Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2020, 15:16
Čas čítania 0:44
Matej Krajčovič

ZSSK dostane 25 nových vlakov. Za 160 miliónov eur obsahujú Wi-Fi aj klimatizáciu

NEWS TRENČÍN VLAKY ŽILINA ZSSK
Uložiť Uložené

Ešte ale budú musieť prejsť skúškami. Ide o najväčší tender v histórii dopravcu.

Železničná spoločnosť Slovensko chystá nové vlaky. Vo Vrútkach ukázali novú elektrickú jednotku vyrobenú českou firmou Škoda Transportation a slovenskou ŽOS Trnava. Jazdiť bude v žilinskom a trenčianskom regióne.

Zatiaľ bolo prezentované jedno vozdilo, no celkovo ich má premávať až 25 kusov. Pôjde o dve verzie, 13 z nich bude trojčlánkových s dĺžkou 80 metrov a 247 miestami na sedenie. Ešte o jeden článok dlhšia 106 metrová súprava ponúkne až 343 sedačiek, takýchto ZSSK dostane dvanásť. 

ZSSK dostane 25 nových vlakov, premávať budú v okolí Trenčína a Žiliny
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Momentálne stále nejazdia. „Elektrické jednotky ešte čaká niekoľkomesačný schvaľovací proces na Železničnom skúšobnom okruhu a na tratiach manažéra infraštruktúry ŽSR. Robíme všetko pre to, aby sme prvých cestujúcich mohli novým vlakom odviezť už pred tohtoročnou letnou sezónou," generálny riaditeľ povedal ZSSK Filip Hlubocký.

Odporúčané
V slovenských vlakoch od budúceho roka zaplatíš za lístok u sprievodcu kartou. Inovujú aj menu, pribudnú phočko alebo sushi V slovenských vlakoch od budúceho roka zaplatíš za lístok u sprievodcu kartou. Inovujú aj menu, pribudnú phočko alebo sushi 26. novembra 2019, 11:16

Súpravy okrem našich železničiarov dodajú aj pre České dráhhy, Lotyššké dráhy a Juhomoravský kraj. 

ZSSK dostane 25 nových vlakov, premávať budú v okolí Trenčína a Žiliny
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Majú zaujať pohodlným sedením, elektrickými zásuvkami, Wi-Fi pripojením a klimatizáciou. Myslelo sa aj na bezbariérový prístup a prepravu invalidov, bicyklov či detských kočíkov. 

Dodávka je najväčším tendrom v histórii ZSSK. Nákup financovali najmä príspevky z Kohézneho fondu Európskej únie vo výške 134,59 milióna eur. Štát pridal 23,75 miliónov a ZSSK z vlastných zdrojov 1,64 milióna eur. 

ZSSK dostane 25 nových vlakov, premávať budú v okolí Trenčína a Žiliny
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia