzných, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu,“ uviedla.

13:50 – Polícia na Facebooku upozorňuje, že bude trestať Slovákov, ktorí zatajili návrat z postihnutej oblasti pri príznakoch ochorenia pred ošetrujúcim lekárom bola už počas včerajšieho dňa viackrát medializovaná. Za nerešpektovanie nariadenia môže byť občanovi uložená pokuta do výšky 1650 eur.

„Krízový štáb nariadil povinnú 14 dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z najviac postihnutých krajín - Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey. V karanténe budú spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti,“ informuje polícia. 

13:45 Zdravotný stav 26-ročného Košičana, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom, je stabilizovaný, s tendenciou k zlepšeniu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Martin Novotný.


„Je to mladý muž, ktorý nemá žiadne ďalšie koinfekcie alebo komorbidity, takže u neho nepredpokladám nejaký ťažký priechod. Aj podľa východiskových informácií, ktoré mám, to vyzerá vcelku sľubne,“ uviedol s tým, že pacient je izolovaný a po návrate z Francúzska nešiel do práce a ani sa nezúčastňoval spoločenských podujatí. 

13:30 – ODOMYKÁME: Rozhodli sme sa odomknúť niekoľko článkov so základnými informáciami o koronavíruse s cieľom znížiť šírenie paniky.

15 otázok ohľadom koronavírusu, na ktoré potrebuješ poznať odpoveď

10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku

Odporúčané
Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku 28. februára 2020, 17:58

10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou

Odporúčané
10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 9. marca 2020, 8:05

13:25 – Barážový zápas Slovenska s Írskom bude bez divákov. Rozhodol o tom výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu. (tvnoviny)

13:20 – Nepočujúci občania nerozumejú príspevkom v televízii a majú problém dostatočne porozumieť textu v novinách aj v súvislosti s novým koronavírusom. TASR o tom informoval predseda Slovenského zväzu nepočujúcich (SZN) Jaroslav Cehlárik.


„Aj my nepočujúci si chceme chrániť svoje zdravie a máme právo na prístup k informáciám podľa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím,“ uviedol Cehlárik. Podľa neho problém nastáva pri vyhláseniach politikov, hygienikov a iných, ktorí informujú okolo vývoja, opatrení či upozornení na tlačových konferenciách pred masmédiami, ak nezabezpečili vedľa rečníka tlmočníka, ktorý bude tlmočiť do slovenského posunkového jazyka.

13:10Cinemax od 10. marca zatvára všetky kiná. Reaguje tak na odporúčanie ministerstva zdravotníctva, ktoré síce tento typ podujatí nezakázalo, dosluhujúci premiér Peter Pellegrini však povedal, že by nebolo rozumné, keby ich ľudia navštevovali. Kontaktovali sme aj spoločnosť Cinema City, ktorá nám nechcela poskytnúť žiadne informácie. 

Sledujeme NAŽIVO: Nie je isté, že vysoké teploty spomalia nákazu koronavírusom, tvrdí hlavný hygienik Mikas

12:45 Slovenskí väzni vyrobili za posledných šesť dní v súvislosti s novým koronavírusom približne 7000 ochranných rúšok na tvár.


Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. „ZVJS začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch 5. marca. K dnešnému dňu bolo vyrobených približne 7000 rúšok na tvár. Aktuálne sa uskutočňuje výroba v siedmich ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia,“ priblížila hovorkyňa. (tasr)

12:45 – Mikas prizvukuje, že vážnych prípadov je len veľmi málo, a preto nie je žiadny dôvod na paniku.

12:35 – Hlavný hygienik Ján Mikas zatiaľ nevie, ako sa môže koronavírus správať po oteplení. Sú názory, že by ho vyššie teploty mohli zastaviť, Misak však tvrdí, že to zatiaľ nie je isté. Povedal to rozhovore v rádiu Expres. 

12:26 – V košickom Lidli došlo ku konfliktu medzi predavačkou a zákazníčkou kvôli dezinfekčným mydlám. Vulgárne si nadávali a strkali sa.

Odporúčané
V košickom Lidli došlo ku konfliktu medzi predavačkou a zákazníčkou kvôli dezinfekčným mydlám. Vulgárne si nadávali a strkali sa V košickom Lidli došlo ku konfliktu medzi predavačkou a zákazníčkou kvôli dezinfekčným mydlám. Vulgárne si nadávali a strkali sa 10. marca 2020, 12:23

12:20 – Na Slovensku bolo zatiaľ 541 negatívnych testov, stále len 7 podozrivých, v utorok nepribudol zatiaľ žiadny prípad. Dvaja pacienti zo siedmich pozitívne testovaných sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, zvyšok je v stabilizovanom stave, povedal hlavný hygienik Ján Mikas Braňovi Závodskému v rádiu Expres.

12:10 –  Konferencia biskupov Slovenska oznámila, že v slovenských slovenských kostoloch pre hrozbu koronavírusu dva týždne nebudú bohoslužby. Kostoly pôvodne nerešpektovali nariadenie dosluhujúceho premiéra a ministra zdravotníctva Pellegriniho. (tasr)

12:00 – Pripravili sme slovníček top 10 výrazov, ktoré sa v súvislosti s koronavírusom objavujú.  Odkedy sa nákaza presunula z Číny do Európy a najnovšie už aj na Slovensko, je internet zaplavený správami o epidémii či pandémii, o karanténach v rôznych častiach sveta alebo úmrtnosti a smrtnosti. Ako sa v týchto výrazoch vyznať? 

Odporúčané
10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 9. marca 2020, 8:05

11:50 – Aj Poľsko ruší verejné udalosti, zákaz sa netýka divadiel a galérii. Podobne ako na Slovensku, naši severní susedia zatiaľ nerušia výučbu na školách. (nytimes)

11:45Koronavírus je 10-krát nebezpečnejší ako bežná chrípka, tvrdia odborníci: „Z hľadiska podielu smrteľných prípadov sa nový koronavírus javí byť aspoň desaťkrát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka,“ uviedli vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ročne je na celom svete evidovaných okolo jednej miliardy prípadov chrípky. Z tohto počtu je od 300-tisíc do 650-tisíc prípadov smrteľných.

11:35 – Až 80 percent prípadov infikovaných novým koronavírusom má miernu formu ochorenia. Zdôrazňujú to vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorí pripomínajú, že zdrojom infekcie môžu byť aj infikované osoby bez príznakov ochorenia. Poukázali tiež na to, že na neživých predmetoch môže vírus pretrvávať niekoľko dní, ale dezinfekcia bežnými prostriedkami na báze peroxidu alebo alkoholu účinne odstráni vírus do jednej minúty. (tasr)

11:30 – Dieťa, ktorého matka zamlčala pobyt v Taliansku, nie je nakazené. 

„Výsledky sú negatívne,“ povedala dnes ráno hovorkyňa nemocnice Táňa Timková pre My Nitra.

11:20 – Ministerstvo zdravotníctva informuje ako má vyzerať domáca karanténa, do ktorej majú na 14 dní nastúpiť všetci, ktorí sa vrátili z Číny, Talianska, Južnej Kórey alebo Iránu. Ľudia sa majú zdržiavať sociálnych kontaktov, napríklad rozhovorov so susedmi. Nemajú chodiť do práce a nemali by opúšťať byt.

10:55 – Oficiálna stránka ministerstva zdravotníctva, kde by sa mali Slováci dozvedieť viac informácii o opatreniach v súvislosti s koronavírusom, je nefunkčná. Na Facebooku o tom informuje Michal Truban z Progresívneho Slovenska.

10:35 – Všetky informácie, ktoré sa týkajú obmedzenia prevádzky či zrušenia plánovaných aktivít v Bratislavskom kraji v súvislosti s preventívnymi opatrenia zabraňujúcimi šíreniu nového koronavírusu, bude zhromažďovať osobitný webový odkaz, zriadený Bratislavským samosprávnym krajom. Používateľom je k dispozícii stránka BratislavskyKraj.sk/koronavirus.

10:30 – Slovensko od rána nehlási žiadny nový prípad nákazy, ani nepotvrdené podozrenia. V Česku vláda zakázala všetky podujatia s účasťou vyššou ako 100 ľudí. Oznámil to premiér Andrej Babiš v rámci tlačovej konferencie po zasadnutí bezpečnostnej rady. Zároveň zatvorili aj všetky základné, stredné a vysoké školy na neurčito. (refresher.cz)

Odporúčané
Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku 28. februára 2020, 17:58
Domov
Zdieľať
Diskusia